Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.01.18
5201 0 Печатать

Нацбанк перевіряє пункти обміну валют

На виконання функції контролю за дотриманням порядку та організації здійснення валютно-обмінних операцій Національний банк за 2017 рік здійснив 1018 перевірок структурних підрозділів (пунктів з обміну валюти) небанківських фінансових установ (НФУ).

Перевірки здійснювалися у Києві та у всіх областях України.

Найбільш суттєвими порушеннями порядку здійснення валютно-обмінних операцій були виявлені такі, зокрема, як:

  • проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;
  • виявлення під час перевірки значної невідповідності між обсягами готівкових коштів у касі НФУ та бухгалтерськими звітними документам;
  • не надання в ході здійснення перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника НБУ;
  • перешкоджання проведенню перевірки.

В 2017 році за порушення порядку здійснення валютно-обмінних операцій Національний банк відкликав у однієї небанківської фінансової установи генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій.

"Національний банк особливу увагу у сфері фінансового моніторингу приділяє, зокрема, проведенню ризик-орієнтованої політики, направленої на підвищення прозорості фінансових операцій, які здійснюються клієнтами не тільки банків, але й небанківських фінансових установ. Тому у 2018 році ми перевірятимемо в першу чергу ті НФУ, у роботі яких були виявлені суттєві порушення в 2017 році, і щодо яких є сумніви стосовно достовірності обсягів валютно-обмінних операцій, відображених у звітності", - зазначив директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Під час проведення перевірок легальних пунктів з обміну валют Національним банком також було виявлено 115 пунктів обміну валют, які працювали нелегально: у Києві, в Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Чернівецькій областях.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк передає до правоохоронних органів. Найбільш ефективною є співпраця з підрозділами захисту економіки Національної поліції України в Києві, Київській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Донецькій та Чернівецькій областях, від яких до НБУ надходять повідомлення про заходи, вжитті для припинення діяльності незаконних обмінних пунктів.

Дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото Національний банк також розміщує на своєму офіційному сайті у розділі "Незаконні пункти обміну валюти".

Детальну інформацію про видані Національним банком генеральні ліцензії небанківським фінансовим установам можна знайти на офіційному сайті НБУ у пошуковій системі "Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)".

Крім того, відповідно до постанови Правління НБУ № 962 від 01.07.2016 діє Реєстр приміщень, які здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

Довідка

Відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (стаття 7, пункт 14) НБУ здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям