Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.09.18
5885 19 Печатать

Профспілки вимагають встановити мінзарплату на рівні фактичного прожиткового мінімуму

Уряд завершує роботу над формуванням проекту Державного бюджету України на 2019 рік. В перших коментарях щодо очікуваного змісту головного кошторису країни очільники влади вже назвали проект «правдивим, без надутих цифр» і разом з тим «соціально спрямованим».

На жаль, як і в минулі роки, соціальні партнери Уряду – профспілки були відсторонені від участі у формуванні Державного бюджету, право на яке мають відповідно до законодавства та домовленостей за Генеральною угодою.

Наразі, на профспілкові пропозиції до проекту Держбюджету - 2019 щодо дотримання норм національного законодавства і міжнародних зобов’язань при розрахунку соціальних показників бюджету, ФПУ отримала відповідь Міністерства фінансів України про неможливість врахування переважної більшості профспілкових пропозицій. Головний розробник Держбюджету проінформував, що в наступному році не передбачається кардинального зростання розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії, державної допомоги, а планується лише їх індексування практично на рівень інфляції.

Федерація профспілок України виступає категорично проти продовження реалізації політики дешевої робочої сили, яка вже витиснула з країни 5 млн працівників та майже стільки ж загнала у «тінь».

У проекті Держбюджету на 2019 рік урядовці знову пропонують встановити мінімальну зарплату меншу від очікуваного фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме у розмірі 4173 грн, не зважаючи на доручення Парламенту розглянути можливість підвищення розміру мінімальної заробітної плати до 4200 грн. вже з другого кварталу 2018 року (п.19 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»).

При цьому запропоновані розміри прожиткового мінімуму більш ніж у 2 рази нижчі за фактичні його розміри. Враховуючи, що базовий тарифний розряд у бюджетній сфері ґрунтується на розмірі прожиткового мінімуму, тим самим занижується рівень заробітної плати майже чотирьох мільйонів працівників бюджетної сфери.

За розрахунками Федерації профспілок України з урахуванням фактичної вартості споживчого кошика, передбачених Конвенціями МОП №№ 117 та 131 витрат на житло, освіту, охорону здоров’я, утримання сім’ї, інфляції, мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2019 р. має становити не менше 7,7 тис. грн., посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – більше розміру мінімальної зарплати, а прожитковий мінімум для працездатних осіб - близько 5,2 тис. грн.

Не передбачено в проекті Держбюджету й належного фінансування бюджетної сфери для забезпечення заробітної плати вчителям, лікарям, державним службовцям, працівникам культури та соціальної сфери на рівні, визначеному законодавством, виплати стипендій студентам та учням, підтримки мережі навчальних та медичних закладів, підготовку робітничих кадрів тощо.

Без достатньої державної підтримки залишаються підприємства та працівники вугільної галузі, лісового господарства, авіабудування, що не дозволить погасити існуючу заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям через недостатність обігових коштів та провокуватиме її зростання, не сприятиме підвищенню конкурентоздатності українських підприємств та товарів.

Ратифікувавши Конвенції Міжнародної організації праці № 117 про основні цілі та норми соціальної політики та № 131 про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються, підписавши Програму Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років, влада України підтвердила свою готовність до забезпечення гідної праці та достатнього рівня життя населенню України з метою досягнення заможного європейського майбутнього.

Федерація профспілок України закликає владу забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань та не допустити подальшого поглиблення бідності в Україні через закріплення у Державному бюджеті України на 2019 рік занижених соціальних стандартів та гарантій, а також обмежених видатків на розвиток ключових галузей економіки і соціальної сфери країни.

Вимагаємо відкритого обговорення з соціальними партнерами в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради напрямків розподілу державних коштів задля забезпечення гарантованого Конституцією України права громадян на достатній рівень життя, отримання доступної медичної допомоги та освіти, підтримки національного виробництва.

По материалам Федерація профспілок України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • с/х
11.09.18 08:51

"При цьому запропоновані розміри прожиткового мінімуму більш ніж у 2 рази нижчі за фактичні його розміри"  Тож в першу чергу треба вимагати  перегляду його розміру кожен квартал! 

Ответить
  • Кузя
11.09.18 10:26

Еще бы не забывать, что с мин. ЗП удерживаются налоги и простое повышение  ее до  прожиточного минимума не дает нужной суммы на покупку самого необходимого. Единственное правильное решение - ЗП в рамках прожиточного минимума не облагается налогами (удержания) вообще. Но и назначаться она может только за простой неквалифицированный труд. А не директору, бухгалтеру и уборщице в равном размере.

Ответить
  • Ігор
11.09.18 11:27

Кузя, ще б не забувати, що витрати на дорогу до/з роботи (хоч трамвай, хоч таксі, хоч гелікоптер) та одяг який зношується при цьому (амортизація) не можуть бути доходом працівника.

Ответить
  • ТАНЯ
11.09.18 12:11

Вопрос не в размере мин з-платы. Вопрос в том что власть ложила  на требования профсоюза  Они даже разговаривать с ними не хотят хотя по закону обязаны. Вот такое у нас правовое государство. Законы пишем для врагов а сами живем по своим хотелкам. Это и есть одной из причин почему мы такие бедные. Профсоюзы тоже получили по делам своим В стране растет задолженность по з-плате  Ну Волинец что-то там пытается, а остальных не видно и неслышно

Ответить
  • Tatyana
11.09.18 12:16

Пусть профсоюзы со своими требованиями идут куда подальше! Все такие умные, все лезут экономикой управлять в стране. Как можно ручными методами поднимать минимальную з/ту! Не забывайте, что з/та заложена в себестоимости товара, всех услуг (в т.ч. и коммунальных), повысятся налоги, что тоже отразится на ценах. И да, какой раз говорю, что фактически з/та не поднимется, а только станет меньше.

Ответить
  • ТАНЯ
11.09.18 12:29

Tatyana,А не надо добиваться снижение с-стоимости за счет з-платы работающих.Почему тогда в Европе с-стоимость ниже а з-плата выше? Значит работают на снижение с -стоимости через основной капитал. а не через увеличение эксплуатации работников. И делают они это отнюдь не по доброй воле, а именно потому что работают профсоюзы.

Ответить
  • Tatyana
11.09.18 13:18

ТАНЯ,и в нашей стране профсоюзы в нынешнем состоянии бесполезны. Они только взносы удерживают с з/ты принудительно. Моя мама отказывалась от них 2 раза. Но все равно заставили вступить (а вернее ее добровольно-принудительно вступили, даже без ее заявления) , каждый месяц удерживают из з/ты взносы, а взамен раз в год на новый год дарят коробку конфет. За те взносы она себе может купить не одну коробку.

Ответить
  • Tatyana
11.09.18 13:11

ТАНЯ,я имею ввиду, что з/та должна расти вместе с экономикой, но не ручными методами. И к вашему сведению, в Европе не все хорошо. Для того нам и мозги даны, брать пример с лучшего, а худшее отвергать. И профсоюзы пусть занимаются своими делами, а если мозгов не хватает, пусть не лезут в экономику. Я не знаю, кто вы по профессии, и как вы не понимаете, что нельзя, да и невозможно, поднимать минимальную з/ту до7200. Это еще больше ухудшит экономику страны и благосостояние людей. Элементарные вещи. Надоели эти популисты.

Ответить
  • ТАНЯ
11.09.18 14:21

Tatyana,Я бухгалтер . Я прекрасно понимаю что волюнтаристское повышение з-платы экономику убивает Но я о другом. У нас с советских времен выработалось ошибочное представление о роли профсоюза Задача профсоюза не коробки конфет дарить на 8 марта и путевки раздавать как это было за радянських часив. Они должны отстаивать наши права как наемных работников. А наши профсоюзы тоже вышли из советских времен и не осознают что их роль поменялась Должно поменяться и  наше отношение к ним Почему у нас такие низкие з-платы? Потому что мы (и я в том  числе) позволяем себе платить нам такую з-плату. И должен вопрос мин з-платы определятся путем переговорами с экономическими обоснованиями размера мин з-платы, а не набором хотелок с одной и другой стороны

Ответить
  • Tatyana
11.09.18 14:36

ТАНЯ,с кем вести переговоры - с моим предпринимателем? А если он работает сам на свой страх и риск, и он платит столько, сколько он может на сегодняшний день. Лично мне профсоюз не нужен, тем более в таком состоянии как сейчас. Я свои права могу защитить и сама. Если мне не нравится з/та, значит надо искать другую работу или подработки. Но невозможно в приказном порядке заставить предпринимателя платить больше, если он не в состоянии.

Ответить
  • Ха-ха
11.09.18 16:06

Tatyana, при этом по 2 раза отдыхают за рубежом

Ответить
  • Tatyana
11.09.18 16:51

Ха-ха, кто как может, так и отдыхает. Работники тоже отдыхают по 2 раза за рубежом. Надоели эти коммунистические лозунги. Все предприниматели плохие. Не нравится, сам становись предпринимателем, нанимай работников, работай на свой страх и риск, заплати все налоги, а потом посмотрим, какую ты сам будешь платить з/ту. Никто никого не неволит. Я работаю на предпринимателя, и я вижу, что человек вложил столько своих сил, времени, рисковал деньгами, терял деньги, его обманывали те же работники, и никто ему не возмещал затраты. Зато как диктовать сколько он должен платить, так пожалуйста.

Ответить
  • х
11.09.18 12:20

А почему тогда в европе, куда мы так целенаправленно идем( по ценам уже), такие сильные профсоюзы и благодаря им работающим поднимают зарплаты. Почему у нас такого нет? Страна для богатых, промолчу какой национальности

Ответить
  • оа
11.09.18 15:05

х, потому что там не воруют из бюджетов и фондов!!!!!!


Ответить
  • //
11.09.18 15:30

профсоюзы ничем не отличаются от депутатов:также хотят хорошо жить:костюмы от Бриони,отдых на островах,машины класса люкс.
Сплошная говорильня.

Ответить
  • Оксана
11.09.18 21:51

От що мені подобається, як бухгалтера цінять своїх роботодавців))) Отримують копійки, але директор - то святе, бідолажка ж така, бізнес організував. А крадуть що наверху, що на місцях....ці не платять податки і зп нормальну, ті розкрадають бюджет. Але ж субсидія)) Не смішіть вже нікого тими недолугими коментарями...не бухгалтера, а ніби пту закінчили....по своєму мисленню на таксистів стаєте схожі ( без образ таксистам)

Ответить
  • Tatyana
12.09.18 12:20

Оксана,это у вас менталитет озлобленной бабы, а не бухгалтера. И мне вас искренне жаль, что вам не нравится ваша работа и ваш работодатель. Да, попадались разные директора, и з/ту не платили, и всякое было. Мне не нравилось, я уходила на новую работу. Сейчас со своим работодателем работаю уже много лет.  И он работает сам, и его семья, и поднимался  с нуля. И воровали у него работники. И он кому-то прощал, кого-то увольнял. И если вам не нравится работа, откройте свое дело и покажите, как надо платить налоги и общаться с своими работниками. А писать тупые комменты, оскорблять и изливать свою злость много ума не надо.

Ответить
  • Іра
12.09.18 09:45

Оксана, та ні, у вас ніякого мислення і менталітет баби базарної, усі погані, усі мені повинні в усьому, усі крадуть, заздрість і злобність затоплює.
Якщо ви озирнетеся, то побачите, що наша країна ще  тримається тільки завдяки нормальним, відповідальним роботодавцям (мої саме такі). Але людина бачить тільки те, що хоче, щоб виправдати свою недолугість.
 На своєму маленькому підприємстві я бачу все до копійки. І відпочивають мої роботодавці (два засновника) дуже скромно, їх сім'ї також працюють з усією відповідальністю.

Ответить
  • х
12.09.18 16:27

Профсоюзы целесообразны и создаются  на крупных предприятиях. Зачем на 5-10 человек профсоюз. С помощью него оговариваются условия кол. договора, мат. поощрения, доп. отпуска, премирование и т д, т е это буфер между органами управления и коллективом. На Западе еще и организуют забастовки, с помощью которых улучшают условия труда работающих. У работодателя и работающего разные цели. К сожалению, у нас профсоюзы в большинстве случаев не выполняют этих функций и в основном, работающий предоставлен сам себе.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям