Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.01.19
3235 5 Печатать

Ніна Южаніна: Одноразове декларування — просто амністія чи погляд у майбутнє?

Паралельно з імплементацією певних кроків Плану BEPS, який, зокрема, надасть можливість забезпечити в Україні прозоре оподаткування та відкриє можливості для вітчизняного бізнесу стати повноцінним гравцем на міжнародних ринках, необхідно ухвалити законопроект про одноразове декларування, що, в свою чергу, дозволить повернути в Україну капітали, виведені у минулих періодах.

На сьогодні в Україні існує певна кількість громадян, які мають за кордоном активи у вигляді корпоративних прав, цінних паперів, грошових коштів і нерухомого майна, про що не повідомлені контролюючі органи України. Це зумовлено цілою низкою причин, у тому числі не пов’язаних із ухиленням від оподаткування, зокрема зарегульованістю валютного законодавства, необхідністю з метою захисту активів структурування бізнесу з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Ці активи на сьогодні не досяжні для наших правоохоронних органів і ніколи не повернуться в Україну, якщо не вжити заходів щодо їх легалізації в законний спосіб, зокрема через одноразове декларування, яке з тією ж метою, але з різною ефективністю, було проведено у ряді країн.

Враховуючи високу потребу української економіки в інвестиціях, ми повинні відкрити шлях для заходу в Україну таких активів, провівши одноразове декларування та оподаткувавши такі активи за ставками, прийнятними як для держави, так і для громадян України. Крім того, так ми зможемо законодавчо визначити точку відліку для подальшого дієвого контролю за виконанням такими особами своїх податкових зобов’язань у майбутньому.

Наразі в Комітеті напрацьовано законопроект, що передбачає проведення  декларування раніше не задекларованих активів з внесенням одноразового платежу, розмір якого диференціюватиметься залежно від того, чи будуть такі активи повернено в Україну. У разі ж якщо особа не братиме участь в кампанії з одноразового декларування, це означатиме, що вона володіє виключно тим майном, інформація про яке міститься в державних реєстрах, і лише грошовими коштами, економічно обґрунтований розмір яких буде визначено законом.

Роз’яснення логіки та економічної доцільності   проведення одноразового декларування в Україні проводиться мною вже понад два роки. І якщо на початку такий захід у суспільстві і навіть у експертному середовищі розцінювався як спосіб уникнення колишніми та діючими чиновниками відповідальності, то зараз ми все частіше чуємо активні заклики вітчизняних бізнесменів щодо проведення такого декларування, можливо, непопулярного у частини суспільства, яка, як правило, не має відношення до бізнесу. 

Справедливості заради, слід сказати, що МВФ також сприймає одноразове декларування як захід податкової амністії, не беручи до уваги те, що при його проведенні бюджет України нічого не втратить, але при цьому з’явиться можливість повернути в Україну значні кошти, що сьогодні працюють на інші країни.

І все це зайвий раз підтверджує, що одноразове декларування необхідне для української економіки, але впроваджувати його потрібно, враховуючи як позитивний і негативний досвід інших країн, так і особливості українського суспільства.

По материалам Ніна Южаніна. Офіційний сайт

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бурундук
10.01.19 13:26

МВФ також сприймає одноразове декларування як захід податкової амністії-----Вас даже ваши партнеры считают ворами .....однозначно

Ответить
  • Алла
11.01.19 11:21

На сьогодні в Україні існує певна кількість громадян, які мають за кордоном активи у вигляді корпоративних прав, цінних паперів, грошових коштів і нерухомого майна, про що не повідомлені контролюючі органи України. Це зумовлено цілою низкою причин, у тому числі не пов’язаних із ухиленням від оподаткування........................якщо не пов*язані з ухиленням від оподаткування то до чого тут амністія???? Хай повертають кошти, а ви міняйте валютне законодавство, а не амністію для корупціонерів.

Ответить
  • Алла
11.01.19 11:28

Легалізувати вкрадене за кордоном дуже важко, майже неможливо. А у нас запросто! Тому  і хочуть легалізувати в Україні, що б потім була можливість за межами України  легко доказати законність свого, а по суті  вкраденого у громадян України, капіталу.

Ответить
  • 123
11.01.19 16:11

с себя бы начали.....

Ответить
  • Т.М.
14.01.19 15:34

Им амнистия нужна, чтобы их не посадили. Они имеют по несколько гражданств, капиталы в офшорах, НЕМЕРЕННО активов за границей. А АМНИСТИЯ им позволит быть "чистенькими".  Южанина -это вторая,
Валерия Гонтарева, та при помощи банков-курса валюты обобрала всех нас до ниточки, а Южанина при помощи налогов, штрафов, всяческих "законов"....НЕ НАЖРУТСЯ!!!!!!!!!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям