Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.11.18
7755 6 Печатать

Чи можна в листку непрацездатності вказувати скорочену назву підприємства?

Згідно із ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі – Закон України № 1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням з Фондом.

Порядок заповнення листка непрацездатності визначено Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція № 532).

Пунктом 3.1 Інструкції № 532 регламентований порядок заповнення частини лицьового боку бланка листка непрацездатності, зокрема, чітко вказуються: назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я (повністю), що підтверджуються штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»; місце роботи: назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю).

Частиною 1 ст. 90 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву; найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру. Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування. Юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, встановлюються Міністерством юстиції України (ч. 7 ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755).

Відповідно до пункту 1.4 Вимог до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 05.03.2012 р. № 368/5 (далі – Вимоги), юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування.

Пунктами 1.1 та 1.3 Вимог передбачено, що найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади АР Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву. Назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму.

Організаційно-правова форма юридичної особи визначається відповідно до класифікації організаційно-правових форм господарювання, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері технічного регулювання.

Найменування відокремленого підрозділу повинно містити слова «відокремлений підрозділ» («філія», «представництво» тощо) та вказувати на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ (пункт 1.8 Вимог).

Пунктом 3.1 Вимог передбачено, що назва юридичної особи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ).

Враховуючи норми ст. 90 Цивільного кодексу України, Вимоги та положення Інструкції № 532, при заповненні листка непрацездатності повинна вказуватися повністю назва юридичної особи або її відокремленого підрозділу як самого закладу охорони здоров’я, так і організації, установи, підприємства.

По материалам Фонд соцстраху

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
16.11.18 08:37

Ну ще введіть визнання неправомірним оплату лікарняного листка в разі якщо лікарня чи поліклініка написала  ЛМКП № 6  а не повністю.

Ответить
  • Мурзик
16.11.18 08:45

А лучше запретить оплачивать больничный, если бланк зеленого цвета. И делать бланки ТОЛЬКО зеленые.

Ответить
  • ****
16.11.18 10:27

 Тоді заклад охорони здоров’я має правильно виписувати листки непрацездатності та за це відповідати!!!!!!????

Ответить
  • Чиновників на лаву
16.11.18 11:06

Так, це неприємно, точніше несприятно, не визнавати ЛН, якщо медзаклад написав скорочену свою назву.

Ответить
  • 0123456
16.11.18 12:50

письмо Фонда от 19.05.16 г. № 5.1-31-768 позволяет сокращенное наименование предприятия согласно уставу. Это письмо отменили? потому что эта писулька всего лишь писулька на их сайте. ИМХО. А если честно, задолбали эти качели.

Ответить
  • Виолетта
19.11.18 10:09

Ну, у меня такая ситуация случилась. Наименование длинное осень в части организационно правовой формы. Написали частично. Я спрашивала в ФСС, что делать, вроде мы, а вроде и не мы, но у нас в уставе и официально есть краткое наименование. Посоветовали принести в поликлинику, где выдавали больничный, вытяг, где указано это название. Принесла. Повозмущались чуток, мол не положено писать кратко. А выхода-то нет - не вмещается. Сделали правку - вписали кратко организационно-правовую форму.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям