Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.10.18
4290 2 Печатать

Фізична особа продає легковий автомобіль: як сплачувати ПДФО

Дохід від продажу фізичною особою протягом року одного легкового автомобіля, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Тобто, в такому  випадку у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку.

Водночас, у разі продажу протягом звітного  року двох та більше легкових автомобілів  отриманий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

З такого доходу також сплачується військовий  збір за ставкою 1,5%.

Дохід від продажу легкового автомобіля  визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості  транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому КМУ (для кожної марки, моделі  транспортного засобу з урахуванням року випуску та пробігу), і  оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Фізична особа (продавець) під час оформлення договору відчуження  іншій  фізичній особі легкового автомобілю в органі, який здійснює реєстрацію (перереєстрацію) транспортних  засобів або через товарну біржу, зобов’язана самостійно сплатити  до бюджету податок з доходів фізичних осіб та військовий збір. Орган, який здійснює  реєстрацію (перереєстрацію)  транспортних засобів, виконує функції податкового агента  стосовно подання до контролюючого органу  інформації про суму доходу та суму сплаченого податку (податковий розрахунок ф. № 1ДФ).У разі нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу  легкового автомобіля з іншою фізичною особою податок сплачується до  нотаріального посвідчення такого договору.

Якщо одною стороною договору купівлі – продажу  є юридична особа   чи фізична особа – підприємець, така особа  виконує обов’язки податкового агента та перераховує  ПДФО та військовий збір з суми отриманого доходу фізичною особою,   з урахуванням  інформації  про черговість продажу автомобіля, зазначеної платником  у договорі купівлі – продажу чи в окремій заяві.

По материалам ГУ ДФС у Харківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Шурик
28.10.18 11:30

Продаёте больше, вас вызовут в налоговую. Было такое с прицепом, он ведь тоже транспорнный засиб. Стоил фигню а кучу бумажек пришлось писать и носить.

Ответить
  • Шурик
28.10.18 11:31

Шурик,
и платить

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям