Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.03.19
2305 2 Печатать

Міністр соціальної політики Андрій Рева доповів у Верховній Раді про початок процесу монетизації субсидій та індексації пенсій

За словами Міністра, програма житлових субсидій вже більше 20 років є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг, що показала свою ефективність в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Порядок надання субсидій неодноразово змінювався і удосконалювався з урахуванням вимог часу.

У 2018 році відбулися суттєві зміни у порядку призначення житлових субсидій.

Зокрема, було переглянуто критерії надання цього виду державної підтримки з метою підвищення ефективності та посилення адресності. На сьогодні програма житлових субсидій підтримує домогосподарства, які не спроможні оплачувати послуги без допомоги держави.

З 1 липня 2018 року запроваджено електронний реєстр одержувачів субсидій, що зробило процес призначення житлових субсидій більш прозорим і доступним для громадського контролю, а Мінсоцполітики отримало інструмент для аналізу характеристик домогосподарств, які отримують субсидії, та підготовки відповідних змін до програми. 

"Починаючи з січня минулого року було також змінено механізм фінансування житлових субсидій. Вперше за 25 років було припинено клірингові розрахунки між бюджетом і підприємствами, що надають житлово-комунальні послуги. З цього часу пільги і субсидії відшкодовуються підприємствам – виконавцям житлово-комунальних послуг виключно в грошовій формі. Не став винятком і 2019 рік саме з 1 січня набули чинності зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», в статті 11 якого було зазначено, що з 1 січня 2019 року житлові субсидії виплачуються споживачу в грошовій формі, в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України. Було кардинально змінено механізм виплати житлових субсидій - якщо раніше бюджет сплачував напряму підприємствам, то тепер ці кошти повинні сплачуватися нашим громадянам", - пояснив Міністр.

Відповідно до цього рішення впровадження грошової форми надання пільг і субсидій здійснюється поетапно, зокрема, з 1 січня 2019 року у грошовій формі надаються субсидії тим домогосподарствам, які вперше звертаються за її отриманням. З травня 2019 року субсидії надаватимуться у грошовій формі усім домогосподарствам, які їх отримуватимуть у неопалювальний період, а також планується розпочати надання у грошовій формі пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Таким чином, з жовтня 2019 року грошова форма охопить усіх отримувачів пільг та житлових субсидій.

Оскільки житлова субсидія – це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, важливим є те, щоб отримані громадянами кошти були спрямовані саме на оплату цих послуг. Тому Урядом було розроблено механізм цільового використання бюджетних коштів, передбачених на надання субсидій населенню.

Слід зазначити, що механізмом не змінюються правила надання житлових субсидій. Розмір допомоги й надалі залежить лише від двох факторів: від розміру витрат на житлово-комунальні послуги та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Фінансування субсидій у грошовій безготівковій формі проводиться на центральному рівні. Сума субсидії перераховується Мінсоцполітики безпосередньо на персональні облікові записи одержувачів субсидії, з яких кошти спрямовуються на оплату житлово-комунальних послуг, про що банк буде повідомляти одержувача субсидії шляхом надсилання смс-повідомлення.

Якщо сім’я ощадливо використовувала енергоресурси, за результатами опалювального сезону вона зможе використати залишок коштів зекономленої житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня на її рахунку на свій власний розсуд, тобто монетизувати або перевести на відкритий нею картковий рахунок в будь-якому банку країни.

Адміністрування цього доволі складного механізму здійснюватиме державний Ощадбанк, який має досвід здійснення інших соціальних виплат та досить розгалужену мережу відділень (близько 4 тисяч відділень та 35 тисяч співробітників) і різні способи інформування одержувачів. Визначена механізмом інформаційна взаємодія між АТ ,,Ощадбанк” та одержувачем житлової субсидії, окрім смс-повідомлень про суми, необхідні до сплати, передбачає можливість звернення громадянина до відділення уповноваженого банку, доступ одержувача житлової субсидії до його персонального кабінету на офіційному сайті уповноваженого банку, а також надання інформаційно-роз’яснювальних послуг операторами кол-центу уповноваженого банку.

Варто зауважити, що отримання смс-повідомлень для отримувачів житлової субсидії є безоплатним.

За отриманням інформації з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії, як і раніше, зможуть звертатись до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості або переплати одержувачі житлової субсидії звертатимуться до управителів багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, виконавців комунальних послуг.

"Звертаю увагу, що такий механізм забезпечує цільове використання бюджетних коштів на оплату житлово-комунальних послуг громадян, а також сприятиме ефективному споживанню енергоресурсів, оскільки стимулюватиме одержувачів до економного споживання послуг у зв’язку з можливістю у такому разі використати для власних потреб залишки невикористаних коштів субсидії", - зазначив урядовець.

Водночас, Урядом на засіданні 6 лютого 2019 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №62, якою внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій (постанова Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, зі змінами) та визначено порядок надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.

Монетизація субсидій стала логічним продовженням системних кроків реформування сфери ЖКГ, енергетики та соціальної сфери.

Субсидіанти, які оформили субсидії до січня 2019 року, отримають готівку за лютий вже у березні. Передбачено різні способи виплати громадянам коштів житлових субсидій у готівковій формі, тому зекономлені завдяки ефективному споживанню ресурсів гроші відразу залишатимуться у споживачів.

"Готівкова форма застосовується до одержувачів, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період починаючи з жовтня-грудня 2018 року. Станом на 20 лютого 2019 року субсидію готівкою отримують 3,5 млн домогосподарств. Вже у березні 2019 року ці домогосподарства отримають готівкові кошти у розмірі призначеної їм субсидії за лютий, у середньому це складає 1681 гривню - це середній показник, субсидії мать індивідуальний характер і їхній розмір коливається від 0 до 24 тисяч гривень. Аналогічні виплати вони отримають до кінця опалювального сезону - у квітні (за березень) та травні (за квітень) 2019 року, - заявив Міністр соціальної політики - Виплата житлових субсидій у готівковій формі буде здійснюватися органами Пенсійного фонду України тим особам, які одержують пенсії (це 2 323 078 домогосподарств, або близько 70 % всіх одержувачів), і таким же шляхом, як виплачуються пенсії: або перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках, або виплата через поштові відділення, у тому числі з доставкою додому. При цьому виплата субсидії буде проводитись одночасно з виплатою пенсії пенсіонерам".

Він також зазначив про те, що особи, які не одержують пенсії, зможуть отримати готівкові кошти після 12 березня поточного року у будь-якому відділенні АТ „Ощадбанк” як грошовий переказ (через внутрішньодержавну платіжну систему „Система термінових переказів „Швидка копійка”) або на поточні рахунки в АТ „Ощадбанк” в будь-який зручний для себе час. Це значить, що не потрібно усім в один день йти саме 12 березня у відділення Ощадбанку - з 12 березня до кінця місяця, в будь-який день, громадяни зможуть прийти у відділення, пред'явити паспорт і ідентифікаційний код і отримати кошти.

"Всього для забезпечення виплати субсидії готівкою, в березні місяці буде направлено 5 663 211 195,29 гривень за рахунок окремої державної програми, головним розпорядником коштів якої є Міністерство соціальної політики України", - заявив Андрій Рева.

Механізмом надання житлової субсидії населенню готівкою передбачено, що громадяни мають самостійно контролювати своє споживання житлово-комунальних послуг і своєчасну сплату у повному обсязі, а не розмір обов’язкового платежу, як було раніше.

Для того, щоб поінформувати кожного одержувача про нововведення, передбачено надіслати кожному на поштову адресу  персональне повідомлення, в якому буде зазначено розмір субсидії, а також спосіб виплати (для пенсіонерів) або необхідність звернення до відділення Ощадбанку (для тих, хто не отримує пенсію). Крім того буде надано інструкцію щодо використання коштів субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та наголошено на необхідності своєчасно сплатити за послуги, оскільки наявність заборгованості унеможливить призначення субсидії на наступний період.

Для забезпечення реалізації відповідного порядку налагоджено інформаційну взаємодію між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, Мінсоцполітики, Пенсійним Фондом України та АТ „Ощадбанк” в електронному вигляді.

Таким чином, протягом березня, квітня і травня поточного року дві системи виплати субсидій населенню в грошовій формі будуть функціонувати паралельно, що дасть можливість об'єктивно оцінити ефективність кожної з них, щоб прийняти зважене рішення щодо використання зазначених механізмів соціальної підтримки в майбутньому.

Також, з 1 березня, відповідно до прийнятого Верховною Радою України в жовтні 2017 року Закону про пенсійну реформу, розпочинається перший системний перерахунок. Всього перерахунку підлягає 10,2 мільйонів пенсійних рахунків. Серед тих, хто не підлягає перерахунку є військові пенсіонери яким пенсія підвищена з 1 січня 2019 року, пенсії призначені в останні 2 роки де базовий розрахунок заробітної плати є вищим за той з якого робляться перерахунки, усі решта підпадають під перерахунок.

Перерахунок здійснюватиметься за формулою, затвердженою Верховною Радою України, яка передбачає врахування двох коефіцієнтів - інфляції за попередній рік та зростання заробітної плати. П'ятдесят відсотків суми цих показників додаються і вираховується коефіцієнт на який буде перерахована пенсія. Інфляція за попередній рік склала 9,8%, половина становить 4,9%, а середня заробітна плата зросла на 24,5%, половина становить 12,25%. Це означає, що пенсії в середньому будуть підвищені на 17%. Багато це чи мало? У жовтні 2017 року перерахунок пенсій дав середнє підвищення на 561 гривню - підвищення було диференційованим і кожен отримав персональну надбавку відповідно до власного коефіцієнту заробітку і страхового стажу.

В цьому році перерахунок дасть приблизно 255 гривень надбавки до кожної пенсії, але все залежатиме від індивідуальних показників кожної пенсійної справи. Всього перерахунок пенсій дасть можливість збільшити пенсії для 8,1 мільйонам пенсіонерів. Приблизно 2 мільйони з тих, хто сьогодні отримує пенсію, мають базовий показник нижче прожиткового мінімуму. Серед цих 2 мільйонів 1,8 мільйони це ті, хто мають повний страховий стаж, але під час трудової діяльності мали дуже низьку заробітну плату. Саме цим людям здійснюватиметься базова доплата в березні-квітні цього року в сумі 2410 гривень. Свого часу, у 2015 і 2016 роках пенсії цим людям не індексувалися. Якщо взяти індекс споживчих цін (коефіцієнт 1,61) і помножити на їхню базову пенсію (1497), ми отримаємо саме цю величину доплати 2410 гривень.

"Кошти на цю виплату взяті з понадпланових надходжень від розмитнення "євроблях". Хочу подякувати Президенту України, це з його ініціативи до Закону про Державний бюджет було внесено пункт про направлення коштів від розмитнення "євроблях" на індексацію пенсій, і хочу подякувати Верховній Раді за прийняті закони щодо розмитнення "євроблях". Саме завдяки цьому ресурсу, люди отримають ці заслужені ними кошти", - резюмував Андрій Рева.

По материалам Мінсоцполітики

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Чесно
03.03.19 13:20

Вони несвоєчасно сплачували постачальникам послуг, тепер також будуть вестися з нами.

Ответить
  • я в шоке
04.03.19 10:46

Совокупный долг населения Украины за жилищно-коммунальные услуги достиг исторического максимума, пробив отметку в 57 миллиардов гривен
Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2019/03/01/summa-dolga-ukraincev-za-zhkh-obnovila-istoricheskiy-rekord

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям