Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.09.18
6474 0 Печатать

ДФС ініціює зміну процедури стягнення податкового боргу

Наразі відбуваються жваві консультації між фіскальною службою та НБУ щодо удосконалення процесу стягнення податкового боргу, - повідомляє в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов. 

Про що йдеться?

Зараз маємо громіздкий алгоритм стягнення коштів з платника-боржника за інкасовим дорученням.

Тобто. Є платник, в якого є борг перед державою у вигляді несплачених податків. Їх треба списати з банківських рахунків боржника. Й врешті вони мають потрапити до бюджету – чимшвидше.

Але чимшвидше не виходить. Тому що спочатку ДФС повинна скласти інкасове доручення (це документ у трьох примірниках для кожного рахунку), доправити його до Казначейства, яке перевірить реквізити. В разі, якщо в них все правильно, інкасове доручення засвідчується у Казначействі та направляється до банку платника та знову – до ДФС. Лише після опрацювання інкасового доручення банком платника-боржника кошти податкового боргу (в разі їх наявності) списуються й скеровуються до бюджету.

Але - банк платника-боржника може не виконати інкасове доручення протягом операційного часу -- з тої формальної причини, що рахунки боржника «пусті» й кошти туди не заходили. Й це при тому, що підприємство у всіх на очах веде активну комерційну діяльність.

Як так? Дуже просто. Кошти можуть зайти пізніше – того ж дня, але вже після операційного часу. Як результат – опрацювання інкасового доручення банком не відбудеться, бо – нема з чого. Доручення, яке «живе» лише один банківський день, повертається без виконання. Крапка.

В той ж час боржник встигає здійснити того ж дня в тому ж-таки банку цілу низки фінансових операцій, підприємство обслуговується фінустановою, користується рахунками. Але все це відбувається вже поза банківським часом.

Результат: в бюджет не йде ні копійки.

Чому це можливо? Бо маємо певні «прогалини» у нормах Інструкції НБУ про безготівкові розрахунки № 22 в частині виконання інкасових доручень. А саме: за цією Інструкцією, банк може виконувати платіжні доручення свого клієнта (в даному випадку – підприємства-боржника) як в період операційного часу (а він у кожного банку свій, найчастіше це до 16-17-00 години), так і по його завершенні – аж до завершення роботи системи електронних платежів (до 18-00). Різниця полягає у тому, що після операційного дня доручення виконуються по підвищеному тарифу.

Ось цей період – декілька годин – і використовують боржники. Пристосувались: домовляються з банками й здійснюють необхідні трансакції, уникаючи в той же час списання податкового боргу з рахунків.

Відтак, ДФС розпочала діалог з Міністерством фінансів та НБУ – з метою пришвидчити та оптимізувати цей процес. 

Наприкінці літа ДФС надіслала листа до Міністерства фінансів та НБУ, призвавши до інформаційної взаємодії. Пропонується внести зміни до Інструкції № 22 стосовно удосконалення порядку списання банком коштів з рахунків платників податків.

Також пропонується формувати інкасове доручення у електронному вигляді – з використанням електронного цифрового підпису посадових осіб контролюючого органу та електронної печатки.

Тобто такий алгоритм: доручення в електронному вигляді доправляється до Казначейства, яке того ж дня у автоматичному режимі перевіряє правильність заповнення реквізитів та засвідчує його, за тим воно потрапляє до банку платника й оперативно опрацьовується того ж таки дня.

Євген Бамбізов зазначив, що така автоматизована система дозволить скоротити витрати часу на стягнення за дорученнями в 15 разів: з 30 до двох днів – та заощадити чималі бюджетні кошти. Адже реальні витрати на направлення кожного доручення перевищують 20 грн. А ДФС щодня надсилає їх тисячами! Суттєво зменшиться навантаження на працівників ДФС, яких долучено до цього процесу, та в рази виросте ефективність їх праці.

Наступним кроком ДФС буде ініціювати внесення змін до Закону України «Про платіжні системи», які дозволили б збільшити термін опрацювання інкасових доручень. Таким чином ДФС отримає можливість стягувати податковий борг з тих коштів, що надходять на рахунок платника протягом цього збільшеного часу.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям