Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.09.18
3393 4 Печатать

Андрій Рева: Вирішення проблеми трудової міграції полягає у збільшенні рівня оплати праці

6 вересня 2018 року Міністр соціальної політики України Андрій Рева виступив із доповіддю у панельній дискусії на тему: „Трудові мігранти. Як вони впливають на економіку країни?”, яка відбулася в рамках Економічного форуму у Криниці (Республіка Польща).

Під час виступу Міністр акцентував увагу на тому, що державна політика України спрямована, в першу чергу, на задоволення потреб вітчизняної економіки в робочій силі. Для досягнення цієї мети Кабінетом Міністрів України схвалено Стратегію державної міграційної політики України на період до 2025 року (розпорядження Уряду від 12.07.2017 р. № 482).

Стратегія, серед іншого, передбачає зниження адміністративних бар’єрів для свободи пересування населення України; зменшення негативних наслідків еміграції України та збільшення її позитивного впливу на розвиток держави; створення необхідних умов для повернення та реінтеграції українських мігрантів в українське суспільство; сприяння легальній міграції та інших.

Також, Міністр детально розповів про ситуацію на ринку праці в Україні. Урядовець, зокрема, зазначив про те, що в Україні трудова міграція обумовлюється поєднанням зовнішніх чинників з боку країн-реципієнтів та внутрішніх чинників соціально-економічного розвитку України. Зовнішніми чинниками виступають привабливий і місткий ринок праці розвинутих країн, з вищим, ніж в середньому по Україні, рівнем заробітної плати. Серед внутрішніх причин трудової міграції українських громадян Міністр вказав незадоволений попит на робочу силу всередині країни та низький рівень заробітної плати на національному ринку праці.

У червні 2018 року середня заробітна плата становила 9141 грн,  що на 24,2 % більше ніж у червні 2017 року. Індекс реальної заробітної плати по відношенню до червня 2017 року становив 113,0 %. Для порівняння з країнами, куди найбільше працевлаштовуються українські трудові мігранти, мінімальна заробітна плата складає: у Нідерландах – 1579 євро, США – 1048 євро, Греції – 684 євро, Великій Британії – 1401 євро, Німеччині – 1498 євро, Польщі – 503 євро. В Україні – 108 євро.

Андрій Рева наголосив на тому, що це і є першочерговою і основною причиною збільшення потоків трудових мігрантів за кордон - за даними Держстату, 71 % українських трудових мігрантів зазначили низьку заробітну платню в Україні головною причиною міграції.

Проте, лише деякі мігранти за кордоном можуть знайти роботу, що відповідає їх рівню кваліфікації. Лише 26,8% трудових мігрантів працювали за кордоном згідно з отриманою кваліфікацією, 36% трудових мігрантів працювали на роботах, що не потребували кваліфікації, майже 30% – в іншій сфері, ніж мали кваліфікацію вдома.

За наведеними міністром даними офіційної статистики найбільшими потоки трудових міграцій були (в порядку спадання) на Кіпр, в Польщу, Німеччину, Велику Британію, Грецію, Панаму, США та Нідерланди.

Наведені дані характеризують лише окрему частину ринку праці, адже більшість наших співвітчизників знаходять роботу за кордоном без посередників.

Міністр також зазначив, що економічні та соціальні наслідки міграції робочої сили з України мають як негативні, так і позитивні аспекти.

Негативні наслідки – це створення загроз щодо трудоресурсної безпеки держави, що пов’язане із відтоком кваліфікованої робочої сили з країни, недостатній соціальний та правовий захист трудових мігрантів та ризики щодо страхового (пенсійного) забезпечення трудових мігрантів.

Позитивні наслідки – це працевлаштування незайнятого населення, збереження або отримання трудових навиків, можливість отримання трудових доходів та матеріальне забезпечення українських сімей; збільшення споживання товарів на внутрішньому ринку за рахунок трудових доходів українських мігрантів, а також відповідних надходжень до бюджету за рахунок переказу коштів в Україну (податок з доходів, митні збори).

По материалам Мінсоцполітики

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
08.09.18 02:46

У трудовой миграции одна причина: Некомфортно жить под одной крышей с ворами и каталами при отсутствии навыков воровства и мошенничества.

Ответить
  • хаха
08.09.18 11:05

Профессиональные компетенции этих "покращувателей" все хуже и хуже. Поднимем минималку + налог на водку + добавим новых сборов-поборов и экономика расцветет, коррупция исчезнет, а все трудовые мигранты вернутся домой.

Ответить
  • Юрий
08.09.18 17:18

«Вирішення проблеми трудової міграції полягає у збільшенні рівня оплати праці»- сказал рева и поднял себе зарплату

Ответить
  • Юрий
08.09.18 17:18

«Вирішення проблеми трудової міграції полягає у збільшенні рівня оплати праці»- сказал рева и поднял себе зарплату

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям