Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.10.18
6821 0 Печатать

НБУ оновив вимоги до ведення касових операцій банками

Нацбанк оновив вимоги до ведення касових операцій банками в Україні, що пов’язано з вдосконаленням організації касової роботи та змінами українського законодавства.

Відповідну постанову № 103 прийняло Правління НБУ 25.09.2018 р. "Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні" (далі –  Інструкція № 103)

Зокрема Інструкція № 103 регулює взаємовідносини банків (філій, відділень) з питань здійснення касових операцій з Національним банком України, іншими банками та установлює порядок і вимоги:

  • здійснення банками (філіями, відділеннями) касових операцій у національній та іноземній валюті;
  • оформлення банками (філіями, відділеннями) касових документів, здійснення касових операцій по прийманню та видачі готівки;
  • оброблення банкнот (монет);
  • здавання та отримання банками (філіями, відділеннями) готівки національної валюти в НБУ, у тому числі із застосуванням касет.

Норми Інструкції № 103 в частині здійснення операцій з переказу готівки в національній валюті із застосуванням платіжних терміналів та програмно-технічних комплексів самообслуговування, а також в частині оформлення касових документів поширюються на небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які отримали ліцензію Нацбанку на переказ коштів у національній валюті України без відкриття рахунку.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями" Інструкція № 103 визначає що, банк (філія, відділення) має право використовувати печатку, але цей реквізит не є обов’язковим.

Крім того, Інструкцією № 103 передбачено нові вимоги щодо:

  • визначення банком у внутрішніх положеннях (інструкціях), додатково системи контролю за касовими операціями, порядок звіряння готівки під час проведення ревізії цінностей, роботи з цінними паперами та цінностями, що мають вартість, які зберігаються у сховищах, опису форм статистичних та управлінських звітів про касові операції та періодичність подання за потреби органам управління банку;
  • інформування банком клієнтів через інформаційні матеріали, які мають бути розміщені в доступному для клієнта місці, про визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України;
  • формування та пакування обігових монет номіналом 1 гривня (залежно від року випуску) та інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором;
  • оформлення касових документів за операціями на сплату платежів за адміністративні послуги та за рахунками умовного зберігання (ексроу).

Інструкція № 103 набирає чинності з 1 листопада 2018 року.

З цього часу втрачає чинність Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, затверджена постановою Правління Нацбанку від 01.06.2011 р. № 174.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям