Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.03.19
3894 1 Печатать

Які особливості оподаткування пільговиків – пенсіонерів – землевласників

Відповідно до статей 269, 270 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок (в тому числі нерезиденти), земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Статтею 281 Податкового кодексу України пільгу щодо сплати земельного податку передбачено для пенсіонерів (за віком).

Ця пільга надається на земельні ділянки (одну або декілька) кожного виду використання, але в межах норм, установлених Земельним кодексом України:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):

- у селах – не більш як 0,25 гектара,

- в селищах – не більш як 0,15 гектара,

- в містах – 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Тобто, пенсіонери підкреслю (!) – за віком звільняються від сплати земельного податку, якщо земельна ділянка перебуває у їх власності або землекористуванні та такі ділянки підпадають під норми установлені Земельним кодексом України.

Розглянемо декілька прикладів
Приклад 1: пенсіонер (за віком) у селі має у власності житловий будинок із земельною ділянкою для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – у розмірі 0,25 гектара. Такий пенсіонер (за віком) звільняється від сплати земельного податку за власну земельну ділянку.

Приклад 2: Якщо у пенсіонера (за віком) у селі є у власності житловий будинок із земельною ділянкою для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – у розмірі 0,37 гектара, то такий пенсіонер буде платником земельного податку за перевищення розміру встановленої норми для села. Тобто сплатить податок за 0,12 гектари лишку.

На численні питання пенсіонерів наголошую, якщо особі призначено пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності ІІІ групи) то така особа зобов’язана сплачувати земельний податок на загальних підставах. Після досягнення нею пенсійного віку, вона матиме право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їй на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до ДФС за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком)).

Варто знати, якщо пенсіонер (за віком) має у власності декілька земельних ділянок одного виду користування, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.
Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Приклад 3: у пенсіонера (за віком) є у власності дві земельні ділянки (з відповідними актами на право власності) для ведення особистого селянського господарства – у розмірі по 2 гектари кожна. В такому випадку пенсіонер (за віком) отримає пільгу тільки на одну земельну ділянку за його вибором, про, що повинен повідомити ДФС за місцем знаходження земельної ділянки. Земельний податок за іншу земельну ділянку пенсіонеру (за віком) нарахується ДФС на загальних підставах.

Приклад 4: Якщо пенсіонер (за віком) має у селищі власний житловий будинок із земельною ділянкою для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – у розмірі 0,15 гектара та дві земельні ділянки для індивідуального дачного будівництва – у розмірі по 0,10 гектара. Такий пенсіонер (за віком) отримає пільгу на ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та на одну з земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, про що він повинен повідомити ДФС за місцем знаходження земельної ділянки для індивідуального дачного будівництва.

Щодо пенсіонерів (за віком) – громадян інших країн. Відповідно до норм ст. 121 Земельного кодексу України право на безоплатне отримання із земель державної або комунальної власності земельних ділянок, у межах зазначених граничних норм, мають громадяни України.

Тобто, іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності та не користуються пільгами щодо сплати земельного податку.

Також є особливості справляння земельного податку та застосування пільг зі сплати земельного податку якщо не оформлено відповідно до законодавства право власності або користування землею. Особу, яка не оформила права на земельну ділянку, не можна вважати платником земельного податку в розумінні Податкового кодексу до моменту виникнення відповідних прав на цю земельну ділянку відповідно до запису, сформованого у Державному земельному кадастрі у порядку визначеному законом. До такого моменту особа не повинна сплачувати земельний податок. Але якщо особа що не оформила право власності або право користування землею, набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод, вона користуватиметься пільгами з податку (!).

Варто враховувати, що пенсіонер (за віком), який користується пільгою зі сплати земельного податку, у разі надання в оренду земельної ділянки, окремих будівель, споруд або їх частин, що знаходяться на цій земельній ділянці, іншім громадянам, підприємцям чи юридичним особам, втрачає пільгу і сплачує земельний податок на загальних підставах за всю власну земельну ділянку.

Виключенням є та звільняються від сплати земельного податку пенсіонери (за віком) власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), які надають їх в оренду платнику єдиного податку четвертої групи на підставі договору оренди.

Важливе нагадування для пільговиків – членів автокооперативу, садівницького товариства та власника квартири в ОСББ!

Не матимуть права на пільгу пенсіонери (за віком), які мають гараж у відповідному автокооперативі, оскільки власником (орендарем) земельної ділянки являється авто кооператив. У даному випадку саме автокооператив (а не окремі його члени, серед яких є пільговики) являється платником земельного податку / орендної плати за землю.
Проте, якщо право власності або право постійного землекористування на земельну ділянку під гаражем є безпосередньо у пенсіонера (за віком), тоді такий пенсіонер реалізує своє право на пільгу зі сплати земельного податку.

Якщо пенсіонер (за віком) – член садівницького товариства приватизував відповідну земельну ділянку та право власності засвідчується відповідним документом, то такий пенсіонер звільнятиметься від плати за землю. В іншому випадку – коли право власності на землю пенсіонер (за віком) не оформив, то садівницьке товариство є платником земельного податку.

Ще одне і останнє про право на пільги пенсіонерів з земельного податку.

Якщо пенсіонер (за віком) є власником квартири у багатоповерховому будинку, то він не сплачує до бюджету земельний податок за земельну ділянку під будинком, оскільки платником земельного податку в даному випадку є особа (підприємство, установа, організація, що здійснює управління будинком або ОСББ), якому земля передана у постійне користування або у власність відповідно до Земельного кодексу України. Водночас власники квартир (у т.ч. пенсіонери – пільговики) відшкодовують суму земельного податку у складі плати за утримання будинків та прибудинкової території.

По материалам ДФС у Черкаській області у facebook

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Постійний читач
31.03.19 09:42

Не зовсім достовірна інформація.


 Приклад 3: у пенсіонера (за віком) є у власності дві земельні ділянки (з відповідними актами на право власності) для ведення особистого селянського господарства – у розмірі по 2 гектари кожна. В такому випадку пенсіонер (за віком) отримає пільгу тільки на одну земельну ділянку за його вибором, про, що повинен повідомити ДФС за місцем знаходження земельної ділянки. Земельний податок за іншу земельну ділянку пенсіонеру (за віком) нарахується ДФС на загальних підставах.


 А тепер читаємо: для якої категорії земель надається пільга?


- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари (Код категорії – 01.03);


Піднімаєм державний акт – а в ньому категорія зазначана «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (Код категорії – 01.01)


Відповідно пільги по сплаті за земельні паї не має взагалі.


Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям