Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.10.18
2988 0 Печатать

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у вересні 2018 року

У вересні 2018 року споживча інфляція майже не змінилась і становила 8,9% р/р (9,0% р/р у серпні), перевищивши верхню межу цільового діапазону (+6,5% +/- 2 в.п. на кінець ІІІ кварталу 2018 року). У місячному вимірі ціни зросли на 1.9%, що значною мірою зумовлено сезонними чинниками. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики.

Інфляція у річному вимірі у вересні була вищою ніж прогноз, опублікований у липневому "Інфляційному звіті" (8.3%) за рахунок базової компоненти та цін на паливо.

  • Базова інфляція у вересні лишилась на рівні попереднього місяця (8,7% р/р). Очікуване уповільнення стримувалося послабленням обмінного курсу гривні в останні кілька місяців. Це стимулювало прискорення зростання цін на непродовольчі товари, що переважно імпортуються (холодильники, пральні машини, автомобілі, кухонний посуд, ліки, газети та книжки тощо).

Темпи подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними. Так, хоча прискорилося зростання цін на товари зі значною часткою імпорту (шоколад, кава, чай, макаронні вироби тощо), уповільнилось зростання цін на м’ясні та молочні продукти завдяки нижчим темпам зростання цін на сировину, на тлі розширення її пропозиції та зниження світових цін.

Темпи зростання цін на послуги у вересні знизилися. Подальший тиск з боку збільшення витрат, зокрема, на оплату праці, та з боку споживчого попиту призвели до прискорення зростання вартості послуг закладів по особистому догляду, відпочинку, з надання туристичних, медичних послуг тощо. Водночас тривало сповільнення зростання вартості послуг закладів громадського харчування, передусім завдяки зниженню темпів зростання цін на продукти харчування.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування у вересні уповільнилося (до 0,8% р/р), що відповідало прогнозу Національного банку. Ціни на фрукти очікувано поглибили падіння завдяки високим показникам урожаю яблук та деяких інших фруктів та ягід. Продовжувалось зниження цін на овочі: дешевшали перець та баклажани, а також тривало падіння цін на огірки, бобові та часник. І в той же час прискорилося зростання цін на овочі борщового набору через затримку зі збором врожаю пізніх сортів цих культур, що може пояснюватися значною кількістю опадів у вересні. Окрім того, прискорилося зростання цін на борошно, що також позначилося на вартості хлібобулочних виробів.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 13,5% р/р) та були нижчими за липневий прогноз унаслідок відтермінування підвищення тарифів на газ для населення. У вересні уповільнилося зростання цін на алкогольні напої, а також цін на тютюнові вироби. Водночас зберігався тиск на адміністративні ціни через прискорення зростання заробітних плат та цін на паливо. Зокрема, до високих темпів зростання вартості послуг міського транспорту додалося прискорення зростання вартості проїзду в маршрутних таксі. Крім того, з 10 вересня 2018 року було підвищено тарифи на окремі послуги поштового зв'язку.
  • Зростання цін на паливо прискорилося (до 22,7% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні.

Інфляційний тиск залишається високим попри послаблення продовольчої інфляції. Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом,  швидким зростанням заробітних плат та різким подорожчанням нафти на світових ринках. Новий прогноз інфляції з урахуванням окреслених чинників буде оголошено після засідання Правління з монетарних питань 25 жовтня 2018 року та опубліковано в "Інфляційному звіті" 1 листопада 2018 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям