Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.01.18
5369 1 Печатать

Найчастіші запитання щодо декларування доходів, отриманих у 2017 році

1. Хто повинен  подавати декларацію про майновий стан і доходи  та які доходи підлягають обов’язковому декларуванню?

У 2018 році податкову декларацію про майновий стан і доходи зобов’язані подати громадяни,  які протягом звітного 2017 року, зокрема, отримували:

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

- іноземні доходи;

- доходи, отримані орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

- доходи, отримані орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

- доходи у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини).

 - доходи, які згідно з нормами розділу ІV Податкового Кодексуне підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

2. У який термін та за якою формою подається декларація про майновий стан та доходи? В який термін треба сплатити податок?

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2017 році, подається до 1 травня 2018року.

З 01 січня 2018 року набув чинності наказ Мінфіну від 06.06.2017 р.№556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», яким внесені зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджених наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Фізичні особи, які відповідно до норм Податкового Кодексу зобов’язані та/або мають право подати декларацію про доходи, починаючи з 1 січня 2018 року повинні звітуватись за новою формою звітності.

Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору, зазначені в поданій річній декларації, фізичні особи зобов’язані сплатити самостійно до 1 серпня 2018 року – це визначено п.179.7 ПКУ.

3. У яких випадках фізична особа може звільнятися від обовязкового подання декларації про майновий стан і доходи?

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи у випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платники податку, які:

-  є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

-  перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

-  перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ; - такі випадки звільнення від обов’язку подання податкової декларації передбачені п.179.4 ПКУ.

Крім того, декларація не подається і обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним (це передбачено п.179.2 ПКУ), якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

-  виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ; - відповідно до п. 179.2 ПКУ.

4. У який спосіб фізична особа - громадянин може подати декларацію про майновий стан і доходи?

За вибором платника податків декларація подається в один із таких способів: - особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДФС: „Електронний кабінет платника податків” https://cabinet.sfs.gov.ua/.

5. Якщо фізична особа прописана в одному місці, а дохід отримує в іншому, за якою податковою адресою потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати ПДФО?

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Статтею 29 Цивільного кодексу України визначено, що місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно із п. 49.1 ПКУ, податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п. 45.1 ПКУ, платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Згідно із п. 179.7 ПКУ, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в  поданій нею  податковій декларації. Сума податкових зобов’язань, донарахована контролюючим органом сплачується до відповідного бюджету у строки,встановлені ПКУ.

Таким чином, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою,  вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

6. Я надаю в орендувласний легковий автомобіль. Чи підлягає отриманий дохід декларуванню?

У разі надання громадянами у 2017 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до територіальних органів фіскальної служби за місцем свого проживання та задекларувати отримані доходи.

Кожен об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо, у відповідних графах  зазначаються номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

7. Фізична особа отримала доходи від операцій з продажу (обміну) майна, дарування протягом звітного року і при нотаріальному посвідченні договорів ПДФО був сплачений. Чи потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи у такому випадку?

Відповідно до п. 179.2 ПКУ,  обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

8. Як фізична особа я отримую дохід від здачі квартири в оренду. Податок на доходи сплачую щоквартально. Скажіть, будь ласка, декларацію потрібно подавати також щоквартально чи один раз на рік,за підсумками року?

Відповідно до п.п. 170.1.5 ПКУ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку — орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. А от суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами року відображаються у річній податковій декларації. Тобто, податкову декларацію потрібно подавати один раз за результатами звітного року до 1 травня.

Оксана Міюц, заступник начальника ГУ ДФС  у Київській області.

 

По материалам ГУ ДФС у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • masha
30.01.18 12:31

доходи, які згідно з нормами розділу ІV Податкового Кодексуне підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Это какие доходы? Вас в лоб спросили, а вы другие доходы. Конкретики, как всегда, никакой

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям