Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.02.19
6537 7 Печатать

НБУ урегулював низку питань стосовно ведення касових операцій у національній валюті

Нацбанк з метою зменшення регуляторного впливу на суб’єктів господарювання урегулював низку питань стосовно порядку ведення  касових операцій у національній валюті.

Зокрема, деталізовано такі питання:

  • уточнено норми щодо оприбуткування готівки при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) з урахуванням вимог наказу  Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 “Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій” (зі змінами – наказ від 20.09.2018 № 773). Зокрема надається можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, шляхом забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом трьох років і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (книги обліку розрахункових операцій – у разі її використання);
  • з огляду на звернення та пропозиції учасників фінансового ринку унесено зміни до порядку встановлення ліміту каси небанківським фінансовим установам, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та які, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.  Небанківським фінансовим установам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача;
  • уточнено поняття відокремлених підрозділів суб’єктів господарювання та визначено, що це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Такі норми містить постанова Правління НБУ від 12.02.2019 р. № 37 “Про затвердження Змін Положення про ведення касових операцій у національній валюті” (далі – Постанова № 37). Зміни вносяться до постанови Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, якою затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Постанова № 37 набирає чинності з 15 лютого 2019 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
15.02.19 08:20

Блин! Вот же НБУ – редиски! 
Уже раз 5 открываю ссылки, и вместо постанови № 37, о которой говорится, отсылка идёт к совершенно другой Постанове № 39: Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні. Хотел почитать, что же они на самом деле внесли: в прошлом году все мы помним, как они намудачили, когда внесли идиотские изменения (в частности: по ФОПам и книге доходов); потом позже был их же проект, что своё утверждённое мудачество они отменят (или исправят). И снова за старое: нате вам изменения, но прочитать вы их не сможете. Придётся ждать пока на сайте ВР не появятся изменения, или пока в НБУ не протрезвеют и не исправят ссылку на правильную ссылку

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
15.02.19 08:22

Нашёл их изменения: https://bank.gov.ua/document/download?docId=88169549

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
15.02.19 08:34

Вот, что я хотел увидеть и увидел: вместо старой редакции п.11 разд. ІІ: "Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у
книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій)." теперь: Оприбуткуванням готівки в касах суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.Оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманихдоходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах облікудоходів) у порядку, визначеному Податковим кодексом України. 

Ответить
  • Бух
15.02.19 10:14

Сомневающийся Sкептиk, и что это означает?

Ответить
  • Шурик
15.02.19 13:21

Бух, Я понял что РРО на всех повесили и не сообщили об этом. В Израиле штраф за непробивку по РРО - всё что на нём набито, за все года - общая сумма. Но там же коммунизм называемый кибутсами. Израиль коммунистическая страна.

Ответить
  • Галина
15.02.19 12:04

Бух, это значит оприходование в книге доходов

Ответить
  • Владимир
15.02.19 10:43

Опять СХ нужно переделывать "Порядок оприходования налички"?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям