Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.09.18
29055 17 Печатать

Заява працівника з проханням виплачувати заробітну плату раз на місяць не звільняє роботодавця від штрафу

Хмельницьким окружним адміністративним судом задоволено позов Управління Держпраці у Хмельницькій області та залишено без змін постанову про накладання штрафу на фізичну особу-підприємця за порушення законодавства про працю.

Зокрема, під час інспекційного відвідування при дослідженні відомостей по нарахуванню заробітної плати у фізичної особи-підприємця встановлено, що за період з лютого 2017 року по лютий 2018 року заробітна плата найманому працівникові (продавцеві магазину «Побутова хімія») виплачувалася один раз на місяць.

Законодавством визначено вимогу щодо мінімальної кількості виплат заробітної плати на місяць (не менше двох), якої роботодавець зобов’язаний дотримуватися при встановленні строків виплати заробітної плати. Водночас роботодавець має право виплачувати заробітну плату і більше двох разів (наприклад, раз на тиждень).

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.

Встановлення роботодавцем у документах, що регламентують періодичність і строки виплати заробітної плати, умови про виплату зарплати один раз на місяць є неправомірним, оскільки згідно зі ст. 97 КЗпПУ роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством.

Тому навіть за наявності заяви працівника з проханням виплачувати заробітну плату раз на місяць виплата зарплати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства. Оскільки в цьому випадку вимогу про виплату не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, буде порушено.

Якщо працівник з якихось причин відмовляється від отримання авансу, роботодавець все одно має розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбуткувати в касі підприємства і, якщо працівник не отримав аванс після закінчення трьох робочих днів, скласти відомість депонованих сум і здати неодержану працівником суму авансу в банк, а потім виплатити його разом із сумою заробітної плати за другу половину місяця.

У випадку коли заробітну плату на підприємстві перераховують на зарплатні картки, то роботодавець зобов’язаний перераховувати її працівникові як мінімум двічі на місяць у дні, встановлені для виплати авансу та заробітної плати, незалежно від бажання працівника.

Відповідно до абз. 8 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України за дане порушення роботодавець сплатить штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 3 723 грн.

Інформація по темі:
Виплата зарплати один раз в місяць обійдеться в мінімальний штраф

По материалам ГУ Держпраці у Хмельницькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
13.09.18 08:43

Трудожопикам от защиты моих прав на заметку:
Конституція України
Стаття 5. Україна є республікою.
Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Если я хочу, чтобы мне выплачивали зарплату один раз в месяц, как мне реализовать свои конституционные права?

Ответить
  • че
13.09.18 09:01

"згідно зі ст. 97 КЗпПУ роботодавець не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці" - так це ж не в односторонньму порядку, працівник дав свою згоду! Ви про що?

Ответить
  • хаха
13.09.18 09:23

Это то о чем я говорил раньше - до тех пор пока всякие Пупкины будут трактовать законы, как им вздумается, чиновники будут беспредельничать.

Ответить
  • ^^^
13.09.18 09:55

Самая большая проблема в стране сколько раз выплачивать зарплату, какая на фиг разница, если работник все равно не получит больше, вот какой смысл их делить. Благодетели хреновы, цены на коммуналку лучше бы вменяемые сделали и засунули бы свои субсидии, которые у многих отобрали, себе куда подальше..

Ответить
  • СержК
13.09.18 10:14

^^^, бюджет регулярнее получает налоги, а банкиры - дополнительную мзду за РКО

Ответить
  • Ольга
13.09.18 11:22

Доброго дня, шановні колеги... Ви бачили, як змінються ціни щодня і курс валют, може давайте ще раз у пів року будемо отримувати???? Нормальна вимога, в мене взагалі бажання отримувати щотижня, бо не знаєш що буде завтра. Захисники приватних підприємців, про працівників коли почнете думати, чи ви не наймані працівники????

Ответить
  • ^^^
14.09.18 13:50

Ольга, я наемный работник и я хочу получить все и сразу, а не кусками, но не могу. 

Ответить
  • Шурик
13.09.18 18:29

Ольга,
В Штатах было раз в неделю, говорят что это было хуже. Сейчас тоже 2 раза в месяц.

Ответить
  • СержК
13.09.18 11:46

Ольга,мова не про Ваш випадок - у Вас є бажання, Ваш працедавець мусить виконувати норму, як й інші, найманих працівників яких це влаштовує. Але трапляються випадки, коли працівник з будь яких причин не хоче таких виплат (наразі пишу лише за себе), і він повинен мати і має на це право! Про що й пише в заяві.

Ответить
  • Павлины гришь
13.09.18 14:30

СержК, завтра работодатель захочет выплачивать зарплату раз в 2 месяца и вы поплететесь выполнять его желание.

Ответить
  • СержК
13.09.18 15:07

Павлины гришь,а какие мои сентеции привели Вас к такому выводу? Вот тогда я и буду требовать свои законные права на зарплату раз в месяц!

Ответить
  • Валентина
13.09.18 11:41

Згідно Конвенсіі №95 і при наявності заяви працівника про терміни виплати -працівник може отримувати зарплату раз в місяць!!!!!!!!

Ответить
  • Павлины гришь
13.09.18 15:31

Валентина, Конвенція
про захист заробітної плати
N 95
Стаття 12
1. Заробітна плата виплачуватиметься через регулярні проміжки
часу. Якщо немає інших відповідних урегулювань, котрі забезпечують
виплату заробітної плати через регулярні проміжки часу, то періоди
виплати заробітної плати має бути продиктовано національним
законодавством або визначено колективним договором чи рішенням
арбітражного органу.

Ответить
  • клава
13.09.18 15:49

Лет так 15 назад в прокуратуре (куда меня как гл буха вызвали по поводу выплаты з-ты один раз в месяц при  наличии заявлений сотрудников выплачивать именно так) мне "обьяснили", что закон о труде попадает под какую-то ... .. (далее шло юридическое толкование этого процесса,)  т.е. по -простому КАК в Законе написано, так и должно быть. обратного пути нет. Т,Е если в нашем законе напишут, что все должны ходить в красных ботинках-то все будем ходить, иначе нарушение закона и соответственно- наказания. Такое вот правовое государство. А вы про какие-то конвенции!!!! и свободы!!!!!!

Ответить
  • 5252
13.09.18 17:37

Ведь кто судья-он из Хмельницка и был хмельной ,видать после похмелья ,ему не хватило бабла  на  3723 -страна дураков, а где защита предпринимателей- вместе на похмеляторе, эх...

Ответить
  • OK
13.09.18 23:46

Я выплачиваю один раз, но наперед. Вместо аванса, я выплачиваю всю зарплату. То есть кредитую работника, он мне всегда должен. Смогут ли эти проверяющие натянуть мою инициативу на нужный им барабан? Работник не понятно еще доработает до конца месяца, а ему уже заплатил!!!! Затрахали меня уже эти начисления и перечисления, а еще приватбанк с его вмешательствами в личную жизнь моей собаки.

Ответить
  • ^^^
17.09.18 10:46

OK, где- то встречала разъяснения, что это все равно нарушения, т.к. выплачивается раз в месяц.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям