Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.02.19
2735 0 Печатать

Які дії працівника, постраждалого від нещасного випадку на виробництві, в разі, якщо роботодавець ухиляється від організації розслідування випадку

При настанні нещасного випадку на виробництві роботодавець може ухилятися від організації розслідування випадку. Як діяти постраждалому працівнику в такій ситуації? Роз’яснюємо в цьому матеріалі.

Якщо роботодавець не повідомляє у відповідні органи про нещасний випадок, не створює комісію з розслідування нещасного випадку і не організовує розслідування, то потерпілий повинен зробити наступне:

Звернутися до керівника підприємства з письмовою заявою, в якій потрібно повідомити про час, місце, обставини настання нещасного випадку, а також висловити прохання про створення комісії з розслідування нещасного випадку та організації такого розслідування.

Заяву необхідно зареєструвати у секретаря або іншої особи, уповноваженої приймати вхідну кореспонденцію, або в разі її відсутності вручити особисто директору і висловити прохання про те, щоб на копії заяви були проставлені дата, підпис, підтвердження про отримання заяви.

Якщо потерпілий не може зробити це самостійно, слід попросити когось із близьких подати заяву, яка має бути підписана потерпілим особисто. Копію заяви з відміткою про отримання уповноваженою особою працівник залишає у себе.

Якщо керівник або уповноважена ним особа відмовляється приймати заяву або ставити свій підпис на підтвердження про його отримання, то в такому випадку заяву потрібно відправити поштою - рекомендованим або цінним листом (можливий варіант кур'єрської доставки) з повідомленням про вручення. Важливо, щоб у потерпілого було підтвердження про відправлення заяви на підприємство.

Звернутися в лікувально-профілактичний заклад та повідомити про те, що отримав травму під час виконання трудових обов'язків.

Після звернення про настання нещасного випадку на виробництві лікувально-профілактичний заклад має протягом доби передати екстрене повідомлення:

- підприємству, де працює потерпілий;

- робочому органу Фонду соціального страхування за місцезнаходженням підприємства або за місцем настання нещасного випадку з особою, яка забезпечує себе роботою самостійно;

- територіальному органу Держпраці за місцем настання нещасного випадку.

Якщо після отримання від лікувально-профілактичного закладу роботодавець все-таки затягує з розслідуванням, потерпілий повинен написати скаргу на неправомірні дії роботодавця до Територіального управління Державної служби України з питань праці за місцем його проживання з описом того, що сталося, при цьому вказати про відмову, зволіканні, ухиленні керівника від створення комісії і провести розслідування нещасного випадку.

Посадова особа Територіального управління Держпраці в разі надходження скарги про приховування факту настання нещасного випадку, при наявності підтверджуючих фактів, має видати обов'язкові до виконання роботодавцем припис за формою Н-9 щодо необхідності проведення розслідування нещасного випадку.

Якщо після всіх звернень потерпілого не буде створена комісія з розслідування і, відповідно, не буде проведено розслідування, залишається можливість захисту своїх прав в судовому порядку. Для цього необхідно подати в суд за місцем проживання потерпілого позовну заяву з вимогою встановити факт настання нещасного випадку, а також зобов'язати роботодавця створити комісію і провести розслідування нещасного випадку.

Альона Кочетова, головний державний інспектор сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму.

По материалам ГУ Держпраці у Кіровоградській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям