Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.03.19
4678 2 Печатать

Кабмін схвалив зміни до ПКУ для удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів

Кабмін схвалив, розроблений Мінфіном, проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів».

Законопроект вносить зміни до ПКУ, які дозволять покращити адміністрування місцевих податків і зборів, а також запровадять уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг місцевих податків і зборів та забезпечать надання інформації контролюючим органам в електронному вигляді для подальшої автоматизації і наповнення інформаційної бази веб-порталу ДФС.

У чому суть?

Відповідно до ст. 12 ПКУ, органи місцевого самоврядування уповноважені приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на відповідних територіях. Органи місцевого самоврядування надсилають копії рішень в електронному вигляді до контролюючих органів, які складають зведену інформацію про розмір і дату встановлення ставок місцевих податків і зборів та подають її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику.

ДФС не пізніше 15 липня поточного року оприлюднює на своєму веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків і зборів на відповідній території.

Таким чином, на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок щодо подання до контролюючих органів копій рішень, але не визначеними залишаються вимоги щодо формату рішень, а також форми та способи їх передачі. На практиці, органи місцевого самоврядування приймають рішення в довільній формі, що унеможливлює будь-яку систематизацію ставок місцевих податків і зборів, і, відповідно, наповнення бази веб-порталу ДФС.

У зв’язку з цим існує необхідність встановлення уніфікованої форми інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку подання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів.

Що це дає?

Положеннями законопроекту пропонується:

  • запровадити уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку надання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів (на сьогодні інформація щодо рішень органів місцевого самоврядування з усіх місцевих податків, крім податку на майно, надається у довільній формі);
  • скасувати обов’язок органів місцевого самоврядування щодо щорічного прийняття рішень про встановлення місцевих податків і зборів;
  • не поширювати дію законодавства щодо здійснення державної регуляторної політики та регуляторної діяльності на рішення про встановлення місцевих податків та зборів, прийнятих на підставі і на виконання вимог Кодексу.

Довідково

Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів» розроблений Мінфіном для виконання п.п. 3 п. 10 Плану заходів з реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017–2020 роки затвердженого розпорядженням КМУ, та п.п. 272 п. 3 розділу ІІ Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, затвердженого розпорядженням КМУ.

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Нина1
15.03.19 08:38

Ну а налогоплательщикам какая польза от того, что налоговики теперь будут передавать друг другу информацию по единой унифицированной для всех уровней ДФС табличке. И стоит содержать десятки тысяч налоговиков для таких "покращень"? Что, раньше не могли до такого додуматься? Это не то, достижение, о котором надо трубить как о положительной заслуге. Промолчать надо было бы, чтобы не засветиться откуда бардак в учете и разные данные у налогоплательщиков и у них.

Ответить
  • Al Shurshun
16.03.19 17:29

Нина1, точно-точно, зачем это они решили исправить ...
надо было и дальше тихонько драть в три шкуры ...
а вот если исправят, о ...
начнут драть уже за что-то другое ...
да пребудет с нами Сила (© Obi-Wan “Ben” Kenobi)
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям