Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.03.19
3867 14 Печатать

Бізнес не підтримує запровадження прогресивної шкали оподаткування ПДФО

Минулого тижня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10066. Законопроектом пропонується запровадити прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб із максимальною ставкою податку 48%.

Європейська Бізнес Асоціація послідовно підтримує якісні ініціативи, спрямовані на детінізацію оплати праці та боротьбу з «тіньовою» економікою. Сумлінний бізнес неодноразово наголошував на важливості таких ініціатив та на своїй готовності долучатися до їх опрацювання та реалізації.

Проте, на думку експертів Асоціації, даний законопроект не є частиною системних ініціатив, спрямованих на подолання «тіньової» економіки або ж на якісне реформування сфери персонального оподаткування – цей законопроект є спробою посилити податковий тиск саме на сумлінний бізнес та фізичних осіб, які отримують доходи легально та відкрито.

Заходи, запропоновані законопроектом, фактично зводяться до перегляду ставок оподаткування у спосіб, який призводить до покладання додаткового податкового тягаря саме на високооплачуваний висококваліфікований персонал, що вже сумлінно сплачує податки. Водночас, законопроект аніскільки не шкодить поширеним схемам ухилення від оподаткування. Відтак, сумлінні роботодавці змушені будуть збільшувати витрати задля збереження заробітних плат своїм співробітникам на тому ж рівні, стикаючись при цьому із зростаючою конкуренцією з боку тіньового сектору економіки, що продовжуватиме користуватись схемами ухилення від оподаткування.

Окрім того, пропозиції, закладені у законопроекті, значно ускладнять процес адміністрування ПДФО для того самого прошарку суспільства: сумлінного бізнесу та фізичних осіб, що легально отримують високі доходи.

Асоціація вважає реформу оподаткування персональних доходів одним з пріоритетів фіскальної політики та закликає виважено та системно готувати відповідні ініціативи, ретельно розраховуючи можливий ефект від їх запровадження.

Пропоноване збільшення ставок оподаткування для сумлінних платників не супроводжується іншими необхідними заходами та, відтак, не є реформою. Ця прикра ініціатива є хибним шляхом, рух яким лише погіршуватиме стан речей у царині оподаткування.

Тож бізнес звертається до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати даний проект Закону як такий, що містить суттєві ризики для сумлінного бізнесу та інвестиційного клімату в країні загалом.

По материалам ЕВА

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
01.03.19 07:16

А как же Европа? Ведь там во всех странах прогрессивная шкала! Или у нас только цены и тарифы должны быть европейские?

Ответить
  • SHADOW
01.03.19 08:35

понятное дело только цены и тарифы. ведь им ой как не "хоцца" с зарплаты от 1 ляма платить налог. 

Ответить
  • бух
01.03.19 09:56

с зарплаты от 1 ляма платится налог в размере 180’000грн ежемесячно, так что все справедливо. За сколько лет (или жизней) уплатят такую суму большинство тех, кто доказывает необходимость прогрессивной шкалы?

Ответить
  • Честер
01.03.19 10:17

бух, так, нехай заплатять податок у розмірі 30%, це було б нормально. 48%- це занадто.

Ответить
  • Наталія
01.03.19 11:39

Честер, Вы и другие комментаторы завидуют высоким зароботным платам? Вы прочитали статью, там описано почему это плохо для экономики Украины. Прогресивная шкала будет иметь смысл тогда, когда будут ликвидированы схемы по обналу, и з-та будут платится в белую. А то пооформляются ФОПами, заплатят 3 копейки, и верещат, что с тех хто платят налоги сотнями тысяч надо содрать еще больше. Так они тоже ФОПами пооформляются. Во поэтому мы ВСЕ так и живем: нам же за себя некогда думать, а не дай боже шоб у соседа больше было

Ответить
  • Бух
01.03.19 14:56

Наталія, щас такие высокие зарплаты отнюдь не у бизнеса, а у министров и прочих коболевых. так что пусть платят по прогрессивной и на ЕСВ тоже прогрессивную надо ввести!

Ответить
  • Mariya A.
01.03.19 15:39

Бух, Вы прикалываетесь? Или у Вас нет инстинкта самосохранения налогоплательщика? Прогрессивные шкалы для чиновников... Кто же эти шкалы оплачивать будет? )))
Наталія, просто еще раз брависсимо! Ни убавить ни прибавить!

Ответить
  • Фая
01.03.19 15:29

Бух, такое мог написать только чиновник)

Ответить
  • Шурик
01.03.19 12:59

Наталія,
Зарплаты чиновников за вредительство такие высокие?

Ответить
  • Наталія
01.03.19 21:38

Шурик, у яких чиновників? У Коболева? Так він не чиновник, а чиновникам зарплати не потрібні, тому їм до лампочки ваша шкала. Розміщений коментар від ЕБА, де чиновники не є членами, члени ЕБА білий бізнес, частіше іноземні інвестори 

Ответить
  • Mariya A.
01.03.19 13:26

Шурик, зарплаты чиновников высокие потому, что им по фиг на налоги - это все равно за наш счет. Налогообложение зарплат бюджетников вообще не имеет экономического смысла, гулянье денег по банковским счетам "правильных" банков. 
Наталья совершенно верно сказала: в этом нет смысла и даже есть вред. И с последней ее фразой согласна.

Ответить
  • Шурик
01.03.19 12:56

Парубий посоветовался с главным бизнесменом Кобалевым и они решили. !!!

Ответить
  • Наталія
01.03.19 21:34

Шурик, я не є прихильником коболева, але у мене питання, де Ви були коли в 2011 році янукович списав ахметову та компанії 25 млрд. боргів за газ? Да щей ж не просто списав, а й окремі зміни до ПКУ прийняли, що сума цього списання не оподатковується. Тобто  ми ПДВ у вартості опалення (де газ є найбільшою складовою) сплатили, а його до бюджету не перерахували.  

Ответить
  • 1
02.03.19 01:53

Наталія, там де і ти - у сраці

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям