Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.02.19
2197 0 Печатать

У ДРС проаналізували звернення бізнесу стосовно проблемних питань видачі документів дозвільного характеру в окремих сферах у 2018 році

Ми продовжуємо знайомити наших читачів з основними результатами роботи ДРС у 2018 році. Нагадаємо, публічний звіт Голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної відбувся 20 лютого 2019 року.

До ДРС протягом 2018 року надходили численні звернення суб’єктів господарювання стосовно проблемних питань видачі документів дозвільного характеру в окремих сферах.

Аналіз звернень свідчить, що найбільша їх кількість за вказаний період надійшла щодо проблемних питань видачі документів дозвільного характеру у природоохоронній сфері, зокрема дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п. 30 Переліку документів дозвільного характеру).

Причинами виникнення проблемних питань є невідповідність Закону України «Про охорону атмосферного повітря», який визначає правові та організаційні основи та екологічні  вимоги у галузі охорони атмосферного повітря, та постанови КМУ від 13.03.2002 р. № 302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи» (останні зміни вносились в 2013 році) вимогам Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». 

Так, на рівні Закону не встановлено переліку підстав для відмови, анулювання, переоформлення дозволу, строку видачі дозволу, уніфікованого переліку документів, необхідних для одержання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (скарги суб’єктів господарювання на заповнення і подання інвентаризаційного звіту).

На сьогодні не врегульована дозвільна (погоджувальна) процедура Держпродспоживслужби та територіальних органів Держпродспоживслужби.

Така неузгодженість призводить до систематичних відмов у їх видачі, що, в свою чергу, створює перешкоди діяльності суб’єктів господарювання.

 Залишається проблемним питання одержання суб’єктами господарювання дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами (п. 40 Переліку документів дозвільного характеру) через відсутність затвердженого порядку видачі таких дозволів.

За таких умов окремі місцеві державні адміністрації не приймають від суб’єктів господарювання заяв для отримання дозволів, посилаючись на відсутність затвердженого відповідного порядку.

З метою визначення шляхів вирішення проблемних питань видачі документів дозвільного характеру в природоохоронній сфері ДРС ініціювала у квітні 2018 року проведення розширеної наради за участю представників Мінекономрозвитку, Мінприроди, Держпродспоживслужби, Держводагенства, Держгеонадр.

Окрему увагу акцентовано на тому, що відсутність затвердженого порядку видачі дозволів не є підставою для відмови у видачі документів дозвільного характеру.

У ході наради визначено, що суб’єкти господарювання мають право діяти за «принципом мовчазної згоди».

Відповідний інформаційний лист направлено дозвільним органам для урахування в діяльності та розміщено на сайті ДРС.

Також, зважаючи на відсутність в законодавстві чітко визначеного механізму застосування принципу мовчазної згоди під час видачі документів дозвільного характеру, ДРС неодноразово надавала суб’єктам господарювання роз’яснення з цих питань.

ДРС неодноразово наголошувала на необхідності вжиття Мінприроди відповідних заходів щодо нормативно-правового врегулювання видачі дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, шляхом розробки відповідних змін до нормативно-правових актів.

На сьогодні Мінприроди розроблено та оприлюднено проект нової редакції Закону України «Про управління  відходами», спрямований  на врегулювання проблем, що виникають при отриманні зазначених дозволів.

ДРС надала до проекту Закону пропозиції і зауваження з метою доопрацювання його з урахуванням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Протягом 2018 року, з урахуванням численних звернень суб’єктів господарювання та дозвільних органів, визначено позицію ДРС щодо здійснення господарської діяльності та дії документів дозвільного характеру на території проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» визначено, зокрема, тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції. Згідно з цим Законом ліцензії та документи дозвільного характеру, видані суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, строк дії яких закінчився у період її проведення, вважаються такими, що продовжили свою дію на період проведення антитерористичної операції.

Водночас, 30.04.2018 Президентом України підписано Указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 квітня 2018 року «Про широкомасштабну антитерористичну операцію в Донецькій та Луганській областях», який деякими засобами масової інформації був анонсований як Указ про завершення антитерористичної операції.

Невизначеність юридичного закінчення антитерористичної операції створює непорозуміння, напруження у правових відносинах між суб’єктами господарювання та дозвільними органами і органами ліцензування.

З урахуванням точок зору Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та Мінекономрозвитку ДРС оприлюднила свою позицію з цього питання. На думку ДРС, оскільки не прийнято відповідних змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», на сьогодні ліцензії та документи дозвільного характеру, видані суб’єктам господарювання, що здійснюють свою діяльність на відповідній території, термін дії яких закінчився, продовжують свою дію до юридичного завершення антитерористичної операції.

По материалам Державна регуляторна служба

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям