Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.01.18
6055 30 Печатать

Ніна Южаніна: «Актуальність запровадження податку на виведений капітал відстає вже років на два, але відступати нікуди»

- Пані Ніно, ми сьогодні говоримо про зміни в податковій системі і зміни, внесені до Податкового кодексу. Що вони взагалі означають для бізнесу, для людей і для країни в цілому? Які, на Вашу думку, зміни були найважливішими?

- Хотіла би всім повідомити, що всі зміни, які вносилися до Податкового кодексу, всі буквально норми, є позитивними як для юридичних, так і для фізичних осіб. Для мене особисто найважливішою є та зміна, що нам вдалося переконати і знайти компроміс разом з Міністерством фінансів щодо розблокування податкових накладних, тобто вирішення цієї проблеми для великої кількості малих і середніх підприємців, підприємств, у яких склалося так, що майже був зупинений бізнес через те, що вони не могли зареєструвати свої податкові накладні і надати той документ, які вони були зобов’язані надати своїм покупцям товарів чи послуг.

І, Ви знаєте, що ця дискусія, чи потрібно вносити зміни в саму систему блокування податкових накладних, чи потрібно взагалі припинити блокування податкових накладних, точилася між експертами і спеціалістами протягом півроку. І коли проблема набула значних розмірів і почала стосуватись не тільки малих і середніх, а й великих платників, які раніше відмежовувалися від цієї проблеми, все ж таки, дякуючи всім, ми знайшли можливість призупинити систему блокування, якраз вирішити проблему, яка накопичилась. Адже це надасть нам можливість не тільки отримувати в бюджет більше податку, а й, безперечно, безперебійного відшкодування ПДВ.

Насправді розблокування триває більше 15 днів і розблокувати податкові накладні також не так просто, адже треба розуміти, що ти розблоковуєш, бо платники намагалися навіть по декілька разів реєструвати одну й ту ж саму податкову накладну. Тому розблокування проходить, воно не завершене, але із тих цифр, які ми отримали, із 45 тисяч податкових накладних трохи більше 35 тисяч розблоковано. Це говорить про те, що залишилося до 10 тисяч податкових накладних, які не розблоковані з різних причин, але вони є конкретні, зрозумілі фахівцям. Думаю, що і платники, і ДФС зараз налаштовані на те, щоб довести розблокування до завершення і нам пообіцяли, що ця процедура закінчиться до середини лютого цього року.

- Підвищення акцизів, на алкоголь та сигарети, на Вашу думку, — це все ж таки справедливі дії? і чи потрібно ці норми впроваджувати щороку?

- Кожна країна проводить свою акцизну політику щодо таких виробів, як тютюнові. І наша країна також приєдналася до тих норм, які має імплементувати в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС, щодо поступового підняття акцизів до 90 євро за тисячу штук цигарок. Ми маємо виконати цю норму, по-перше. І по-друге, у нас була пряма норма закону про обов’язкове підвищення ставок акцизного податку на індекс інфляції.

- Тобто це не просто латання дірок бюджету?

- Ні, ні в якому разі. Дійсно, підвищення дає великий ресурс для бюджету. Цьогорічне підвищення дає 11,7 мільярдів гривень додаткових надходжень акцизного податку до бюджету, але не є головною метою. Хоча якраз акцизний податок спрямований і на поповнення бюджету, і все-таки на боротьбу зі споживанням шкідливого продукту, і це очевидно.

Щодо алкогольних напоїв. Ми цього року вперше за останніх чотири роки не підвищили акцизний податок на алкогольні напої, тому що, проаналізувавши той стан, у якому знаходиться дана галузь, ми зрозуміли, що взагалі її втрачаємо. У нас обсяги нелегального виробництва стали настільки великими, що немає сенсу легальним виробникам взагалі випускати таку продукцію. Контрафактна продукція й імпортний товар значною мірою замінили власного виробника. Це катастрофа. Жодна країна не може так для себе будувати економічну політику.

Нам вдалося переконати Міністерство фінансів у тому, щоб піти назустріч галузі один рік. Тому в нас цього року вперше не підвищено акциз на горілчані вироби.

- Ще одна ініціатива комітету – запровадження податку на виведений капітал. Який стан справ і коли він реально може бути впроваджений?

- Мабуть, всі українські підприємці і підприємства уже втомилися від наголошень, які роблять буквально всі, про те, що податок на виведений капітал треба запроваджувати в нашій країні. Я погоджуюся з усіма, що справді ми втратили дуже багато часу і актуальність запровадження даного податку відстає, ймовірно, вже років на два. Але все ж таки я не хочу відступати і, ви бачили, наскільки наполегливо переконую в цьому Президента. На Нацраді реформ у 2016 році ми досягли внесення до Податкового кодексу прямої норми про необхідність подання урядом нового розділу Податкового кодексу щодо податку на виведений капітал до 01.07.2017 р. Дана норма не була виконана і, мабуть, всі бачили, як представляв концепцію податку на виведений капітал на зустрічі Президента і Прем’єр-міністра з бізнесом міністр фінансів. Він говорив, що є дві точки зору щодо податку на виведений капітал — позитивна і не дуже.

- Не дуже — це втрати бюджету?

- Абсолютно вірно. І мені здається, що саме над цим завданням весь 2017 рік, над тим, щоб довести і собі, і, наприклад, експертам Міжнародного валютного фонду, що таких втрат не буде або що ми їх компенсуємо іншими надходженнями, мало працювати Міністерство фінансів. Вони цього не зробили і, звісно, МВФ заперечував проти впровадження податку на виведений капітал.

- А все ж таки за рахунок чого покриватимуться ці втрати?

- Ми вважаємо, що втрати можливі на першому році існування даного податку, і то незначні. Ви зрозумійте: не можуть ні експерти, ні журналісти, ні тим більше у Міністерстві фінансів говорити про прямі втрати, не маючи навіть в уяві, яке виробництво може вийти з тіні завдяки впровадженню тієї чи іншої норми.

Податок на виведений капітал дозволить вирішити багато проблем з позитивної точки зору. Ті трильйон гривень і більше накопичених збитків — з ними треба щось робити. Ви ж знаєте, що завжди існували перехідні норми про те, що підприємства не будуть враховувати у фінансовому результаті збитки за певні періоди, потім їм дозволяли якийсь відсоток включати збитків для зменшення фінансового результату до оподаткування. Це є проблемою.

Зараз, коли у нас немає окремо податкового обліку, а є один фінансовий результат, у нас більшість платників податків взагалі не сплачують податок на прибуток. Весь податок на прибуток зараз сплачується державними підприємствами і невеликою часткою транснаціональних компаній. Решта не сплачують податок на прибуток.

По-перше, ми щойно з Вами проговорили, що в нас є проблема з накопиченими збитками і тому нам треба її вирішувати, і вирішувати цивілізовано. Податок на виведений капітал дозволяє це зробити.

Наступна проблема: у нас справжній фінансовий результат завжди намагалися приховати, тому що існувала система оподаткування фінансового результату «чим більше покажеш, тим більше заплатиш». При запровадженні податку на виведений капітал ми дозволимо підняти капіталізацію наших підприємств. Це дуже важливо, це покращує, полегшує життя бізнесу.

- Головна проблема у впровадженні податку на виведений капітал, як я розумію, це дійти компромісу з Міністерством фінансів і довести необхідність його впровадження МВФ… Повертаючись до першого питання, коли це реально зробити?

- Я таку роботу вже проводжу. Ми зустрічалися в Комітеті з експертами МВФ. Абсолютно поступово, але в них змінилася думка щодо цього податку. І вже є прийняте рішення Президентом, який озвучував своє рішення, про те, що податок на виведений капітал буде впроваджений в країні з 2019 року. Зараз ми працюємо над текстом проекту закону, тому що, поки ми говоримо, у нас весь час у законодавчому полі щось змінюється. Зараз внесено великі зміни до Податкового кодексу і нам знову весь проект треба перероблювати. Але я думаю, що ми вже знайшли компроміс із більшістю.

- Наприкінці минулого року з’явилася ще одна ініціатива Комітету — Вами було презентовано засади створення Національного бюро фінансової безпеки. Чи розроблений уже законопроект і як скоро цей орган зможе запрацювати?

- Законопроект розроблений. Найближчим часом група експертів, я і деякі депутати Комітету вирушаємо з тривалим відрядженням до Литви з проектом закону — отримати аналіз і підтримку від наших колег, які нам допомагали і в створенні концепції, і в просуванні цієї концепції, і навіть починаючи з розуміння того, який новий правоохоронний орган ми маємо створювати в країні замість податкової міліції і всіх тих підрозділів, які займаються боротьбою з економічними злочинами. Робоча назва залишається — Національне бюро фінансової безпеки України, і в проекті закону, з яким ми їдемо, вона саме так і звучить.

Що я думаю? Що після того, коли нам все-таки міжнародні експерти допоможуть розставити певні акценти і ми зможемо отримати від них висновок по даному законопроекту, ми будемо спочатку з великими асоціаціями обговорювати даний законопроект, а потім реєструвати. Це вже вирішить Президент. Адже ми працюємо над створенням абсолютно нового органу і це такий глобальний проект, який заслуговує великої уваги, і не треба поспішати з цим.

Я аналізувала ті помилки, які зараз є в роботі НАБУ, і не хотілось би їх повторювати при створенні нового органу. Всі працівники нового органу мають пройти перенавчання — ми же не можемо набрати в нього абсолютно нових людей. Дилетантство уже просто всіх дістало. Ми маємо дати можливість працювати тим людям, які раніше, можливо, навіть працювали в податковій міліції, але тільки після того, як вони повністю пройдуть перенавчання і зможуть скласти певні екзамени. От тоді вони зможуть працювати в новому органі. А це певний час.

Строк, після якого може почати працювати цей орган, — через дев’ять місяців, не раніше. Тому що дуже багато нюансів пов’язано із виконанням зовсім інших функцій, зовсім іншими принципами і логікою роботи.

- Цікавлять людей і авто на європейській реєстрації. Який стан справ?

- Я думаю, що ми повернемося до цієї теми в лютому-березні. До цього часу громадські активісти нададуть нам своє бачення відносно тих пропозицій, які я їм передала, а саме — я передала закон, який працював у Республіці Молдова для того, щоб, можливо, ми його адаптували для України і пішли саме таким шляхом. І будемо рухатися далі. Розв’язати цю проблему необхідно.


Розмову вела Тамара МІШИНА

По материалам Офіційний сайт Ніна Южаніна

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
23.01.18 07:29

Достала!

Ответить
  • Паламея
23.01.18 08:58

Этот закон, приведет к тому, что Украина станет бизнес проектом для десяти семей... Всё делается для улучшения работы крупного капитала. Окончательный дерибан страны готовится к старту...

Ответить
  • С
24.01.18 16:54

Госпожа Южанина уже очень помогла всем с отменой блокировки НН, особенно тех что зависли за декабрь 2017. Зато как пиарилась, вспомните.

Ответить
  • Юра Г.
23.01.18 13:01

Паламея, когда мошенники в договоре пишут и т.д. и т.п. - все понимают єто мошенники. а как Вам 20% и с приравненых платежей. Вы уверены, что Ваши оплаты поставщикам не приравняют до вывода капитала.

Ответить
  • Кузя
23.01.18 10:15

Паламея, ну не знаю, не знаю... Я бы предпочла свой почти миллион прибыли, который мы должны оплатить по результатам 2017 года,  в компании оставить и людям ЗП поднять. И мы не из крупного бизнеса или упаси Боже, предприятий  "семейного типа".

Ответить
  • економіст
23.01.18 12:53

Кузя,Заміну Податку на прибуток на податок на виведений капітал критикують ті .хто не платить податок на прибуток .

Ответить
  • Юра Г.
23.01.18 13:04

економіст, приведите 1 аргумент за этот налог. А вот то, что вы считаете затратами фискалы легко посчитают выводом капитала . А вот прачка по отбелу офшороф для приобретения ОФ- положительно, но для кого - для тех, кого в цивилизованном обществе сажают пожизненно с конфискацией.

Ответить
  • Балбес
23.01.18 11:31

Кузя,а мой директор уже руки потирает , чтобы ввели этот налог, он хочет заменить машины себе и сыну, и будет инвестиция в производство, я думаю, что простым и смертным замена одного налога на другой только будет хуже, так как повысятся цены.

Ответить
  • *
24.01.18 15:58

Балбес, ;жопытом чувствую пляску для малого и среднего бизнеса (кто не рассчитывает разницы) по нехоз. операциям. Будет, налог параллельно с нехоз.НДС, к доначислению. А то сейчас учитываются все затраты. Непорядок. . 

Ответить
  • Юра Г.
23.01.18 13:06

Балбес, а потом фискал задукоментирует использование ОФ в непроизводственной сфере -и плакали директор с сыном.

Ответить
  • Балбес
23.01.18 16:52

Юра Г.,он же будет ее использовать для поездок в командировку, и не только он, а весь мененжмент будет на ней якобы кататься, вот и докажи, что не для производственных целей

Ответить
  • Юра Г.
23.01.18 17:51

Балбес, Єлементарно по путевім листам. Ну не надо тпк унижать фискалов, да и новый закон не обязывает их доказывать - просто признают приравненым к выводу капитала, а Вы судитесь, пока не надоест.

Ответить
  • бух
23.01.18 11:01

Кузя,если бы этот налог был такой прекрасный для экономики страны, то им бы пользовались все. Но... этот налог есть толкьо у горсточки, а некоторые от него отказались после внедрения. есть он в Эстонии. Это что, страна, на которую мы ориентируемся?  не надейтесь, что малый бизнесс почувствует позитив. Нет, Паламея правильно говорит - это только для крупного капитала делается. и я тоже опасаюсь, что грядет окончательный дерибан. После этого мы не поднимемся. Останется только территория, без людей. Все в курсе, что в Чернобыле строят новое захоронение? Знают, что туда привезут из Германии? Понимают, почему нельзя тут находится людям? Опасно для жизни, поэтому убирают население всеми возможными способами, в данном случае, еще и "выведенным капиталом"

Ответить
  • Кузя
23.01.18 17:27

бух, экономика Эстонии ушла далеко вперед от нашей. В т.ч. и благодаря изменениям в налоговом подходе. Почему бы и не ориентироваться? Я готова ориентироваться и на модели налогообложения большинства стран  Европы. Но это точно убьет нашу неокрепшую экономику. Да и  люди взвоют от размера налогов с собственного дохода и контроля за ними. Впрочем, наши люди воют всегда, независимо от избранного пути. Так же, как и исполнительная власть поганит любое хорошее начинание своей неуемной фантазией. Но! Моему бизнесу, который старается работать максимально прозрачно, налог на выведенный капитал пойдет в пользу, однозначно. Противникам НнВК вопрос - что плохого, если полученной прибылью бизнес не будет делиться с государством? Вот реально? Собственники поделятся при выводе дивидендов, да. Но если хотят инвестировать в бизнес, то отщипывать государству ничего не нужно.  По-моему, интересная модель. И мы не первопроходцы в этом.

Ответить
  • Алиса
23.01.18 11:01

В огне гореть этой Южаниной

Ответить
  • бурундук
23.01.18 14:05

Алиса,пока что горим мы, как в аду их "покращень"

Ответить
  • мартын боруля
23.01.18 11:10

Фактически ейная идея сводится к надежде на то, что компенсатором послужит МАССОВАЯ ДОБРОВОЛЬНАЯ и СТРЕМИТЕЛЬНАЯ (за год!) детенизация экономики.
Если это состоится, то на Земле воцарится рай.
Но если вдруг народ не проникнется реформаторскими изысками Южаниной, и не выйдет из тени, то задумаемся, что произойдет?
Компенсировать  потери бюджета придется либо повышением других налогов, либо обильной распечаткой денег (курс гривни снова уйдет в пике).
Так стоит ли рисковать очередной турбулентностью?
Когда они уже наконец поймут, что чудес не бывает?

Ответить
  • данет
23.01.18 11:13

ви бачили, наскільки наполегливо переконую в цьому Президента.-говорит южнанина-надо облагать налогом вывозимый из страны капитал -вывозимый в офшоры в том числе.но презику пока невыгодно есть еще и время до выборов и капитал в загашнике-отдых на мальдивах тому пример.кто то воюет в окопах а у  южнаниных  -Строк, після якого може почати працювати цей орган, — через дев’ять місяців

Ответить
  • Читатель из Чернигова
23.01.18 11:37

На вопрос за счет чего будут компенсировать потери бюджета - у пани Южаниной нет ответа. Но, она утверждает, что потери будут незначительными... Однако налог на прибыль занимает четвертое место в структуре бюджета Украины  (73 млрд. грн. 2017г.).....
 Пани Южанина раскрывает страшную тайну - зачем весь "сыр-бор". Оказывается, налог на прибыль платят только несколько ТНК и государственные предприятия. Кто у нас самые крупные прибыльщики из гос.предприятий - те, кто гребет по лихварским ценам с населения за газ, электричество, воду (Нафтогаз, Укргазвидобування и т.п.). После введения НВК они не дадут в бюджет ни копейки! А несколько ТНК - это не те ли, которые вывозят с Украниы сырьевые товары (зерно, лес, растительное масло и т.п.) и ничего не строят, кроме элеваторов, погрузочных портов, и дорог от элеватора к порту.... Но, вопрос все-таки остался - компенсация за чей счет?

Ответить
  • мартын боруля
23.01.18 12:41

Читатель из Чернигова,боюсь, здесь есть еще один момент. Сугубо субъективный. Существуют люди, которые склонны к одержимости (психиатры подтвердят).
Хороший пример - одна "научная" дама, которая, работая в Минфине,  всех достала своими "налоговыми разницами" (бухгалтера помнят ту жуткую историю). Она носилась со своим "творением", как дурень с писанной торбой десять лет, совершенно искренне полагая, что несет благо.
Что называется: благими намерениями....
Южанина, кажись, из таких.
Ради своей идеи, она готова на жертвы, которые, возможно, понесет вся страна. Она готова рискнуть. Ведь если не выйдет - она все равно отвечать за свою маниловщину не будет.

Ответить
  • Читатель из Чернигова
23.01.18 13:54

мартын боруля, это только видимость такая, но с головой эти люди дружат - совести нет. Этот человек защищает интересы очень богатых и аморальных людей.

Ответить
  • Паламея
23.01.18 12:53

мартын боруля,придушил бы её кто-нибудь...реально в стране будет покращення...

Ответить
  • ТАНЯ
23.01.18 12:09

Мы опять скчем на граблях. Почему мы не просчитываем риски? Это по недоумию или сознательно? Опять вступим в какое-то дерьмо как обычно....

Ответить
  • Фу
23.01.18 15:15

ТАНЯ,они здесь жить не собираются.

Ответить
  • Ксюша
23.01.18 13:23

ТАНЯ,  Да если б они могли считать, а так им все равно , им есть за что жить и родину они себе уже выбрали. А в дерьме мы все будем ,они в шоколаде.

Ответить
  • ОК
23.01.18 12:19

Я думаю - очередную заказуху олигархата выполняют, аж из кожи вон лезет Южанина. Главный вопрос - кому выгодно? А ответ очевиден...

Ответить
  • Тарас
23.01.18 13:50

Податок на виведений капітал дасть можливість олігархам реінвестувати отриманий прибуток без податків в статутний фонд. Потім  років через два скажуть, що цей податок не виправдав себе і повертаємось до оподаткування прибутку на звичайних стандартних умовах, бо ж треба буде чимось наповнювати бюджет. Але отриманий за ці два роки  прибуток вже не буде оподатковуватись. Класно ! Молодці !Так тримати.                                                                      

Ответить
  • ТАНЯ
24.01.18 15:30

Тарас, Вот и меня гложат смутные сомненья.Точно, через 2 года про все забудут и будут продвигать новую реформу. Зареформировались уже по уши.

Ответить
  • Читатель из Чернигова
23.01.18 14:01

Друзья, хочу поделиться удивительным стихотворением, злободневным - "Крик души", которое написала Лидия Барецкая. Послушайте, пожалуйста, с 6:12 минуты видео.
https://www.youtube.com/watch?v=TRQb5yhOiDU

Ответить
  • данет
23.01.18 18:10

всі рай обіцяють а в пекло ведуть-строка  стихотворения Лидии Барецкой

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям