Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.03.19
4411 11 Печатать

Зміна місця провадження господарської діяльності ФОП – платником ЄП

Підпунктом 298.3.1 ПКУ передбачено, що суб’єкти господарювання подають заяву з відповідними відомостями, зокрема, у разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, зміни місця провадження господарської діяльності.

Якщо змінилась податкова адреса суб’єкта господарювання, місце провадження господарської діяльності, види господарської діяльності, заява подається платниками єдиного податку І-ї та ІІ-ї груп не пізніше 20–го числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни - п. 298.5 ПКУ.

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності платниками єдиного податку ІІІ-ї групи заява подається разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни  - п. 298.6 ПКУ.

Відповідно до норм ПКУ, платники єдиного податку несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій - п. 300.1 ПКУ, проте ПКУ не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку І – ІІІ груп вимог, встановлених гл.1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку І – ІІІ груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом – абз.1 п. 299.11 ПКУ.

Крім того, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку І-ї і ІІ-ї груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ПКУ, - штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку.

По материалам ГУ ДФС у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
22.03.19 06:36

Смена  места провадження господарської діяльності - что-то я ни слова не нашла про 20-ОПП.Единщики его уже не подают?

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.03.19 12:16

Ольга, подают

Ответить
  • бух
22.03.19 10:17

Кто подскажет? - предприниматель 3 группа изменил Місце Провадження на страни СНД + Європи, а налоговая ответила, что такой ФЛП не может внести такие изменения для предоставления услуг за границей , что это не компетенция налоговой.
В ЗІРе инфу не нашли .  

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.03.19 12:13

бух, всё прекрасно подаётся и указывается. В заяве в пункте "Місце провадження господарської діяльності" указываете кроме мест осуществления деятельности в Украине (с адресами): "Міжнародна діяльність". И в ЗІРе есть куча подобных разъяснений

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
22.03.19 12:15

бух, например: Як зазначити у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування місце здійснення діяльності, якщо ФОП здійснює перевезення пасажирів або вантажів по території України (міжнародні перевезення)?
Відповідь: У разі здійснення діяльності з перевезення пасажирів або вантажів, у тому числі за межами митної території України, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає: «Перевезення по Україні» та/або «Міжнародні перевезення»

Ответить
  • бух
04.04.19 11:21

Сомневающийся Sкептиk, Спасибо 

Ответить
  • Заинтерисований
22.03.19 10:18

Статья не о чем. С начала нужно внести изменения в госрегистрацию, а здесь ни слова об этом. Заявления в налоговой не принимают, они говорят, что все в одной базе и  подтягивается после регистрации. Ни слова о налогах и книге.и так далее.

Ответить
  • Ирина
22.03.19 13:56

Заинтерисований, вы не правы, изменение места деятельности, не требует изменений у гос регистратора

Ответить
  • заинтерисованый
22.03.19 17:12

Ирина,У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності платниками єдиного податку ІІІ-ї групи заява подається разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни- тут написано про изменения податкового адреса в том числе 

Ответить
  • Наталья
25.03.19 17:24

заинтерисованый, да, но судя по заголовку - речь идет исключительно о смене "місця провадження господарської діяльності". Это налоговики просто цитаты из НКУ не подрезали под конкретные обстоятельства. А смена "місця провадження..." к ЕГР и госрегистрации никакого отношения не имеет. Разве что происходит одновременная смена и налогового адреса, и места осуществления хоздеятельности.
О том, что пишут только о месте осуществления хоздеятельности понятно и из абзацев ниже.
"... не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності..."
"...зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку..."

Ответить
  • Мариша
28.03.19 18:33

Периодически подаю на смену места деятельности. Это в налоговую - заява на вытяг по единому налогу вместе с формой на единой налог (графа - изменение места деятельности). Так вот - они все принимают, но выдают - как карта ляжет - или со старым местом ведения деятельности, или с новым, если на 2 места подаю - то тоже, видимо, какое настроение - или с новым, или со старым... Короче, до сих пор принцип выдачи не поняла...:)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям