Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.03.19
1293 0 Печатать

Банк вилучив квартиру, в зв’язку з невиплатою іпотеки. Що робити з податками?

Чи виникає об’єкт оподаткування у фізичної особи, якщо банк за договором з такою фізичною особою вилучає заставлене нерухоме чи рухоме майно та бере його на свій баланс, як основні засоби, у зв’язку з невиконанням умов кредитного договору? 

Передача іпотекодержателю (обтяжувачу) права власності на предмет іпотеки (обтяження) в рахунок виконання основного зобов’язання за договором вважається продажем нерухомого або рухомого майна.

При цьому, якщо заставне майно, яке відчужується у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики), було придбано за рахунок коштів такого кредиту, то дохід, отриманий внаслідок такого відчуження, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Разом з цим, якщо при реалізації заставного майна не виконуються вищезазначені умови, то дохід, отриманий від такого відчуження, оподатковується на загальних підставах відповідно до ст. 172 ПКУ «Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомого майна».

Наприклад, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом року житлового будинку, квартири, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Якщо ж продавали більше одного об’єкта, то оподаткування відбувається за ставкою 5 %.

По материалам ГУ ДФС у Сумській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям