Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.10.18
37458 16 Печатать

Звітність з ЄСВ. Відповіді на запитання

Таблиця № 5 в полі 16 «документ підстава про початок, кінець трудових відносин», яку треба вказати підставу при укладанні договорів цивільно-правового характеру?

В разі укладання договору цивільно-правовогохарактеру в звітному періоді при заповнення таблиці 5 додатку 4 до Порядку No435 при заповненні реквізиту 16 необхідно вказати реквізити договору цивільно-правового характеру (номер та дата укладання).

Таблиця № 5 поле 12 професійна назва роботи чи необхідно заповнювати при використання договорів ЦПХ? Звідки брати назви професії назви роботи код професії? Чи необхідно вказувати в класифікаторі професій ЗКППТР якщо заповнений код КП?

В разі укладання договору цивільно-правового характеру в звітному періоді при заповнення таблиці 5 додатку 4 до Порядку No435 реквізити 12-15 не заповнюються.

Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (форма дод.4 місячна) таблиця 5, якщо особа протягом місяцю змінила посаду в тій же організації. Як її відображати в таблиці 5?

В разі зміни посади застрахованою особою в таблиці 5 додатку 4 заповнюється дві строки по цій особі, одна містить дані про завершення роботи на першій посаді, а інша про початок роботи на другій посаді.

Таб.5 (форми № Д4) - Чи необхідно заповнювати ряд. 12,13,14,15 при звільненні працівника з роботи?

При звільненні працівника обов’язково заповнюються реквізити 12-15 таблиці 5 додатка 4.

Чи потрібно подавати таб.5, якщо новоприйнятих працівників у звітномі місяці не було?

У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод або цивільно-правових договорів, зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатку 4 до Порядку не формується та не надається.

Як заповнюється таб. 5, якщо прийнятий працівник-сумісник. Які пункти потрібно заповнити?

Якщо таблиця 5 додатку 4 до Порядку заповнюється для найманого працівника без трудової книжки то значення реквізиту Категорія особи – 2. Всі інші реквізити заповнюються так само як для найманого працівника з трудовою книжкою.

Як бути із професіями, яких немає в переліку класифікатора професій?

Посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до класифікатору професій.

Колонка "Професійна назва роботи" може повністю співпадати з колонкою "Посада"?

Реквізит "Посада" заповнюється відповідно до даних трудової книжки та може повністю співпадати з реквізитом "Професійна назва роботи", який обирається з довідника.

Умови заповнення таблиці 8, та чи заповнює ФОП дану таблицю?

Таблиця 8 додатка 4 до Порядку формується та подається лише районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення.

Чи всі колонки табл. 5 заповнюються для звільнених працівників?

При заповненні таблиці 5 додатку 4 до Порядку в разі звільнення працівників зазначаються всі необхідні реквізити.

Якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було укладання та розірвання трудових угод, зміни посад, термінів проходження військової служби або надання відпустки, чи є необхідність в заповненні та поданні таблиці 5 додатку 4 оновленої звітності з ЄСВ?

У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод або цивільно-правових договорів, зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатку 4 до Порядку не формується та не надається.

Працівник буде виконувати протягом місяця два різних напрямки в роботи (сумісництво), як відображати таке сумісництво в звіті?

В Класифікаторі такі поєднання відсутні. Реквізити таблиці 5 додатку 4 до Порядку заповнюються відповідно до посади, яка зазначена в трудовій книжці. Якщо до посадових обов’язків працівника належить виконання робіт за іншим напрямком, то це не зазначається в трудовій книжці та не відображається в звітності.

Протягом місяця перевожу найманого працівника на іншу роботу, яким чином це відображати в звіті?

Зміна посади працівника відображається в таблиці 5 додатку 4 двома рядками. Зазначаються дані особи та припинення трудових відносин на першій посаді та дані особи та початок трудових відносин на другій посаді.

Якщо в довіднику класифікації не має зазначеної професії, як внести запис у звіт?

Посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до класифікатору професій.

Якщо в одному місяці був прийнятий і звільнений працівник, в таблиці 5 вказувати двома рядками, чи одним?

Якщо найманий працівник був прийнятий та звільнений в одному місяці, то в таблиці 5 додатку 4 до Порядку заповнюється один рядок.

Як заповнювати табл. 5 Звіту з ЄСВ, якщо уклали з фізичною особою ЦПД про надання послуг або виконання робіт? Чи заповнювати реквізити 12-15?

При заповнення в таблиці 5 додатку 4 до Порядку даних щодо укладеного договору цивільно-правового характеру реквізити 12-15 не заповнюються.

Чи потрібно подавати таблицю 5 звіту по ЄСВ на вже працюючих працівників, щоб відобразити їх професії?

У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод або цивільно-правових договорів, зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатку 4 до Порядку не формується та не надається.

Яким чином вибрати професію з класифікатора, якщо працівник був прийнятий на посаду назва якої не відповідає актуальному класифікатору?

Посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до класифікатору професій. У разі якщо в Класифікаторі професій відсутня чітка назва посади то можливе використання похідних слів при виписуванні назв посад і професій. Так, нормами Класифікатора професій, а саме Додатком В до нього передбачено, що можливо використовувати похідні слова до базових професійних назв робіт.

На якій формі подавати «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (форма дод. 5 річна) за 2017 рік, якщо він не подавався?)

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма No Д5 (річна) подається за новою формою.

Якщо ФОП, яка є пенсіонером помилково подав «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (форма дод. 5 річна) з повною сумою нарахувань за рік. Яким чином можливо скасувати (уточнити звіт або зняти нарахування)?

Суми самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов’язання такі особи несуть відповідальність відповідно до ст. 25 Закону № 2464.

Як внести зміни до поданого раніше звіту, якщо встановлено помилку?

Виправлення помилок у звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що стосуються грошових показників, страхувальник може здійснити у звітному місяці із застосуванням кодів типу нарахувань, передбачених п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок).

У разі виявлення страхувальником у Звіті після закінчення строку подання такого Звіту помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи, тобто страхувальник повинен сформувати та подати Звіт за попередній період, який містить перелік таблиць Звіту, відповідну таблицю із зазначенням типу форми «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю із зазначенням типу форми «початкова» із зазначеними правильними відомостями на на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 додатка 4 до Порядку має містити дані щодо кожної застрахованої особи окремо

Як відобразити фонд зарплати інвалідів у ФОП?

Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону No 2464 ставка ЄВ у розмірі 8,41 відс. Визначеної бази нарахування для працюючих інвалідів встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.

Вказана пільга не розповсюджується на ФОП, які використовують працю найманих працівників – інвалідів.

Таким чином, для найманого працівника –інваліда (основне місце роботи), який працює у ФОП сума ЄВ розраховується виходячи із ставки ЄВ у розмірі 22%.

Які суми потрібно відображати з кодом типу нарахувань "14"?

З кодом типу нарахувань «14» відображається сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати (доходом) за попередні періоди, у зв'язку із здійсненням перерахунку при звільненні працівника за попередні періоди, що пов'язані з уточненням днів використаної наперед відпустки (у зв'язку із сторнуванням).

Яким чином на титульних аркушах додатку 4-7 звіту щодо сум нарахованих ЄВ заповнюється графа “Відмітка про подання” та чи потрібно подавати до контролюючих органів таблиці, які не містять відомостей (не заповнюються страхувальником взагалі)?

Графа “Відмітка про подання” заповнюється працівником контролюючого органу у разі подання звітності на паперових носіях.

Олександр Супряга, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області 
Наталія Вікторівна Бойко, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області

По материалам ГУ ДФС в Черкаській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
01.10.18 07:29

Господа хорошие, скажите, а как можно правильно заполнить таблицу 1, додатка 5( годовой)?. На сайте Рады и ГФС четко стоит в таблице 1 графа 6(столбец) сумма есв, графа 3 × графу 4. Если графу 3 заполнить то сумма в графе 6 просто зашкалит. Если написать "0"то и к уплате есв "0" . Естественно должно стоять- графа 4 × графу 5, это ошибка. Но это официальный документ! Получается ВСЕ отчеты поданные на данный момент запонены с ОШИБКАМИ и я вообще не несу ответственности за его содержание?!. Только факт того , что отчет подан.? Как кричал кадет Биглер -" Еисус Мария , господин полковник, не получается! Документ расшифровать и зашифровать невозможно!"

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
01.10.18 09:45

а я по этому вопросу подал вчера запит на предоставление индивидуальной консультации (до этого написал в ФБ Минфину планируют ли они до конца года исправлять ошибки и вносить изменения в свой наказ; планируют ли они издавать обобщающую налоговую консультацию; пока не ответили). Вот образец запроса: https://drive.google.com/file/d/17LDy3-5GJNOvTnMM1BiKUDu1jfhHHFrW/view?usp=sharing 

Ответить
  • Буржуй
01.10.18 09:51

Сомневающийся Sкептиk, там еще очень много вопросов по заполнению графы 3. Ваше мнение, если нет дохода , надо ли ее заполнять? Причем подход на ЕН и на общей может быть разный. В Днепропетровской области ни ПФУ ни ГФС вразумительно сказать не могут.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
01.10.18 10:09

Буржуй, там есть фраза (в т.ч.): "Самостійно визначена сума доходу". Медок позволяет заполнить в графе 3 "0", в графе 4 "3723" и ошибку в этом не видит (ни для 5, ни для 6 категории). Хотя на ЕН – в прошлом году, в колонку 2 старой таблицы 2 я указывал действительно "Самостійно визначену суму доходу", отличную от нуля (если весь год был на едином), не меньше минималки (больше можно, но в пределах "максималки"). В этом году тоже есть в графе 3 табл. 1 "Самостійно визначена сума доходу", но относится она (на мой взгляд) к единщикам… Пока что не "изучал" ещё детально этот вопрос :)

Ответить
  • Буржуй
01.10.18 10:42

Сомневающийся Sкептиk, если на общей и дохода нет  то самостоятельная определенная сумма- 3723 в графе 3. Вопрос не воспримут ли налоговики это чистым доходом? А если ноль , то значит сумму не определил?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
01.10.18 10:51

Буржуй, скорее всего "их" разъяснения по заполнению Додатка 5 появятся в конце 2018-го – начале 2019-го :)
Для единщиков вопросов нет, если укажете 3723 в графе 3.
Для ФОПов на ОСН – разделяю Ваши сомнения...
А, если "ноль", то можно "обратиться" к другой фразе (для ОСН) в графе 3: "Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації "

Ответить
  • Буржуй
01.10.18 13:29

Сомневающийся Sкептиk, согласен на общей лучше поставить"0" . Но с другой стороны у единщика нет понятия " Чистый доход". То есть для него 3723 и будет " Самостоятельная определенная сумма дохода."  Лучше тогда "0" Зачем тогда графа 3 вообще. ?!Платишь с графы 4. А суммы доходов и так есть в декларации.

Ответить
  • Буржуй
01.10.18 11:19

Сомневающийся Sкептиk, спасибо!вопрос именно в только зарегистрировавшихся. И переходящих на единый. Первй месяц. Они то как раз вроде и должны определить сумму уплаты за себя. А если 0 в 3 графе то и тогда графа 6 "0"  а меньше 3723 базы платить нельзя. вот и воррос - определял я сам или нет?

Ответить
  • Елена
01.10.18 11:42

Подскажите, пожалуйста, вслючаются ли в строку 15 таблиці 1 "Середньооблікова кількість штатних працівників за  звітний період" и "Облікова кількість штатних працівників" совместители? У меня предприятие где работают одни совместители, и я ставлю там прочерки, а при сдаче отчете в квитанции №2 всегда пишут попередження:"Не заполненно"

Ответить
  • Ольга*
02.10.18 12:11

Елена,  совместителей в "середньооблікових" я не учитываю, а в штатных - учитываю, т.к. они есть в штатном расписании.

Ответить
  • И-на
01.10.18 22:35

Елена,аналогично, на предприятии директор и работник -совместители. Ставлю прочерки. На попередження не обращаю внимания. ЗИР  301.04.01: внешних совместителей не включают ни в среднеучетное количество штатных работников, ни в штатную численность работников.
 

Ответить
  • Глупый
01.10.18 16:34

Так как же отразить перевод с первого числа месяца? 

Ответить
  • Глупый
01.10.18 16:39

Якщо найманий працівник був прийнятий та звільнений в одному місяці, то в таблиці 5 додатку 4 до Порядку заповнюється один рядок. Абсолютно не логично в новой форме. 

Ответить
  • Бандерівець
03.10.18 11:33

Дебільна відповідь для ФОПів пенсіонерів, які сплачують ЄСВ за власним бажанням. Раз задекларував - плати, а той факт, що допустив помилку значення немає. А якби помилку допустив з інших підстав, наприклад пару нулів зайвих вказав, ну чи кому пропустив. 
      Пора б вже і уточнений звіт передбачити, а не фігню писати.

Ответить
  • Аніта
05.02.19 21:41

Что делать если в отчете по таблице 1 сплата єсв за декабрь 2018 года, была допущена ошибка в увеличение или уменшение сплати налога за предидуший месяц?

Ответить
  • Анна
05.03.19 19:00

как отразить в отчете за февраль2019.если работник  отработал 23 дня 1 день за свой счет и доначисленную суму   до минималки  .

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям