Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.03.19
6805 13 Печатать

Законопроект Минсоцполитики. Не только ФОПы, не только IT

Андрей Гевко, партнер юридической фирмы BARGEN, НВ.

Несколько явных недостатков законопроекта, который предложило правительство.

Останній тиждень у ЗМІ та соцмережах не вщухають бурні обговорення законопроекту Мінсоцполітики та того, як Держпраці буде штрафувати роботодавців, які оформляють працівників ФОПами.  Суспільство розкололося на два табори. Одні кажуть, що ФОПи – це зло і внутрішній офшор, який треба закривати. Інші говорять про свободу договору і  те, що на працівниках-ФОПах тримається економіка, зокрема, вся ІТ-індустрія. Днями міністр соцполітики зазначив, що законопроект не торкнеться ІТ-індустрії і цей бізнес може спати спокійно. А кого ж тоді торкнеться законопроект? І про що в ньому мова?

Законопроект має внести зміни в Кодекс законів про працю і встановити конкретні ознаки, за яких договірні відносини з фізичною особою можуть вважатися трудовими, і за наявності яких можна отримати штраф від Д ержпраці за неоформленого працівника.

Тобто законопроект направлений не тільки на ІТ-галузь, а на будь-які договірні відносини між умовним роботодавцем та фізичною особою, незалежно від того ФОП це чи не ФОП.

В Україні укладення цивільно-правових договорів (ЦПД) між роботодавцем та фізичною особою є досить поширеним явищем. ЦПД використовує аграрний, будівельний, ресторанний та інші бізнеси.

ЦПД  зручний інструмент для того, коли потрібно залучити особу для разової чи короткострокової роботи, або під певний проект.

Наприклад, для чого агровиробнику оформляти в штат працівника на два тижні на період збору урожаю, чи будівельній компанії на фарбування фасадів, якщо це займе кілька днів? Для чого наймати на роботу прибиральницю, яка приходить двічі на тиждень у зручний для неї час, щоб витерти вікна в офісі?

Що ж буде робити бізнес, який хотів у таких випадках працювати, хоч якось офіційно?

Дійсно, не зовсім логічно працевлаштовувати таких осіб, проте з ними можна офіційно укласти договір, у якому визначити конкретні роботи, конкретний результат та оплату, а після цього сплатити всі податки.

Зараз такі відносини носять напівлегальний характер, тому що у випадку перевірки Держпраці, можна отримати штраф, як за неоформленого працівника. Проте роботодавець може піти до суду і довести, що він уклав цивільно-правовий договір про виконання конкретних разових робіт.

Якщо ж приймуть законопроект, який пропонує Мінсоцполітики, то оскаржити в суді штраф Держпраці буде неможливо, бо можливість укладати такі договори суттєво знизиться.

Наприклад, компанія робить ремонт і їй потрібно найняти особу, щоб змонтувати електропроводку в офісі. Оплачувати готівкою компанія не може, а тому хоче зробити все офіційно. Роботи будуть виконуватися у кілька етапів, спочатку це проведення проводки, наступний етап - монтаж коробок, розеток і світильників. Кожен етап оплачується окремим актом, тобто буде мінімум два платежі. Фактично робота виконується за кваліфікацією електрик під контролем замовника. Робота виконується у приміщенні замовника та з матеріалів замовника.

Якщо проаналізувати законопроект Мінсоцполітики, то вищеописані відносини підпадають під ознаки трудових, як мінімум за чотирма пунктами. А тому компанія, якій треба було підвести  електрику в офіс, мала б оформити такого електрика в штат за трудовим договором. Бо якщо в такій ситуації компанію перевірить Держпраці, то вірогідність отримати штраф – 100%.

Що ж буде робити бізнес, який хотів у таких випадках працювати, хоч якось офіційно? Відповідь проста – будуть шукати варіанти отримання готівки та будуть платити в конвертах.

Що ж мав би запропонувати уряд у такому випадку? Актуальні норми, які б враховували потреби ринку в найманій робочій силі. Законопроект обмежує можливість бізнесу залучати робітників під окремі проекти на договірних відносинах.

Ось декілька явних недоліків законопроекту, який запропонував уряд. Прив’язка до періодичності платежів (два і більше) необґрунтована, адже протягом тривалого часу (одного року) підрядник кілька разів може залучатися до виконання робіт. Робітник може офіційно отримувати кошти від одного замовника, а від інших отримувати готівкою, і тоді виплати від такого одного замовника і будуть єдиним джерелом доходу робітника. Тому прив’язуватися до єдиного джерела доходу також неправильно. Підрядники зазвичай виконують роботи в приміщенні замовника і з його матеріалів. Тому стверджувати, що виконання робіт в приміщенні замовника є ознакою трудових відносин, знову ж таки несправедливо.

Звичайно, боротися з тіньовим працевлаштуванням потрібно, проте не такими методами.

Інформація по темі:
Семь признаков жизни ФОП

У ДРС не підтримали законопроект Мінсоцполітики щодо ФОП

Бізнес-спільнота закликає модернізувати КЗпП перш, ніж обмежувати роботу за договорами ЦПХ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
06.03.19 08:33

Можно продолжить театр абсурда (кроме ІТ-шников и электриков как в примере). Артисты, с которыми договорились об их 5 концертах в театре заказчика, играющие на инструментах театра и получающие оплату в несколько этапов (допустим аванс и после каждого выступления) – должны устроиться на работу в театр (иначе Рева не заснёт). Часто болеющий пациент, который вызывает к себе домой платную мед. помощь, предоставляет для лечения своё тело, свою квартиру, если всё проводить официально, должен оформить врача своим работником (иначе Реву будет пучить). Избиратель, который выбирает кандидата, оплачивая своими налогами регулярно ему помещение, заработную плату – тоже должен взять на работу этого кандидата (иначе Рева будет икать), и т.д. Что касается групп ЕН – а чего только 5? Надо сделать 125! 5-я, как предлагалось в другой статье – ІТ-шники, 6-я – фокусники, ветеринары и сборщики мебели, 7-я – клоуны и водители грузовых машин, 8-я – бухгалтеры, финалисты Евровидения и водители такси, 9-я – туроператоры и рок-музыканты, 10-я – аудиторы, парикмахеры, стилисты, аниматоры и водители пассажирских автобусов, 11-я – фитнес-инструкторы, стоматологи, окулисты и музыканты, играющие на окулеле, и т.д.  Для каждой группы установить коэффициент ЕСВ, начиная с 2 (т.е. с 2-х минималок) до 120. И только полсе этого Рева сможет расслабиться, спокойно выспаться, а потом вернуться и устроиться на работу в армию – если не замполитом, то священником.  ))

Ответить
  • Иллюзорная реальность
06.03.19 10:09

Сомневающийся Sкептиk,не , 125 групп -мало ! Надо по колличеству КВЕДов , для каждого КВЕДа - отдельную группу , и ставки налога для всех групп разніе ...

Ответить
  • NN
07.03.19 08:02

Иллюзорная реальность, А что делать тем, кто и швец, и жнец, и на дуде игрец? Офромлять 3 ФОПа под каждый вид деятельности?

Ответить
  • СержК
06.03.19 08:57

Сомневающийся Sкептиk, Реву надо устроить ФОПом-ассенизатором в общей зоне, обслуживающим стадионы, а из основных средств, амортизацию которых нельзя брать в затраты, позволить только квач...на большее он не заслуживает.

Ответить
  • Гоша
06.03.19 09:13

Є питання. Всі мережі торгівельних центрів працюють через ФОПів. Скажимо полиця де продається молочна продукція оформлена счерез ФОП. І так все інше... ДФС вважає, що так мережі мінімізують податки... Тобто великий бізнес використовує ФОП для мінімізаціі. 
Якщо позбавити великий бізнес такої можливості , то вирогідно, питання ФОП відпаде. Чи як?

Ответить
  • Оля
06.03.19 09:58

Гоша, Ви праві. Щоправда, боюсь, що в процесі такого "позбавлення", під роздачу попадуть усі ФОПи(( У нас же контролюючі органи як ідіоти, яких навчили молитись: мозку немає взагалі(

Ответить
  • Mariya A.
06.03.19 09:23

Трудовые вопросы нужно решать через трудовое законодательство, а не через постоянное насилование НКУ.
Вычистить эти авгиевы конюшни под названием "кадровый учет" и КЗПпУ и все само наладится!
Как ранее множество законов о налогообложении свели в один НКУ, так и сделать один Закон на десяти страницах, где прописать действительно минимум, который должен соблюдать работодатель (убрать слова предприятия, организации, ФОПы....):
1) Минималка (выплата 1,2,3,4... раза в месяц - на усмотрение Работодателя)
2) Ежегодный оплачиваемый отпуск (какими частями - по соглашению, отпуск без сохранения з/п - по соглашению и т.д.)
3) Вредные условия...
4) ......
Минимум!!!
Остальное - по условиям договора между Работодателем и Работником...
Приоритет - удобство учета у Работодателя: надо - рисуй табели, не надо - не рисуй; хочешь - сделай один классный типовый трудовой договор, где будут описаны все условия труда и отдыха, где размер оплаты можно прописать "согласно штатному" или по каждому договору свой оклад с изменением через допсоглашения... и т.д. и т.п.
Задача бухгалтера будет не рисование восьмерок в табеле (а не дай Боже поставить восьмерку в предпраздничный день!), а соблюдение условий трудовых договоров, которые не должны противоречить минимальным гарантиям... И чтоб эти мин.гарантии смог свободно осилить любой нанятый работник. И нарушение своих прав отлавливать на этапе подписания трудового договора. Не отловил сразу - иди сначала к работодателю, потом в суд. И все!.. И все само наладится!
Неужели это настолько сложно, коллеги? Это работы хорошим спецам-практикам на месяц + убедить 450 долбодятлов-прогульщиков.
А все эти попытки, решить трудовые вопросы через НКУ, как попытки стоматолога вылечить зубы через ж... (пардон)... 

Ответить
  • Карина
06.03.19 10:00

Mariya A., Ну вот согласна! Какая государству разница, как я веду свой кадровий учет, ели налоги уплачены, сотрудникам ЗП выплачена?! 

Ответить
  • бурундук
06.03.19 13:05

Карина,

Налогов ( без штрафов) на мальдивы и шикарные тачки для любовниц не хватит…..


Ответить
  • Карина
06.03.19 16:50

бурундук, в любовницы что ли пойти 

Ответить
  • Ігор
06.03.19 10:26

"Що ж мав би запропонувати уряд у такому випадку? Актуальні норми, які б враховували потреби ринку в найманій робочій силі." - спочатку ніби і стаття гарна, а потім ось ця фраза все перекреслює: знов ще більше норм, ще більше "ну вже самих" актуальних. Спрощувати треба всю цю нормотворчість - дерегуляція. Всі ці дурні норми і придумав наш олігархат, а ім'я йому "Залізна завіса проти іноземних конкурентів".

Ответить
  • Читатель из Чернигова
06.03.19 11:05

Читаешь такое нормо-творчество, и создается образ непойманного мошенника, против которого государственные мужи прилежно прописывают новые ограничения и штрафы. Прям война цивилизованных колонизаторов против диких аборигенов. 
С предпринимателями надо поступать бережно. Людей умеющих так работать, чтобы платить другим зарплату, надо не по рукам бить, а очень поощрять, например возвратом налогов из бюджета. 
Не меньшим благом будет упрощение документального оформление найма. Например, ФОП должен только прийти в налоговую вместе с работником и задекларировать найм.

Ответить
  • Марина
06.03.19 12:08

Читатель из Чернигова, Сейчас ФОП отправляет уведомление о принятии работника.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям