Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.02.19
2638 0 Печатать

У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості про право на пенсію на пільгових умовах, роботодавець (його правонаступник) зобов’язаний надати працівникові відповідну уточнюючю довідку

Автор: Олександр Боков, Юридичний інтернет-ресурс "Протокол" (ВС/КЦС, справа № 489/3853/16-ц, 11.02.2019 р.).

Фабула судового акта: Позивач в цій справі працював монтажником сталевих та залізобетонних конструкцій з 06 серпня 1979 року по 30 квітня 1980 року та з 08 червня 1982 року по 25 серпня 1983 року, про що існує запис у трудовій книжці.  Оскільки самі по собі записи в трудовій книжці не містять відомостей про характер та умови роботи, і її  передбачена Списком № 2 для призначення пільгової пенсії, позивач звертався до відповідача (в це час - товариства з додатковою відповідальністю «Миколаївське спеціалізоване управління № 28») із заявою про видачу довідки для виходу на пенсію за Списком № 2. Неодноразові звернення до відповідача, в тому числі, пенсійного фонду та прокуратури, залишились без реагування, що і стало підставою для позовних вимог.

Суди встановили, що відсутність уточнюючої довідки перешкоджає позивачу реалізувати своє право на призначення та отримання пільгової пенсії за Списком № 2 і зробили висновок про часткове задоволення позову, зобов'язавши ТДВ «Миколаївське спеціалізоване управління № 28» надати позивачеві уточнюючу довідку про характер та умови його праці.

Верховний Суд у складі колегії суддів  Касаційного цивільного суду з судовими рішеннями погодився, зазначивши, зокрема, що записи в трудовій книжці не містять відомостей про характер та умови роботи.

Відповідно до пункту 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою КМУ 12.08.1993 р. № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Отже, майже два з половиною року затратно вирішувалось питання, яке, вірогідно, могло б бути вирішене протягом днів шляхом відшукання в архіві належних документів.

У зв’язку з цією справою доречно також згадати постанову ВС/КЦС у справі № 353/44/15-ц від 14.02.18 р., з якої випливає наступний висновок - продаж підприємства, як цілісного майнового комплексу, не тягне за собою припинення у нового власника підприємства прав та обов'язків останнього, передбачених статтею 49 КЗпП, щодо видачі довідки про роботу працівників, що перебували у трудових відносинах з підприємством до його продажу.

Зобов'язання щодо видачі позивачу уточнювальної довідки для підтвердження спеціального трудового стажу покладається на правонаступника такого підприємства, яке не позбавлено можливості звернутися до архівної установи у встановленому законодавством порядку для отримання відповідних відомостей про роботу працівника.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям