Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.11.18
6340 1 Печатать

Покупцем отримано бонуси від постачальника за певні обсяги закупівель. Чи виникає об’єкт оподаткування ПДВ?

Постачання послуг - це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Оскільки бонуси (інші заохочення), які сплачуються постачальником, спрямовуються на стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), такі виплати визнаються як оплата маркетингових послуг.

Отже, при виплаті продавцем бонусу покупцю об’єктом оподаткування ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а винагорода у грошовій формі (бонуси) є компенсацією вартості таких послуг.

Тобто, у покупця при отриманні бонусів від продавця у зв’язку з досягненням певних обсягів закупівель товарів виникають податкові зобов’язання з ПДВ на суму отриманих бонусів.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту.

Зазначена норма передбачена п.п. 14.1.185; п. 185.1; п. 201.10 ПКУ.

По материалам ГУ ДФС у Запорізькій області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
26.11.18 12:50

Як можна бонуси (інші заохочення), визнавати як оплата маркетингових послуг? Вони з розумом фіндиректора безнадійні. Ну добре, покупець отримавши таке "заохочення" визнає, що зробив поставку маркетингових послуг (якщо в нього це прописано в статуті) та випише ПН. От цікаво, як продавець, нарахувавши такі бонуси, поставить їх ПДВ собі в кредит? Та ще не маючи ані акту виконаних робіт, ані звіту. Та і звіт може виглядати цікаво: "Покупець, проводячи маркетингові дослідження, збільшив обсяг закупівель для своїх потреб на 15%. Внаслідок чого об'єм продаж продавця виріс на 15%, що згідно погодженої ціни = 15 х 100 = 1500,00.
А як такі послуги в наступних місяцях?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям