Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.12.18
2749 1 Печатать

Дії учасника ТОВ, які суперечать інтересам товариства є підставою для виключення такого учасника з його складу

Автор: Кірюшин Артем Андрійович, юридичний Інтернет-ресурс "Протокол", (ВС/КГС № 909/870/17 від 25.07.2018).

Фабула судового акту: Відповідно до ст. 64 Закону України «Про господарські товариства» у попередній редакції визначено, що учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства  на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

У даній справі такий виключений учасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ та скасування реєстраційної дії щодо внесення змін до установчих документів ТОВ оскільки протокол загальних зборів учасників товариства, який подано державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін підписано неуповноваженою особою; один з учасників ТОВ не мав права брати участь у загальних зборах та позивач не отримував повідомлення про проведення загальних зборів учасників товариства.

Рішенням місцевого господарського суду з яким погодився і суд апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовлено.

На таке рішення позивачем було подано касаційну скаргу про його скасування, оскільки на його думку до суду не було надано належні докази повідомлення позивача про проведення загальних зборів ТОВ та при проведенні загальних зборів товариства. Водночас рішення загальних зборів ТОВ не містить обґрунтованих причин виключення його зі складу учасників товариства та не зазначено в чому полягає систематичне невиконання учасником товариства його обов'язків.

Натомість вказані доводи Касаційним господарським судом до уваги взято не було.

Переглядаючи вказану справу КГС вказав, що згідно зі ст. 145 Цивільного кодексу України та ст. 58 Закону України «Про господарські товариства» вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників.

Відповідно до ч. 5 ст. 98 Цивільного кодексу України рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

При цьому безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з порушенням прямих вказівок закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму (статті 59 та 60 Закону України «Про господарські товариства»); прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного, на розгляд яких не було отримано згоди усіх присутніх на загальних зборах (частина п'ята статті 61 Закону України «Про господарські товариства»); відсутність протоколу загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю (частина шоста статті 60 Закону України «Про господарські товариства»).

Відповідно до ст. 244 ЦКУ представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Матеріали справи містять довіреність, відповідно до якої скасовано всі попередні довіреності, та уповноважено одного з учасників ТОВ виконувати всі дії та подавати всі передбачені законом заяви, що стосуються його частки у товаристві та представляти інтереси іншого учасника перед товариством, у судах та інших відомствах, органах та перед усіма особами всіма можливими способами; уповноважена особа може приймати будь які рішення учасників товариства, як напр., призначення та відкликання управляючого, взяття на себе зобов'язань, включаючи виконавчі заходи, укладення трудових договорів та договорів купівлі - продажу, прийняття рішення про внесення змін до статуту, здійснення від імені довірителя операцій з купівлі частки; уповноважує довірену особу продати та уступити частку у розмірі 61% у компанії ТОВ, якою володіє довіритель, отримати за нього гроші.

Одночасно у матеріалах справи міститься підтвердження надіслання позивачу повідомлення про проведення зборів, що підтверджується поштовою квитанцією.

Окрім цього судами встановлено факти неодноразового продажу частки одного з учасників ТОВ на підставі підробленої довіреності; систематичні порушення корпоративних прав вказаного учасника з використанням вищенаведеної довіреності, що і є підставою для виключення позивача зі складу учасників Товариства.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Маруся
17.12.18 13:16

Хорошая информация, но к сожалению никто не может дать ответ (в том числе и юристы), как исключить соучредителя, который не внес свою часть в УФ, не появляется в офисе уже 2,5 гда, не приезжает на собрания и при этом владеет 50% УФ (учредителей 2). Вот как его исключить? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям