Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.02.18
3082 1 Печатать

Геннадій Зубко: Посилено вимоги до власників будівель і споруд щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю

В Україні посилюються вимоги до власників будівель і споруд щодо забезпечення всеосяжного доступу осіб з інвалідністю. Це стосується житлових приміщень, під’їздів, громадських приміщень та об’єктів комунальної власності.

Так прокоментував прийнятий Парламентом у першому читанні законопроект щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. За законопроект проголосував 241 депутат.

«Забезпечення доступності споруд досягається через дотримання будівельних норм. Проте, на сьогодні значна частина будівель, споруд та об’єктів залишаються не пристосованими до потреб осіб з інвалідністю. Прийняті нововведення та інші положення значно посилять захист прав осіб з інвалідністю на безперешкодне пересування українськими містами за стандартами цивілізованих країн», - наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець розповів, що Мінрегіон вже напрацював чіткий План заходів на виконання рекомендацій Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, який Уряд прийняв у грудні 2016 року. «Це розробка законодавчих змін та перегляд відповідних ДБН. У тому числі й для проектування дитячих будинків-інтернатів, а також звичайних шкіл з огляду на розвиток в Україні інклюзивної освіти. Створення в ДАБІ посади Громадського консультанта з питань безбар’єрності та доступності. Моніторинг та експертиза за участю громадськості умов доступності інвалідів до будівель органів влади, об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, об’єктів цивільного захисту тощо. А також навчання людей, які працюють у місцевому самоврядуванні, з питань доступності та безбар’єрності», - зазначив Геннадій Зубко.

До речі, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ одним з перших почало створювати перші можливості щодо безперешкодного доступу для людей з інвалідністю. Біля Міністерства встановлені тактильні наземні покажчики, приміщення адаптуються до потреб людей з інвалідністю.

Довідково

Проектом Закону № 6536 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд пропонується посилити вимоги щодо забезпечення доступності для осіб з інвалідністю територій населених пунктів, житлових, громадських будинків і споруд та виконання відповідних норм у будівельній, містобудівній та архітектурній діяльності. Власники повинні проводити паспортизацію щодо доступності, інакше вводяться штрафи за порушення даних вимог – до 700 неоподаткованих мінімумів за порушення законодавства під час планування та забудови території з огляду на доступність для маломобільної категорії громадян. Важливо, що представників осіб з інвалідністю планують залучати до розробки документації містобудування, задля забезпечення зручних і комфортних умов доступності.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Людмила
12.02.18 15:29

"Власники повинні проводити паспортизацію щодо доступності, інакше вводяться штрафи за порушення даних вимог – до 700 неоподаткованих мінімумів за порушення законодавства під час планування та забудови території з огляду на доступність для маломобільної категорії громадян".  А  що  інвалідам  від сплачених штрафів?  Не приймати в експлуатацію будівлі  без зручностей для інвалідів - це було б рішенням проблеми. А так......

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям