Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.19
8969 6 Печатать

Декларація за останній звітний період 2018 року: особливості перерахунку ПДВ

Офіс великих платників нагадує, що річний перерахунок ПДВ  є завершальною річною процедурою для платників ПДВ та проводиться відповідно до ст. 199.4 ПКУ, якщо у звітному році платник ПДВ:

здійснював операції, як оподатковувані ПДВ за ставками 0%, 7%, 20%, так і неоподатковувані ПДВ;

використовував придбані (виготовлені) товари (послуги) або необоротні активи частково в операціях, що оподатковуються ПДВ, а частково в операціях, що не оподатковуються ПДВ.

Такі платники ПДВ повинні протягом року нараховувати податкові зобов’язання виходячи з долі використання товарів (послуг), необоротних активів у неоподатковуваних ПДВ операціях, яку було розраховано за наслідками минулого року (або звітного періоду, в якому вперше почали здійснюватись як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції).

За наслідками року таким платникам ПДВ необхідно:

— перерахувати долю використання вже за наслідками цього року;

— відкоригувати суму податкових зобов’язань, нарахованих у поточному році, виходячи вже з нового розміру долі використання;

— відобразити результати перерахунку в декларації з ПДВ за останній звітний період року та в бухгалтерському обліку.     

Перерахунок ПДВ не робиться, якщо в звітному році платник ПДВ:

— здійснював або тільки оподатковувані постачання товарів (послуг), або тільки  постачання, які не оподатковуються ПДВ;

— здійснював як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ постачання, але не використовував у них одночасно придбані товари (послуги) та необоротні активи. Тобто не використовував одні й ті ж товари (послуги, необоротні активи) частково в оподатковуваних постачаннях, а частково – в постачаннях, які не оподатковуються ПДВ.     

 Також перерахунок не проводиться при здійсненні таких операцій, як:

— реорганізація (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб згідно з ст. 196.1.7 ПКУ;

— постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів тощо;

— постачання товарів/послуг у частині суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету (ст. 197.1.28.ПКУ);

— постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги (ст. 197.11 ПКУ);

— надання телекомунікаційних послуг оператором телекомунікацій у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі (ст. 197.24 ПКУ).

— постачання товарів платником ПДВ - боржником для погашення його заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, погодженого на підставі ст.6  Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"від 14.05.1992 р. № 2343-XII (п. 46 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Звертаємо увагу на те, що перерахунок проводиться лише по тих необоротних активах, які були придбані до 01.07.2015 р. та використовуються частково у неоподатковуваних,  а частково в оподатковуваних ПДВ операціях (п. 42 підрозд.2 розд. ХХ ПКУ). Перерахунок по таких необоротних активах здійснюється за наслідками одного, двох, трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватись (введені в експлуатацію).  Результати перерахунку по таких необоротних активах відображаються в таблиці 3 додатку 7 до Декларації з ПДВ.

Перерахунок по необоротним активам, придбаним після 01.07.2015 р., не робиться. По них перераховуються умовні податкові зобов’язання, нараховані згідно з ст. 199.1 ПКУ, в таблиці 2 додатку 7 до Декларації з ПДВ, але тільки за наслідками року їх придбання або зміни напрямку використання.

В декларації за останній звітний період 2018 р. (грудень або IV квартал) результати річного перерахунку ПДВ відображаються незалежно від факту реєстрації РК в ЕРПН наступним чином

-коригування податкових зобов’язань – в рядках 4.1 та 4.2 декларації (відповідно до ставки) зі знаком «-» або «+» та в спеціальному рядку таблиці 1 додатку 1;

-коригування податкового кредиту, який було сформовано по необоротних активах, придбаних до 01.07.15 – в рядку 15.

По материалам Офіс ВПП ДФС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
18.01.19 10:41

Спасибо за статью. Вовремя. А зарегистрировать корректировки надо было до 16.01.19. У меня из 12 отклонены 12 с непонятными  отписками. В налоговой ничего вразумительного не сказали, выкручивайся как хочешь. Я уже не говорю о маразме под названием " корректировка распределенки на распределенку"

Ответить
  • Елена
18.01.19 12:50

Татьяна! Напишите мне свой адрес, отправлю Вам статью хорошую как заполнить РК

Ответить
  • ВІКТОРІЯ
18.01.19 14:06

Елена, Надішліть, будб ласка, статтю про РК на адресу v.gankovich@ukr.net/Буду вдячна.

Ответить
  • Новенькая
18.01.19 13:00

Напищите , что делать? Отправила Деку по ПДВ через медок , висит 2 дня , нет квитанций. Звонила в Медок говорят Сервер В ДФС не работает? Не поймешь один на одного , жуть..

Ответить
  • VVV
18.01.19 13:30

Новенькая. Зайдите в свой Электронный кабинет налогоплательшика и там посмотрите Декларацию. Если что, оправьте повторно отчет. Я декларацию отправила 16.01. У меня ответ пришел только по Приложению 6 что не принято, так как не полный пакет отчетности (Деку мою разорвало и в ДФС дошло только Прил 6). Отправила 17.01 Декларацию повторно. В М.Е.дос никаких квитанций так и не пришло. Сегодня зашла в свой электр. кабинет и увидела принятую  Декларацию, которую я отправила  17.01.19. Удачи!

Ответить
  • Бух
18.01.19 14:19

Сегодня отправила деку по НДС. Квитанции 1,2 пришли за полчаса. Зато налоговые висят отправлено в ДФС. И тишина.......

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям