Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.01.19
8163 0 Печатать

Податкова перевірка або ефективні шляхи до відступу

Сергій Рябоконь, юрист.

Ти не програв до тих пір, поки не перестав намагатися виграти. Джордж Сміт Паттон.

Кожне підприємство, яке сьогодні здійснює господарську діяльність, знає, що рано чи пізно до нього навідаються кращі друзі суб'єктів господарювання - перевіряючі з територіальних органів ДФС. Нерідко на практиці виникають проблемні ситуації, коли, наприклад, власник та бухгалтер сумнівається: чи повинен він допустити податкового інспектора на перевірку; чи може він, з одного боку, наполягати на перенесенні термінів перевірки, а з іншого - погодитися з податківцями на продовження термінів перевірки; які дії він повинен зробити, якщо в результаті перевірки у нього є тільки акт, а податкове повідомлення-рішення відсутнє і т. д.

В житті кожного платника податку виникають обставини за яких можна не встигнути підготуватися до перевірки. З урахуванням аргументованих обставин можна попросити податківців перенести її на більш пізній термін. Чи погодяться інспектори чи ні, залежить від їх ставлення до вашої фірми і бажання піти вам назустріч.

Зважити на становище іншої сторони - тактичний прийом, до якого нерідко вдаються як платники податків, так і контролюючі  органи.

В принципі можливість замінити одну перевірку інший у податківців завжди є. Для цього їм достатньо трохи скорегувати план виїзних перевірок. Істотно міняти його потрібно, тільки якщо перевірка відкладається на наступний квартал. Якщо ж фірма буде перевірена в іншому місяці одного і того ж кварталу, то коригувати взагалі нічого не потрібно.

Зрозуміло, причини перенесення перевірки повинні бути переконливими і викладені у письмовій формі.

Стала практика показує, що головний бухгалтер спілкується з податківцями практично протягом всієї перевірки. Це і зрозуміло: саме він зобов'язаний правильно організувати облік на підприємстві, скласти бухгалтерську звітність, заповнити податкові декларації і відзвітувати в інспекції. Проводити податкову перевірку без головного бухгалтера небажано, а іноді і неможливо. Небажано і відсутність керівника фірми. Формально перевірку проводити не можна, якщо директор не розписався в рішенні про її проведення. Він же повинен підписати і акт перевірки. Якщо ж податківці посилатимуться  на те, що присутність керівника необов'язково, потрібно нагадати їм про право платника податків бути присутнім при проведенні перевірки. Це право належить і до керівника фірми, оскільки саме він представляє її інтереси.

Податковим кодексом в свій час було запроваджено важливу норму, що дозволяє платникам податків у встановлений термін відновити втрачені, пошкоджені або достроково знищені документи. У цьому випадку платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк із дня настання відповідної події письмово повідомити територіальний орган ДФС за місцем обліку та відновити втрачені документи протягом встановленого законодавством терміну. У разі неможливості проведення перевірки платника податків через втрату (пошкодження) документів терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах вищезазначеного строку відповідно до норм ПКУ.

Також слід зазначити, що Податковим кодексом чітко врегульовано порядок отримання від правоохоронних органів первинних документів, облікових та інших регістрів, фінансової та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, які було ними вилучено до початку або під час проведення перевірки, а також виконання вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Такі копії, засвідчені печаткою та підписами посадових (службових) осіб правоохоронних та інших органів, якими було здійснено вилучення оригіналів документів, або яким було забезпечено доступ до перевірки вилучених документів, повинні бути надані протягом трьох робочих днів з дня отримання письмового запиту контролюючого органу.

У цьому разі терміни проведення перевірки, у тому числі розпочатої, переносяться до дати отримання зазначених копій документів або забезпечення доступу до них.

Крім того, за рішенням керівника податкового органу проведення документальної виїзної планової та позапланової перевірки може бути зупинено лише щодо великого платника податків.

Таке рішення оформляється наказом, копія якого не пізніше наступного робочого дня вручається платнику податків або його уповноваженому представнику під розписку, з подальшим поновленням її проведення на невикористаний строк.

Зупинення документальної виїзної планової, позапланової перевірки перериває перебіг строку проведення перевірки в разі вручення платнику податків або його уповноваженому представнику під розписку копії наказу про зупинення документальної виїзної планової, позапланової перевірки.

При цьому перевірку може бути зупинено на загальний строк, що не перевищує 30 робочих днів, а в разі необхідності проведення експертизи, отримання інформації від іноземних державних органів щодо діяльності платника податків, завершення розгляду судом позовів з питань, пов'язаних з предметом перевірки, відновлення платником податків втрачених документів перевірку може бути зупинено на строк, необхідний для завершення таких процедур.

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям