Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.12.18
6102 18 Печатать

Під час перевірок фахівці Держпраці приймають до уваги пояснення працівників

У м. Шпола фахівець Управління Держпраці при проведенні інспекційного відвідування фізичної особи – підприємця К*, яка використовує найману працю, виявив порушення ст.ст. 21, 24 Кодексу законів про працю України (КЗпП), вимог постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу». Зокрема, працівника допущено до роботи без укладення трудового договору та повідомлення відповідного територіального органу ДФС про прийняття на роботу найманого працівника.

Найманий працівник під час інспекційного відвідування надав пояснення, в яких зазначив, що працює в магазині фізичної особи - підприємця К* з березня 2014 року. На підставі висновків акту інспекційного відвідування посадовими особами Управління прийнято постанову про накладення штрафу у розмірі 111 690 грн.

Не погодившись із накладеними фінансовими санкціями, вказана ФОП К* звернулася до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до Управління Держпраці у Черкаській області про визнання протиправною та скасування постанови Управління про накладення штрафу в розмірі 111 690 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивачем зазначено, що на його думку оскаржувана постанова суперечить вимогам чинного законодавства України, тому підлягає скасуванню.

У позовній заяві ФОП К* зазначає, висновки інспектора праці Управління є хибними оскільки, найманого працівника за день до початку інспекційного відвідування прийнято продавцем магазину, що підтверджується наказом та укладеним трудовим договором. Територіальний орган ДФС не було повідомлено про прийняття працівника на роботу через незадовільний стан здоров’я ФОП К*.

Проте, як зазначає суд, найманий працівник у заяві поінформувала, що працює в магазині з 2014 року, що суперечить наданим позивачем документам (наказу та трудовому договору).

З огляду на сукупність встановлених під час судового розгляду справи обставин, Черкаський окружний адміністративний суд дійшов висновку, що оскаржувана постанова Управління Держпраці у Черкаській області прийнята у відповідності до вимог чинного законодавства. Оскільки під час розгляду справи судом встановлено правомірність висновків органу владних повноважень про порушення позивачем норм чинного законодавства про працю, суд вважає позовні вимоги такими, що задоволенню не підлягають.

З повним текстом судового рішення по даній справі можна ознайомитися тут.

Інформація до відома

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі - Порядок №413) повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

- засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

З аналізу положень Порядку №413 вбачається, що роботодавець має змогу подати до органу ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу одним із трьох альтернативних способів, зокрема засобами електронного зв’язку.

По материалам ГУ Держпраці у Черкаській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 777
05.12.18 08:44

Цікаво, а якщо я напишу заяву в Держпраці, про те, що працюю неоформленим в Міністерстві, скажімо, економіки з 1991р. неотримував зарплату за цей період, і буду вимагати штраф їм в 111690 грн. і виплати заборгованності із з.п. За такою логікою, в суді мої пояснення матимуть пріоритет над поясненнями мого "роботодавця". Спробувати, чи що? 

Ответить
  • Гоша
05.12.18 11:07

777, Ви повинні  бути затримані Держпраці в міністерстві на робочому місці  та допитані на предмет роботи без оформлення. Якщо виявиться , що Ви не оформлені, то...  

Ответить
  • Елена
05.12.18 13:00

Гоша, а він в цей день у відрядженні якраз був, хоч і неоформлений.:)

Ответить
  • Маруся
05.12.18 09:47

777,а жалоба на предмет выплаты части ЗП на должности помощника депута ВС в конверте тоже будет принята к рассмотрению. У них большая часть помощников получает ЗП в конверте - им можно))

Ответить
  • ок
05.12.18 09:14

777, анекдот вспомнился.
приходит бухгалтер в налоговую:
- скажите, пожалуйста, когда я могу взять отпуск?
- а почему Вы у нас спрашиваете? Вы же не наш сотрудник
- та я только на вас и работаю 

Ответить
  • Ксюша
05.12.18 10:18

Многие люди  в Шполе уезжают на заработки, с такими успехами там останется только фахівець Управління Держпраці и пенсионеры и то те кто просто физически работать не может.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
05.12.18 10:26

Ребята, да вы что?!
Я как-то в комментарии тоже высказался, чтобы проверили работников в Кабмине, так одна из форумчанок стала на защиту Кабмина. Нет, мол, вначале все "обычные" работодатели должны работать с соблюдением норм трудового законодательства, а только потом можно говорить о том, чтобы гоструда проверяла кабминовское стойло.
И каждый раз, какой-нибудь гоструда в какой-то области хвастается, что наказал при проверке ФОПа: в данном случае я ФОПа не защищаю. Просто хочу, чтобы с такой же радостью представители гоструда рассказывали нам о выявленных неоформленных трудовых отношениях:
во время проведения митингов (проплаченные активисты оформлены или нет?), во время политической предвыборной агитации (люди, сидящие в ларьках с символикой различных партий или кандидатов, оформлены как наёмные работники? а сами эти "ларьки-палатки" – платится за них налог на землю и аренда твёрдого асфальтового покрытия?); в Кабмине – правильно сотрудники оформлены в отпусках, длящихся полгода-год?...….
Хотя бы один случай опишите! "В ходе инспекционного посещения Министерства неоформленные работники выбегали через черный ход" (как хвастались при проверке какого-то трикотажного цеха), или: "В ходе проверки установлено, что работник был отправлен в неоплачиваемый отпуск на 1 год; в результате руководителя ведомства оштрафовали на ...грн", или: "установлено, что при проведении политической агитации ни один работник официально не был оформлен, уведомление в ДФС не направлялось, а со слов 20 опрошенных работников они занимаются агитацией уже 4 месяца. Применены штрафные санкции в сумме …"
Есть такое?

Ответить
  • Буржуй
05.12.18 12:21

Сомневающийся Sкептиk, плюсую, пусть проверят всякие волонтерские и благотворительные организации. По Днепропетровску куча ходят- помогите собачкам, все для фронта все для победы, дайти трусы и лифчики женам бойцов ато( У Кумы не большой цех по пошиву нижнего белья) Вот где золотое дно. И все это типа на общественных началах.

Ответить
  • SHADOW
05.12.18 10:33

Сомневающийся Sкептиk, это фантастика будет, если гоструда такое напишет. они же сразу работы хлебной лишатся. 

Ответить
  • фан
05.12.18 10:58

Все хорошо, все прекрасно, хочу о другом-вот вчера не формально прибыли большие люди-АВАКОВ и ЛУЦЕНКО в Одессу-это не зря, вспомните 02 мая 2014года, кто приезжал только до блокпостов??? а мы все о своем-новые НН и РК, томасы, тарифы,
 пенсионный, медицина-все это очередная отвлекалочка для народа, Боже дай силы и ума нашим правителям-я за Украину, которая была раньше...все молимся ,а ума не прибавляется

Ответить
  • Укр
05.12.18 13:38

фан,раньше, это зек Янукович? Предательство и путинизм, лечитесь.

Ответить
  • ф
05.12.18 17:42

Укр, слышь, все равно таким как Вы , как говорят Одессе - придет концовка маничка, жди уже скоро

Ответить
  • Да
05.12.18 11:31

фан, Так выборы на носу.

Ответить
  • ф
05.12.18 17:43

Да, знаем и вся ВР обделалась, капецкин, спасибо за понимание

Ответить
  • Иллюзорная реальность
05.12.18 11:13

фан,ну все , капец Одессе ! Сами большие люди-АВАКОВ и ЛУЦЕНКО пожаловали ! Теперь все нафиг спалят !

Ответить
  • Ігор
05.12.18 12:19

З березня 2014р. зекономлено більше ніж такий малий штраф.

Ответить
  • Юлия Рубежанская
05.12.18 13:14

А кто знает- что с налоговыми проверками (не плановыми) во время действия военного положения? Имеют права нагрянуть или нет?

Ответить
  • Андрій
05.12.18 14:03

У позовній заяві ФОП К* зазначає, висновки інспектора праці Управління є хибними оскільки, найманого працівника за день до початку інспекційного відвідування прийнято продавцем магазину, що підтверджується наказом та укладеним трудовим договором. Територіальний орган ДФС не було повідомлено про прийняття працівника на роботу через незадовільний стан здоров’я ФОП К*....це хто написав таку позовну заяву? дитячий садок чесне слово, як з такими поясненнями можна було сподіватись на позитивне рішення суду, тим більше після пояснення яке надав працівник, інспектору з праці

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям