Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.01.19
2833 0 Печатать

Учасник ТОВ повинен повідомити товариство про зміну свого місця проживання, інакше по загальні збори може правомірно і не дізнатися

Юридичний інтернет ресурс "Протокол", (ВС/КГС від 19 грудня 2018 р. у справі № 922/3946/16)

Фабула судового акту:  Учасник ТОВ (позивач) звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсними рішень загальних зборів ТОВ, оформлених протоколами від 22 серпня 2014 року та від 31 березня 2016 року.

Позов мотивовано неповідомленням позивача про проведення загальних зборів учасників товариства, у зв’язку з чим було порушено його право на участь в управлінні справами товариства.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, відмовив позивачеві в задоволенні позовних вимог.

Постановою у справі № 922/3946/16 колегія суддів КГС ВС залишила без змін рішення суддів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Суди попередніх інстанцій вказали на об’єктивну неможливість повідомити позивача у встановленому статутом порядку про проведення загальних зборів, оскільки з 27 березня 2014 року припинено приймання та пересилання з материкової частини України всіх видів поштових відправлень, адресованих на тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

23 травня 2014 року позивача знято з реєстрації місця проживання в м. Алушті (АР Крим) та зареєстровано місце проживання у м. Харкові. Однак у матеріалах справи немає доказів повідомлення учасником товариства про зміну свого місця проживання.

Учасник товариства, якому відповідно до вимог закону обов’язково повідомляють про проведення, дату, час та місце проведення загальних зборів, змінивши місце своєї реєстрації, повинен, за таких обставин, повідомити товариство про місце своєї реєстрації, фактичне місце проживання або адресу для листування та проявити обачність і поцікавитися станом своїх корпоративних прав.

Оскільки суди попередніх інстанцій встановили, що учасник ТОВ не повідомив юридичну особу про зміну свого місця проживання (місцезнаходження), посилання позивача на неповідомлення його про скликання загальних зборів не може бути підставою для визнання рішень загальних зборів недійсними.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям