Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.02.19
13414 25 Печатать

НБУ планує звузити сферу використання готівки

Нацбанк планує впровадити низку заходів з метою звуження сфери використання готівки.

Зокрема йдеться про:

  • зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 000 гривень до 15 000 гривень (тобто встановлення її у розмірі, що не перевищує 10% від суми, установленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу)1;
  • обмеження у розмірі до 15 000 гривень уключно готівкових розрахунків фізичних осіб – довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання;
  • обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізичними особами надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта.

Для цього Нацбанк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі – Проект).

Метою розробки цього документу є:

  • звуження сфери використання готівки;
  • сприяння зменшенню тінізації економіки;
  • подальший розвиток безготівкового сегменту;
  • забезпечення стабільності надходження готівки до банківської системи.

Водночас гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб з суб’єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень уключно залишиться без змін.

Крім того, безготівкові розрахунки суб’єктів господарювання можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Проект враховує повноваження Національного банку, надані частиною третьою статті 1087 Цивільного кодексу України та вимоги законів України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", "Про банки і банківську діяльність".

Також підготовка Проекту зумовлена необхідністю вдосконалення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні2 та приведення його норм у відповідність до вимог законодавства.

Аналіз регуляторного впливу цього Проекту додається.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 27 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, департамент грошового обігу.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, Oksana.Fedirko@bank.gov.ua


1 згідно з законодавством у сфері  запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення).

2 затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (зі змінами).

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Паламея
28.02.19 08:26

Лифт ведет прямо в гараж, где расположен автоэскорт Петра Порошенко. Я был в этом гараже, видел лифт и весь процесс. В каждой сумке - по полтора миллиона долларов. Их несет представитель охраны президента. Деньги в сумках кладут в багажник и передают мне, посреднику, человеку, который взял на себя функцию организатора голосования", - рассказывает "Стране" беглый олигарх Александр Онищенко.
Видимо, НБУ  в вышеуказанном месте, не планирует сузить сферу использования наличности...)))
 

Ответить
  • Карина
28.02.19 12:47

Паламея, это в каком году то было?

Ответить
  • Паламея
28.02.19 15:34

Карина, а что срок давности, каким-то образом, оправдывает Порошенко и его компашку?

Ответить
  • Карина
28.02.19 15:51

Паламея, мне плевать на Порошенко...  мне хватало посмотреть на "белые и пушистые" предприятия, которые буквально пару лет назад отлично через обнальные центры отмывали свои денежки.. Как говорят, свое под носом не видно? Такие все вдруг правильные стали)))

Ответить
  • Товарищ
28.02.19 18:05

Карина, не путай яйца с орехами, один оффшорный счет какого-либо депутата равен всем обнальным центрам Украины...Выживаем, как можем))

Ответить
  • Oleg7
28.02.19 09:41

Виходячи з тексту, проектом змін не сфера застосування готівки звужується, а зменшується гранична сума розрахунків.
І лише в одному напрямку - виплати від суб’єктів господарювання звичайним фізичним особам. 

Ответить
  • SHADOW
28.02.19 10:17

да они *** на всю *** голову *** идиоты

Ответить
  • Ігор
28.02.19 10:36

Ось КНДР взагалі обходиться без грошей та магазинів. Там все по нормам. Як в нас на підприємствах видають спецодяг, спецхарчування, мило. То і для нас олігархічний комунізм впровадити,  вата прагне щоб все по стандартам.
А взагалі коли вже буде впроваджено безготівкові розрахунки та квитки в маршрутках вироблених на заводі шокохряка "Богдан"?
Також запровадити в Лотерейних, Інтернетних та подібних ігрових, розрахунки тільки по терміналу картками і жорсткий контроль.

Ответить
  • воприс
28.02.19 15:36

Ігор, вы там были?по крайне мере  там нет войны. 

Ответить
  • Одеса
28.02.19 10:37

Це звуження моїх конституційних прав, це зона некомфорту, це насилля і приниження моєї особистості. Взагалі, це здійснення пророцтв святих про останні часи людства.

Ответить
  • невирю
28.02.19 15:38

Одеса, говорит  по русски

Ответить
  • Постійний читач
28.02.19 22:45

невирю,
Не вся.
Дружина так.
Я ні

Ответить
  • Лара
28.02.19 11:31

А чого всі очікували після рішення конституційного суду, про нечесно нажите майно?
Не зрозуміло на що сподіваються ті на горі, вибори ж вже-вже...

Ответить
  • @@@
28.02.19 11:40

обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізичними особами надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта............................................................. ааааааааааааааааааааааааааааааааа, я себе представляю

Ответить
  • @@@
28.02.19 11:42

вообще в большинстые стран ограничен оборот нала. Но у них нормальные законы и они выполняются.!!!!!!! А у нас очередная возможность пристебаться 

Ответить
  • Наталочка
28.02.19 11:59

Просветите меня, темную...каких отрослей экономики это коснется, за что фирмы ведут расчет с одним физ лицом более 50 000, 00 грн. в день, за услуги или товар? Где это дохрена налички - торговля?

Ответить
  • ухты
01.03.19 12:34

Наталочка,вернуть позику фізічній особі, наприклад

Ответить
  • Hela
01.03.19 08:06

Наталочка,компьютерная техника

Ответить
  • Ирина
28.02.19 12:51

вопрос, коллеги, а можно с расчетного счета предприятия перечислить возвратно-финансовую помощь учредителю на его личную карточку Приватбанка

Ответить
  • Марина
28.02.19 13:03

Ирина, да (в назначении ссылаетесь на договор). Аваль фин.помощь только в безналичной форме можно вернуть, чек они не проводят.

Ответить
  • Ирина
28.02.19 13:25

Марина, спасибо

Ответить
  • Анна
28.02.19 14:00

все хотят просчитать наши доходики.......

Ответить
  • ))))
01.03.19 09:44

Анна,не только посчитать, но и поиметь 

Ответить
  • Виктория
01.03.19 11:04

"Наша пісня гарна и нова,починаем її знову" Такое уже
было примерно год назад.Уже не знают как поднять банковский сектор и прижать обычный народ к ногтю,задолбали.

Ответить
  • Икс
01.03.19 15:54

Похоже что идея загнать все виртуальные (безнальные) деньги в Лопнувбанк говорит о том что Гонтарева и ее последователи возвращаются.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям