Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.02.19
9726 4 Печатать

Товарно-матеріальні цінності підлягають списанню, що з ПДВ?

Відповідно до пункту 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Відповідно до п. 198.5 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Пунктом 189.1 ПКУ визначено, що у разі здійснення операцій відповідно до пункту 198.5 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

Тобто, у разі здійснення операції зі списання ТМЦ, вони починають використовуватись в операціях, що не пов‘язані з господарською діяльністю такого платника податку.

А тому, якщо під час придбання ТМЦ суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту відповідно до пункту 198.3 ПКУ, то у разі списання ТМЦ, у зв’язку з невикористанням в господарській діяльності, підприємство зобов’язане нарахувати податкові зобов’язання згідно з абз. г) п. 198.5 ПКУ не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання.

По материалам Офіс ВПП ДФС
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • А
20.02.19 11:21

Так написано, что можно понять, что когда списываем ручки, карандаши, папки и т.п. , то надо начислить НО 

Ответить
  • 11
20.02.19 12:05

А, ручки, карандаши  и папки - вы списываете на расходы под хоз деятельность, а здесь говорят о нехоз деятельности.

Ответить
  • LM
21.02.19 09:54

Покупаем ТМЦ для не хоз деятельности ( первоначально).Выписываем НН "на себя". Потом при списании опять НО?Или я что-то не так поняла?

Ответить
  • Андрей
21.02.19 15:59

LM, В Вашій ситуації, наскільки я зрозумів з статті, нараховуєте податковий кредит при придбанні і в тому ж періоді податкові зобов'язання, оскільки ТМЦ не призначені для використання в госп.діяльності, а при списанні нараховувати ПЗ вже не потрібно.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям