Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.04.19
2219 0 Печатать

Чи оподатковує та відображає нотаріус в податковій декларації про майновий стан і доходи дохід від здійснення послуг з оформлення державної реєстрації СГ?

Нотаріус у рядку 10.8 розд. ІІ декларації про майновий стан і доходи відображає загальний сумарний дохід одержаний від послуг з оформленням державної реєстрації суб’єктів господарювання і від провадження незалежної професійної діяльності та оподатковує його податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Підпунктом 5 п. 1 ст. 1 розд. І та п. 1 ст. 6 розд. ІІ Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755) встановлено, що державним реєстратором може бути, зокрема нотаріус.

При цьому, абз. 3 ст. 1 гл.1 розд. І Закону України від 02.09.1993 р. № 3425 «Про нотаріат» визначено, що на нотаріусів, які працюють у державних нотаріальних конторах або займаються приватною нотаріальною діяльністю, законом може бути покладено вчинення інших дій, відмінних від нотаріальних, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Пунктом 3 ст. 37 Закону № 755 встановлено, що фінансове забезпечення приватних нотаріусів здійснюється за рахунок 60 % коштів адміністративного збору, що залишається у приватних нотаріусів, які здійснили державну реєстрацію.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, зокрема регламентується ст. 178 ПКУ.

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (п. 178.3 ПКУ).

Доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 18 % (п. 167.1 ПКУ).

 Відповідно до п. 178.4 ПКУ фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.

 Пунктом 178.6 ПКУ визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Дані Книги обліку доходів і витрат використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації за звітний податковий період (рік). Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації (п. 178.7 ПКУ).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 06.06.2017 р. № 556).

Пунктом 2 розд. ІІ Інструкції передбачено, що додатки до податкової декларації є складовою частиною податкової декларації.

Підпунктом 4 п. 3 розд. ІV Інструкції визначено, що у розд. III додатка Ф2 «Доходи від провадження незалежної професійної діяльності», нотаріус у графі 2 вказує номер категорії незалежної професійної діяльності, а саме «1» - приватний нотаріус.

При цьому:

у графах 3, 4 вказується назва та код виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;

у графі 5 - сума одержаного доходу від провадження окремого виду незалежної професійної діяльності (з урахуванням доходу від послуг з оформленням державної реєстрації суб’єкта господарювання);

у графі 9 - сума чистого оподаткованого доходу отриманого приватним нотаріусом від провадження незалежної професійної діяльності.

Підпунктом 9 п. 2 розд. ІІІ Інструкції визначено, що в рядку 10.8 розд. ІІ Декларації вказується сума чистого оподатковуваного доходу, отриманого фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність згідно зі ст. 178 ПКУ.

Довідково: категорія 105.04 «ЗІР».

 

 

По материалам ГУ ДФС у Волинській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям