Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.18
2531 0 Печатать

Провідні бізнес-асоціації підтримали законопроект 9311 #РейдерствоСтоп

Представники провідних бізнес-асоціацій Американської торгівельної палати в Україні (АСС), Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), Спілки українських підприємців (СУП), Офісу ефективного регулювання BRDO та Офісу бізнес-омбудсмена підтримали законодавчі ініціативи, спрямовані на посилення боротьби з рейдерськими атаками на підприємства та майно громадян.

«Міністерство юстиції разом з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій, які представляють інтереси не окремих профільних спільнот, а реального українського бізнесу, розробили низку новацій, які покликані знизити ризики рейдерських захоплень підприємств. Зокрема, ми вирішили прибрати зі списку суб’єктів реєстрації державні та комунальні підприємства», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.

Також серед новацій законопроекту – запровадження обов’язкового підвищення кваліфікації державних реєстраторів, право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору, страхування від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі, припинення старих, недійсних обтяжень та захист права власності на частку в статутному капіталі юридичної особи.

Міністр нагадав, що раніше Кабінет Міністрів вже підтримав дві ініціативи Мін’юсту, що ліквідують частину лазівок, якими користувалися рейдери раніше.

«Не чекаючи на прийняття законодавчих змін, Уряд підтримав нашу ініціативу внести зміни до низки постанов, які ліквідовують можливість створювати філії комунальних підприємств в інших регіонах. Наразі такі філії перебувають поза законом. Так само члени Кабінету Міністрів прийняли рішення про те, що реєстратори, які отримують доступ до професії, мають складати відповідний кваліфікаційний іспит», - наголосив очільник Мін’юсту.

Ключові бізнес-асоціації позитивно оцінили зміни, які пропонуються законопроектом 9311 #РейдерствоСтоп.

Заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак підкреслив, що Рада з цікавістю взяла участь в розробці цього законопроекту. За його словами, Міністерство юстиції є одним із лідерів серед державних органів за виконанням рекомендацій, які надає Рада бізнес-омбудсмена. «Ми вже давно співпрацюємо з Міністерством юстиції в частині імплементації системних рекомендацій з нашого звіту щодо боротьби з рейдерством. І цей законопроект став ще одним кроком у даному напрямку», – зауважив Ярослав Грегірчак.

Зокрема, у законопроект 9311 увійшли дві рекомендації Ради: зобов’язання державного реєстратора - у разі здійснення реєстраційної дії з корпоративними правами - перевіряти дані Державного реєстру обтяжень рухомого майна та удосконалення механізму інформаційної взаємодії Державного реєстру прав на нерухомість та Єдиного державного реєстру судових рішень.

На підтримку законопроекту висловилася Європейська Бізнес Асоціація.

«Європейська Бізнес Асоціація підтримує ініціативу Мін’юсту #РейдерствоCтоп. Важливим у законопроекті є позбавлення комунальних підприємств права щодо реєстраційних дій, адже на даний момент більшість скарг щодо рейдерських захоплень стосувалась саме цього аспекту. І, по-друге, ми підтримуємо обмеження вартості нотаріальних дій щодо іпотеки. На сьогодні це занадто дорого та обтяжливо для бізнесу», – зауважила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

«Захист права власності є одним із ключових аспектів як для тих компаній, які вже працюють в Україні, так і тих, які розглядають Україну як потенційний напрямок для інвестування. Для нас важливо, щоб компанії відчували себе захищеними з точки зору власності, з точки зору інвестицій. Ця законодавча ініціатива містить пропозицію Американської торгівельної палати, яка спрямована на скасування Указу Президента України № 762 щодо мінімальної плати за вчинення нотаріальних послуг. На думку всіх компаній – членів АСС, реалізація такої ініціативи дасть змогу, з одного боку, знизити ціни на ринку нотаріальних послуг, в з іншого - вивести з тіні частину доходів», - заявила віце-президент Американської торгівельної палати в Україні Тетяна Прокопчук.

Виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова також привітала підготовку законопроекту.

За її словами, законопроект #РейдерствоСтоп став логічною і правильною реакцією на спалах рейдерства в країні. Законопроект покликаний вирішити питання рейдерства не точково, а системно.

«Ми вітаємо дії Міністерства юстиції та дякуємо за те, що швидко зібрали бізнес-спільноту та врахували наші побажання стосовно прибирання законодавчих прогалин щодо боротьби з рейдерством», - зазначила Катерина Глазкова. – Документ враховує болючі моменти як бізнесу, так і громадян. Сподіваюся, що найближчим часом він буде проголосований, адже він немає жодного політичного забарвлення і захищає права інвесторів».

Під час розробки законопроекту 9311 #РейдерствоСтоп норма про скасування плати приватним нотаріусам у розмірі не менше 1% від суми договору була запропонована бізнес-асоціаціями та експертними офісами.

За словами Голови офісу ефективного регулювання BRDO Олексія Гончарука, запропоновані зміни приведуть до зменшення сірих історій з «відкатами» нотаріусам.

«Законопроект містить дуже корисну, на нашу думку, ініціативу щодо скасування обмеження щодо встановлення цін для нотаріусів. Наявність такої норми призводила до низки викривлень: як «відкатів», які отримували окремі нечисті на руку нотаріуси, так і різних історій, наприклад, під час продажу «Криворіжсталі», коли нотаріус отримав більше 200 млн гривень за одну угоду», – зазначив Олексій Гончарук.

За його словами, від цього ринок нотаріальних послуг стане лише здоровішим. «Загрози знищення професії ми в цій ініціативі не бачимо жодної», – підкреслив Олексій Гончарук і додав, що прийняття цього законопроекту позитивно вплине на позиції України в рейтингу Doing Business за напрямком «Реєстрація власності».

Також голова Офісу ефективного регулювання BRDO позитивно оцінив такі нововведення законопроекту, як скасування повноважень комунальних підприємств щодо реєстрації власності та переведення низки процедур в он-лайн, та оцінив ініціативу загалом як позитивну.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям