Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.04.14
1246 0 Печатать

Нацбанк разъяснил вопросы относительно порядка покупки инвалюты по операциям международных финансовых организаций и их контрагентов

   З метою практичного застосування окремих вимог власної постанови від 28.03.2014 N 172 "Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій" Нацбанк надав роз'яснення в частині порядку купівлі інвалюти за гривні на міжбанківському валютному ринку України за операціями міжнародних фінансових організацій (далі - МФО) та їх контрагентів.
   
   Так, Нацбанк нагадав, що пп. 3 п. 1 постанови N 172 встановлена вимога щодо попереднього обліку банком протягом визначеного строку на окремому аналітичному рахунку балансового рахунку 2900 коштів у гривнях, призначених для купівлі інвалюти за дорученням юросіб та ФОП, іноземних представництв (крім офіційних представництв).
   
   При цьому зазначено, що чинні міжнародні договори України, які визнаються частиною національного законодавства, закріплюють для окремих МФО:
   
   право МФО та її контрагентів (в частині зобов'язань перед такою МФО) на звільнення від будь-яких обмежень, встановлених фінансовим контролем, правилами чи мораторіями будь-якого виду, стосовно одержання, володіння, використання або переказу МФО валют;
   
   або право на застосування до МФО правового режиму, не менш сприятливого, ніж надається іншим МФО.
   
   З урахуванням цього, на операції з купівлі інвалюти вищезгаданою категорією МФО, що користуються відповідними імунітетами та привілеями на підставі міжнародних договорів України, та їх контрагентів (в частині зобов'язань перед такими МФО) вимоги пп. 3 п. 1 постанови N 172 не поширюються.
   
   Зокрема, зазначене стосується Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку, Північного інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), Чорноморського банку торгівлі та розвитку.
   
   Письмо НБУ "Разъяснение относительно порядка покупки иностранной валюты по операциям международных финансовых организаций и их контрагентов" от 17.04.2014г. N 29-213/17460
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям