Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.03.19
6079 4 Печатать

Як розрахувати суму податкової знижки за витратами на навчання

Відповідно до п.п. 166.3.3 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Підпунктом 166.4.2 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на сумуподаткової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності (п. 164.6 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, алгоритм нарахування податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених за навчання, за наслідками звітного податкового року розраховується наступним чином:

Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму ПСП за її наявності.

Звертаємо увагу, що інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП, утриманого податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

До прикладу:

Батько поніс у 2018 р. витрати на навчання сина (члена сім’ї першого ступеня споріднення) у розмірі 30000,0 грн.

Річна сума нарахованої заробітної плати батька – 120000,0 грн.

Страхові внески до Накопичувального фонду у 2018 р. не сплачувалися –  0

Податкова соціальна пільга до заробітної плати батька у 2018 р. не застосовувалась - 0

База оподаткування ПДФО:  120000,0 – 0 – 0 = 120000,0 грн.

Сума фактично утриманого (сплаченого) ПДФОіз заробітної плати батька за 2018 р.: (120000,0 Х 18%)= 21600,0 грн.- ця сума має відповідати сумі ПДФО, зазначеній у довідці про доходи, отриманій від свого роботодавця.

На підставі підтверджувальних документів, наданих платником податку, визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової знижки – 30000,0 грн.

Визначаємо суму ПДФО на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку:

Із суми ПДФО, фактично утриманого (сплаченого) із заробітної плати за рік (21600,0 грн.) віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату за навчання, та ставки податку):

21600,0 - (120000,0 - 30000,0) Х 18% = 5400,0грн.

Платнику податку повернеться з бюджету 5400,0 грн. ПДФО внаслідок зменшення загального річного оподатковуваного доходу, отриманого у вигляді зарплати,  у зв’язку з використанням права на податкову знижку.

Відповідно до п. 179.8 ПКУ сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема:

  • квитанції, фіскальніаботоварні чеки, прибуткові касові ордери;
  • договір з навчальним закладом;
  • довідку про отримані у звітному році доходи;
  • документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення);
  • тощо.
По материалам ГУ ДФС у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • нюша
10.03.19 11:54

У меня ребенок учится в музыкальной школе. С момента внесения изменений в НКУ я обратилась в муз.школу с просьбой заключить со мной договор  на обучение ребенка. Директор ссылаясь на то, что договора они сами не разрабатывают, оказала. Я сказала, что сама обращусь в департамент образования с просьбой оформить договор, директор приняла это в штыки, мол сейчас это модно жаловаться бежать в вышестоящую организацию.  Написала официальное заявление на имя директора муз.школы с просьбой предоставить мне такой договор, директор обещал обратится  с моим заявлением в департамент образования  для ускорения разработки такого договора, мол родители просят  и так далее. Прошло уже 7 месяцев. никаких договор никто даже не пытается разрабатывать. Ходим спрашиваем, за обучение оплачиваем. В начале директор вообще как-то задергался, попросил переписать заявление на обучение задним числом, предлагал перевести на бюджетное обучение со  следующего учебного года, если мы конечно талантливы. А вообще стали врагами номер один, преподаватели перестали даже здороваться, как будто мы в карман к ним полезли. Вот как то так законы принимаем, а реализовать их не можем. Я ходила в свою налоговую бе

Ответить
  • нюша
10.03.19 11:57

без договора, но с квитанциями, а в  налоговой сказали, что без договора, мы не получим налоговую скидку.

Ответить
  • х
11.03.19 12:02

А кружки можно включать? Сейчас один кружок тянет 1000 в месяц и как заставит договор заключить? У кого то есть опыт? А обязательную ежемесячную благотворительность в школе можно включать?А то как налоги платить пожалуйста, а как что то возместить фигушки...

Ответить
  • х
11.03.19 12:03

Как договор заключить? У кого получилось и как?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям