Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.11.18
7330 19 Печатать

Уряд затвердив нові критерії визначення ризиків для перевірок бізнесу

31 жовтня Уряд в рамках сьомого засідання так званого “дерегуляційного Кабінету Міністрів” затвердив нові критерії визначення ступеня ризиків для проведення перевірок державними органами контролю.

“Ми не хочемо, щоб перевіряючі органи постійно втручалися в діяльність підприємств, нишпорили по кутках, вимагали хабарі за неіснуючі порушення. Ми хочемо, щоб перевіряльники ефективно запобігали трагедіям, які є результатом недбалості. Тому ми перейшли до визначення ризиковості бізнесу. Якщо у бізнесу низький ступінь ризику – перевіряльник приходить до нього раз на 5 років. Якщо високий – не частіше одного разу на два роки”, - зазначив у своєму виступі в рамках засідання Уряду Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Основні проблеми здійснення державних перевірок сьогодні - неефективний розподіл зусиль та ресурсів контролюючих органів, надлишковий тиск на бізнес, що вкрай негативно впливає на бізнес-клімат в країні, а також недостатня робота із окремими ризиками, неусунення яких потенційно може нести загрозу життю і здоров’ю як працівників підприємств та установ, так і споживачів їхніх продукції чи послуг.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, презентуючи зміни в критеріях встановлення ризиків при здійсненні перевірок, відзначив: “Бізнес-клімат - це якість правил і критеріїв регулювання, а також хто і як перевіряє відповідність цих критеріїв. Ризикоорієнтований підхід передбачає здійснення перевірок реальних ризиків діяльності бізнесу, визначених за чіткими правилами і критеріями, зі встановленням видів бізнесу, які є більш ризиковими і які є менш ризиковими. Ми акцентуємо увагу перевіряючих саме на тих об’єктах, діяльність яких несе найбільші ризики. Сьогодні вже функціонує в пілотному режимі Інспекційний портал, який встиг зарекомендувати себе як потужне джерело відкритих даних щодо вже проведених перевірок і виявлених ними порушень, а також запланованих перевірок. 73% перевірок знаходять сьогодні порушення, і цей тренд є позитивним, оскільки ще недавно за багатьма напрямками порушення фіксувались у 99% випадків”.

Запропонований Мінекономрозвитку ризикоорієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє:

  • встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
  • більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
  • забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
  • сприяти удосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Такий підхід також передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

Нові критерії визначення ступенів ризику впроваджуються для наступних сфер: освітня діяльність, що підлягає ліцензуванню, електронні довірчі послуги, криптографічний захист та технічний запис інформації, ядерна та радіаційна небезпека, містобудівна діяльність, будівництво об’єктів середнього та високого класу наслідків, промисловий вилов водних біоресурсів, оцінка відповідності вимогам технічних регламентів, використання об’єктів права інтелектуальної власності, вивчення та використання надр.

Більш детально про нові критерії визначення ступеня ризиків ви можете ознайомитись в презентації.

Акти розроблено за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Очікуваним результатом впровадження таких змін стане перерозподіл зусиль контролюючих органів і більш ефективне використання ними своїх ресурсів, зниження тиску на бізнес, а також зменшення ризиків для населення та споживачів товарів та послуг.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • СержК
01.11.18 08:49

Вы ведете бизнес в Украине? - Да Вы уже по уши в зоне риска...

Ответить
  • Мирра
01.11.18 09:34

СержК,
Вы ЕЩЕ ведете бизнес в Украине? - тогда Вы точно в зоне риска

Ответить
  • Ігор
01.11.18 09:53

Зробіть вже універсальні критерії: не олігархічний, не депутатський, не чиновницькій, не освячений рядженими московськими сектантами - найвищій ризик.

Ответить
  • 9991
01.11.18 10:25

Ігор, они будут так же часто дописывать-переписывать критерии , как и план проверок 

Ответить
  • ряженый сектант
01.11.18 10:06

Ігор, скажи уже : идите вы все на,,,,,,

Ответить
  • Андрій
01.11.18 10:02

Чому після таких гарних слів та словосполучень як "Зменшення тиску на бізнес", "Спрощення", "Покращення", "Вдосконалення".....завжди приходить якась біда

Ответить
  • Светик
01.11.18 10:16

щодо вже проведених перевірок і виявлених ними порушень, а також запланованих перевірок. 73% перевірок знаходять сьогодні порушення, і цей тренд є позитивним, оскільки ще недавно за багатьма напрямками порушення фіксувались у 99% випадків”.

 Даю  перевод:  "з проведених перевірок  27% було  на кришуємій нами територіїї, а  інші 73% - наші  конкуренти, і  їх -під  каток

Ответить
  • Светик
01.11.18 10:23

Такий підхід також передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.
Вот это-  просто  шедеврально!!!!!
розширить  или  наоборот. ?!?!  ..ять.... и  это   высе..ют   "грамотные" индивидумы???? Пусть  вас всех  прооперирует  хирург  с таким подходом: расширить или отрезать  вообще.  Операцию делать, желательно, на вашей голове!

Ответить
  • c-т
01.11.18 10:30

Они всем пишут высокий уровень.Низкий,по их мнению,когда все заработанное отдаешь в бюджет

Ответить
  • Нина1
01.11.18 11:16

   Господин Нефьодов и остальные , чему радуетесь? Сегодня 73% нарушений против 99% раньше - это не ваша заслуга по дерегуляции. Это значит, что раньше вам не так часто давали взятки как сегодня.  Это значит, что сегодня вы оборзели больше, чем раннее. Люди, под страхом разорения вами бизнеса и под вашими настойчивым предложениями "все порешать", просто откупаются от вас по принципу "не связывайся с дураками". У бизнеса нет времени судиться с вами. И пока идет тягомотина с вами, бизнес страдает.  Не с того надо начинать. Надо ввести уголовную ответственность для чиновников всех уровней, начиная с лиц, которые подписывают приказы на проверки, арестовывают просто так активы и счета в банках и до проверяющих инспекторов  за незаконные "наезды". Вот тогда вы увидите другие результаты. У нас же проверяющая система - репрессивная, а не сервисная для налогоплательщиков. За наши налоги на ваше содержание на тебя наехали на пустом месте, разорили, оскорбили, вытерли ноги, а вам как с гуся вода. Попробовали бы вы так себя вести в цивилизованных странах. Сколько бы миллионов морального, не считая материального, ущерба вы бы платили бизнесу. Какая куча вакансий во всех уровнях проверяющих органов у нас была бы, если бы для вас была уголовная ответственность.

Ответить
  • Людмила
01.11.18 11:48

Нина1,"За наши налоги на ваше содержание на тебя наехали на пустом месте, разорили, оскорбили, вытерли ноги, а вам как с гуся вода." Согласна на 100%!!!! Пытаемся отстоять свое мнение по поводу даты выписки экспортных НН. У нас (и даже у ДФС Украины) одно мнение, у налогового инспектора с Северодонецка другое... Суд даже разбираться не хочет - переносит и переносит заседания... А мы все платим и платим налоги... А по возмещению нескольких миллионов НДС с временного реестра вообще тишина...

Ответить
  • Нина1
01.11.18 12:29

Людмила, да судам уже тошно от налоговиков. 80%  дел в судах - это налоговые споры. Вал нудной и никому не нужной работы. Судам некогда заниматься уголовными и гражданскими делами. Вы думаете судьи не понимают, как тупоголово написаны правила игры (т.е.законы) для бизнеса. Поверьте мне. Я немножко вхожа в суды. И со мной  иногда, когда их прорвет, делятся своими неофициальными "цитатами" по налоговым спорам. Вы думаете почему им сделали заоблачные зарплаты. Чтобы рты закрыли. А судей старой закалки быстро отправили в отставку с 80% пенсией, чтобы не умничали. Так она ходила на работу и получала на руки за вычетом 18%+1,5% те же 80% зарплаты, но дневала и ночевала на работе, а так она теперь сидит дома за те же 80%. Да еще и напоследок обо.рали в СМИ, сказав, что они массово пошли в отставку из-за того, что не хотят заполнять е-декларации. Но в отставку в основном пошли районные судьи, которым по имуществу очень далеко до столичных. Когда у них была низкая, как у всех бюджетников, зарплата, то 70-80% дел налоговая проигрывала. А сейчас новым судьям ставятся задачи по наполнению бюджета. Но и то, судя из последней судебной практики и тошноты судей от налоговых споров, суды иногда принимают решения в пользу налогоплательщиков. Хотелось бы чаще. Судам вообще можно закрывать большинство дел на основании одной статьи из НКУ. Своими словами "... если положения разных законов противоречат друг другу, то решение принимается в пользу налогоплательщика".  Потому что у нас через ж.пу написаны все законы. Никто их никогда не состыковывал. Для этого надо же мозги иметь. А в гос.аппарате - это дефицит.

Ответить
  • Ігор
01.11.18 13:01

Нина1, перший коментар був такий гарний, а цей зіпсував все враження.

Ответить
  • Людмила
01.11.18 13:59

Ігор,зря Вы так. Нина1, спасибо за подсказку про разночтения в законодательных актах! Уже не знаем за какую соломинку хвататься)

Ответить
  • МУСТАНГ
01.11.18 11:48

Интересно кто  нибудь из  этих х.... прочитал, что написала Нина1. Если  НЕТ -  то  очень ЖАЛЬ

Ответить
  • Надежда
01.11.18 12:57

МУСТАНГ,ну что вы! Небожители до уровня каких-то бухгалтерских сайтов не опускаются. Не царское это дело. Вы думаете, им царям легко? Им интереснее читать прайсы на недвижимость в Европе.

Ответить
  • Дмитрий
01.11.18 16:48

Замахают они нас до выборов,хочется же напоследок нажраться побольше

Ответить
  • **
02.11.18 09:51

Когда профсоюзы станут профсоюзами, патриоты- патриотами, социалистическая партия - социалистической не по названия а по сути и подобию европейских, тогда  будет развиваться демократия.А сейчас в стране непрекращающаяся запрещенная Свадьба в Малиновке.

Ответить
  • **
02.11.18 09:56

"Названию"

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям