Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.11.18
5636 15 Печатать

Фіскали перевірять усіх продавців складних побутових приладів, які не використовують РРО

З 8 травня 2017 року всі продавці технічно складних побутових товарів які підлягають гарантійному ремонту зобов’язані застосовувати РРО при продажу. Для категорії продавців цього товару немає значення ні обрана система оподаткування, ні обсяг доходу за календарний рік.

Застосовувати РРО в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні теж платники єдиного податку першої групи, які провадять діяльність на ринках, так і платники другої та третьої груп незалежно від обсягу річного доходу. Для всіх категорій цих платників визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме - технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Разом з тим, результати моніторингу даної категорії бізнесменів, свідчать, що майже половина підприємців впродовж цього значного періоду (з 7 травня 2017 року) не поспішають дотримуватися законодавчих вимог і своєчасно реєструвати та застосовувати РРО. Цим самим порушують як податкове законодавство так і права споживачів. Оскільки, гарантійний ремонт складної побутової техніки можливий тільки за наявності фіскального чеку (п. 11 ст. 8 Закону України від 12.05.1991 р. № 1023 «Про захист прав споживачів» передбачає, що вимоги споживача щодо технічно складних побутових товарів розглядаються після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом № 265, та технічного паспорта або іншого документа з позначкою про дату продажу). 

У фіскальному відомстві відзначають, що впродовж року проводили з бізнесом роз’яснювальну роботу з даного питання і запрошували їх виконати вимоги закону щодо використання РРО. Тепер визначили ризики і змушені приймати рішення щодо перевірок. Також, нагадують, що однією з підстав для проведення фактичних перевірок органами податкової служби є "письмове звернення покупця, (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування" (п.п. 80.2.3 ПКУ)

Ще фіскали звертають увагу бізнесу, що згідно з п. 80.1 ПКУ фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи).Перед початком фактичної перевірки, з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій, посадовими особами контролюючих органів на підставі п.п. 20.1.9 ПКУ може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ПКУ).

ДОВІДКА

Термін «технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту», для цілей Закону про РРО вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 "Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій".

По материалам ГУ ДФС у Чернівецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
15.11.18 04:33

Может хоть этих смогут нагнуть на использование новейших РРО. Типа продаешь смартфон вместе с чеком, на нем сформированном.

Ответить
  • Inspector
15.11.18 19:21

Юра Г.,ответ по существу - когда встанет вопрос , что надо вводить планшеты-смартфоны в эксплуатацию, то все инициаторы и вдохновители этой "идеи" будут добегать до "молдавской границы". Первый уже пошел....

Ответить
  • Inspector
15.11.18 11:46

Юра Г.,- этапять!))) Внеси вклад в борьбу с контрабандой. Продай контрабандную быттехнику через контрабандный смартфон!))) Ухаха.... Та знаю я , что они пойдут проверять. Точки, торгующие мобилами да компами (типо за безнал). А на склады и супермаркеты на Закарпатье, заваленные этой самой контрабандной быттехникой хрен кто сунется - бо нэможна....

Ответить
  • Василиса
15.11.18 08:43

А если техника б/у нужен ли тогда кассовый?

Ответить
  • Svetik
15.11.18 11:45

Василиса, продавці технічно складних побутових товарів які підлягають гарантійному ремонту

Ответить
  • Inspector
15.11.18 11:41

Василиса,нужен. Хоть новая, хоть б/у - она все равно быттехника.

Ответить
  • скептик
15.11.18 16:34

Inspector, на б/у не дается гарантия

Ответить
  • Inspector
15.11.18 19:19

скептик, хто вам сказал? у меня вот под домом магаз с б/у-шной европейской техникой (очень неплохой кстати), так они её с гарантией продают. И мастерская недалеко есть, которая ремонтирует технику с таки полугодичной гарантией. Вы с перечнем быттехники, подлежащей продаже через РРО знакомы? Там нет ни новой, ни б/у-шной, но есть холодильники, кондиционеры, мобильные телефоны, игрушечные роботы и прочие технические блага летящей под откос цивилизации...

Ответить
  • Татиана
16.11.18 11:52

Inspector, как  Вы  правильно  подметили : "технические блага
летящей  под  откос  цивилизации" ,   именно  во  многом
благодаря  этим  "благам"...

Ответить
  • Алиса Р
15.11.18 09:40

А если б/у - это уже не сложная техника?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
15.11.18 10:17

б/у, не б/у – для фискалов не имеет значение

Ответить
  • Алиса Р
15.11.18 09:42

Если продажа сложного оборудования только ч/з р/сч, нужен РРО?

Ответить
  • Inspector
15.11.18 11:42

Алиса Р, если техника находится в магазе, где продается и остальной товар, но уже за нал. - тогда да, нужен.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
15.11.18 10:20

Алиса Р, если продажа ВСЕГО, в т.ч. и сложного оборудования, и не сложного, и услуг – на ВСЕХ торговых "точках": по безналу, то РРО не нужен

Ответить
  • Inspector
15.11.18 11:43

Сомневающийся Sкептиk, торг. точки, очевидно на планете Марс находяццо...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям