Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.04.18
9379 6 Печатать

Когда инспекторы труда могут штрафовать

Письмо Гоструда от 11.01.2018 г. № 183/3/4.3-3В-18

Во время проверок объект проверки и его должностных лиц привлекают к ответственности одновременно с вынесением предписания. Причем независимо от того, устранили ли выявленные нарушения в ходе проверки.  

В случае выявления нарушения, которое работодатель не устранил в ходе проверки, инспектор труда вносит предписание и принимает меры для привлечения к ответственности объекта посещения и его должностного лица.

Если работодатель выполнил требования предписания, инспектор труда не имеет оснований привлекать объект посещения и его должностных лиц к ответственности в соответствии с абз. 8 ч. 2 ст. 265 Кодекса законов о труде Украины.

ТЕКСТ ПИСЬМА

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ЛИСТ

від 11.01.2018 р. № 183/3/4.3-3В-18

Про розгляд звернення

Державна служба України з питань праці розглянула <...> звернення <...> щодо пункту 27 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. N 295 (далі - Порядок), та повідомляє.

До питань 1 та 2: Пунктом 27 Порядку визначено, що у разі наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектування, після розгляду зауважень об'єкта відвідування (у разі їх надходження) інспектор праці проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування, за результатами якого вносить припис та/або вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до встановленої законом відповідальності.

Відповідно до пункту 28 Порядку, у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються.

У зв'язку з вищевказаним, якщо роботодавцем на виконання вимог припису буде, наприклад, в установлений у приписі строк нарахована та виплачена працівникам компенсація за затримку виплати заробітної плати, в інспектора праці відсутні підстави для вжиття заходів до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності, передбаченої абзацом восьмим частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України.

Стягнення за адміністративне правопорушення накладається у межах, установлених Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) та іншими законами України.

Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

При накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, крім випадків накладення стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксованому в автоматичному режимі.

Відповідно до частини першої статті 254 КУпАП про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженим на те посадовою особою або представником громадської організації чи органу громадської самодіяльності.

Протокол не складається у випадках, передбачених статтею 258 КУпАП.

Таким чином, відсутні підстави для нескладання протоколу про адміністративне правопорушення, у разі його виявлення, оскільки статтею 258 КУпАП чітко визначені випадки, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається.

До питань 3 та 4. Згідно з пунктом 29 Порядку заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

У разі виявлення порушення, яке роботодавцем не усунуто в ході інспекційного відвідування, інспектор праці після аналізу матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування вносить припис та, з урахуванням вимог статті 38 КУпАП, вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 41 КУпАП, та об'єкта відвідування до відповідальності згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України.

Разом із тим повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

 

Заступник Голови

І. Шумелюк

По материалам Головбух

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
19.04.18 13:28

Так и не понятно, если, например,  не начислялась индексация и этот факт обнаружил Гоструд, сразу штраф? Или сначала предписание , и, если, не доначислили в установленный срок, то при след .проверки штраф?

Ответить
  • Оля
19.04.18 15:23

Татьяна, сразу, уже проверенно личным опытом 

Ответить
  • ^^^
19.04.18 13:47

Татьяна, сразу штраф плюс сроки для исправления, не исправил, еще штраф.

Ответить
  • грустьпечальтоска
19.04.18 14:44

Відповідно до пункту 28 Порядку, у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються.
Я так понимаю, что админ штраф будет, а финансовых санкций нет

Ответить
  • Татьяна
19.04.18 15:17

"До питань 3 та 4. Згідно з пунктом 29 Порядку заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування." А как это понимать? Т.е. сразу штраф?В т.ч и на НЕиндексацию?

Ответить
  • НН
20.04.18 10:17

да, штраф будет

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям