Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.01.19
10456 13 Печатать

Деякі питання виконання квоти робочих місць для осіб передпенсійного віку

Щодо розрахунку квоти підприємствами, установами та організаціями, у яких середньооблікова штатна чисельність становить 20 осіб

На підприємства, установи та організації, у яких штатна чисельність становить 20 осіб, поширюється вимога про виконання квоти, визначеної абз. 2 ч. 2 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» (далі — Закон), відповідно до якого підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб установлюється квота в розмірі не менше ніж одна особа у середньообліковій чисельності штатних працівників, якій до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років.

Вимога щодо встановлення квоти у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік поширюється на підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб (абз. 1 ч. 2 ст. 14 Закону).

Щодо виконання квоти у разі, якщо працівник стане особою передпенсійного віку у другій половині звітного періоду

Згідно з ч. 3 ст. 14 Закону роботодавці самостійно розраховують вищезазначену квоту з урахуванням чисельності осіб, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах, організаціях і належать до неконкурентоздатних на ринку праці (окрім осіб з інвалідністю).

Отже, якщо особа у звітному році отримала додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону, зокрема стала особою, якій до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років, і працювала у звітному році на умовах повної зайнятості, її необхідно враховувати при розрахунку квоти.

Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зазначені в ч. 1 ст. 14 Закону, відповідно до вимог ч. 2 ст. 14 Закону та щорічне (не пізніше, ніж 1 лютого після звітного року) інформування про це державної служби зайнятості.

Щодо відповідальності роботодавця за невиконання квоти, передбаченої ст. 14 Закону

Відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення визначена ст. 5З Закону. Пунктом 1 ст. 5З Закону передбачено, що посадові особи органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи — підприємці, винні в порушенні законодавства про зайнятість населення, притягуються до відповідальності згідно із законодавством.

Крім того, п. 2 ст. 5З Закону передбачено, що у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у ч. 1 ст. 14 Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Лист Мінсоцполітики від 09.11.2018 р. № 21833/0/2-18/53

Інформація по темі: Підприємства з чисельністю працівників від 8 осіб зобов'язали звітувати про квоти з працевлаштування

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
25.01.19 07:26

Так как написано в письме получается , что если у меня на предприятии 8 человек , один из которых инвалид 3 группы 52 лет и справка МСЭК погодовая( могут каждый год лишить) , то норматив я не выполнил? Надо платить штраф, брать 9 предпенсионера или кого то уволить? Сами же толкаете на неоформление сотрудников или дробление предприятия, или открытие ФОП. 

Ответить
  • Татьяна
25.01.19 09:45

Доброе утро.
Если на предприятии больше 8 чел, то в штате должен быть 1 инвалид и 1 предперсионного, или достаточно 1 инвалида предпенсионного возраста ?

Ответить
  • Гість
25.01.19 09:56

Інваліди не включаються, оскільки у самому звіті по квотах це вказано.

Ответить
  • Наталья
25.01.19 10:01

штрафы за не подачу отчета какие?

Ответить
  • Виктория
25.01.19 10:14

Нет штрафа за не подачу

Ответить
  • Галина
25.01.19 10:47

На сколько я знаю эта квота не распространяется на ФОП

Ответить
  • Лара
25.01.19 11:04

Раз нет штрафов - возникает вопрос: Стоит ли подавать и "светиться" или "пусть идут в туман"?

Ответить
  • Алина
25.01.19 12:07

Лара, вчера на семинаре прозрачно намекнули, что да, не стоит светиться.

Ответить
  • Лара
25.01.19 13:04

Алина, Спасибо за информацию. Вот и я отчет сделала давно, но остановилась в раздумьях: они  не принимаю по электронке, а только на бумажке, далеко ехать - леньки, снегом замело все, штрафов нет (пока), а надо ли оно мне...

Ответить
  • Де професіоналізм
25.01.19 11:12

Стаття ні про що.

Ответить
  • Татьяна
25.01.19 13:08

в мене середньооблікова к-сть штатних за 2017=21, з них 1 жінка з дод гараніями у працевлаштування( дитина до 6 років). Квота виконана, чи мені ще потрібен співробітник якому залишилось до пенсіі менше 10 років ?

Ответить
  • Оксана
11.02.19 19:21

Татьяна,Вам достаточно 1 человека с любыми доп.гарантиями, именно доп.гарантия по людям предпенсионного возраста для численности от 8 до 20. Свыше 20 - в учет идут все доп.гарантии, в том числе и люди, предпенсионного возраста

Ответить
  • Бухгалтер
28.01.19 10:57

Татьяна,по идее предпенс должен быть, в отчете именно предпенсы указаны, страна старых маразматов. Нагружают предриятия ненужными сотрудниками на молодежь похер, одни инвалиды предпенсы и т.д.У меня лично 2 предпенса так один спит сидит менеджер, а второй потеряшка вообще все уже путает думаю все время хоть не впилялся в кого (водитель), и один ивалид тоже вечно все путает 3 инсульта кладовщик, но норму выполняем в ущерб предприятию, но директор счаслив экономит на зп, Тольку у меня с этими тормозами голова квадратная!Ничего не имею против не тех ни тех уважаю старость и недостаки(у самой мать инвалид) но если ты не можешь работать сиди дома, а нас вынуждают держать их до смерти а их работать до смерти!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям