Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.04.19
11555 13 Печатать

Які відомості буде містити Електронний реєстр лікарняних

Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності, який дозволить розпочати роботу електронної системи записів про тимчасову непрацездатність, затверджено постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328. Документ розроблено фахівцями Фонду соцстраху, Мінсоцполітики, МОЗ, Національної служби здоров’я, Пенсійного фонду.

Реєстр формується як система накопичення, збереження і використання електронних даних на базі централізованих інформаційних технологій реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до порядку, листок непрацездатності реєструється виключно на підставі створеного в електронній формі медичного висновку, який засвідчує тимчасову непрацездатність. Кожен листок непрацездатності має унікальний реєстраційний номер, що формується та присвоюється автоматично за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру листків непрацездатності.

«Реєстр матиме різні рівні доступу, які обмежують відомості, доступні для користувача. Зокрема, через електронні кабінети на порталі послуг до реєстру матимуть доступ роботодавці та самі працівники, застраховані особи. Однак інформація з реєстру, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається лише тій особі, якої вони стосуються, а також її роботодавцю, але виключно за період, коли особа перебувала з ним у трудових відносинах. При цьому причина непрацездатності – це не конкретний діагноз, а, наприклад, догляд за дитиною, непов’язана з виробництвом хвороба тощо», – говорить заступник начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Ганна Харченко.

Реєстр складається із записів про тимчасову непрацездатність, що створюються автоматично програмними засобами на підставі отриманої інформації. Кожен запис включає відомості про тимчасово непрацездатну особу, унікальний номер випадку непрацездатності, номер, дату (час) реєстрації медичного висновку в електронній системі охорони здоров’я, причину та період непрацездатності, призначений режим лікування, відомості про лікаря, заклад охорони здоров’я, суму допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соцстраху та ін.

Дані до реєстру надходять з використанням кваліфікованого електронного підпису та засобів криптографічного захисту інформації.

Як зазначалось, одним із пріоритетних напрямів роботи Фонду соцстраху є забезпечення контролю за видатками Фонду на матеріальне забезпечення, упередження нецільового використання коштів і здійснення перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності.

«Запровадження електронного реєстру дасть можливість отримувати оперативну та достовірну інформацію про видані листки непрацездатності. Це дозволить суттєво збільшити ефективність контролю за використанням коштів Фонду на оплату тимчасової втрати працездатності, а також розвине і зміцнить інформаційно-аналітичний потенціал як закладів охорони здоров’я, так і Фонду», – зазначає заступник начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Марина Біляєва.

Фонд соцстраху на підставі листків непрацездатності надає допомогу по тимчасовій втраті працездатності, допомогу по догляду за дитиною або хворим членом родини, допомогу по вагітності та пологах.

По материалам Фонд соцстраху

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Андрей
22.04.19 10:08

Наша власть напоминает ребенка, получившего в подарок компьютер и увлеченно с ним играющего.

Ответить
  • Катя
22.04.19 10:32

"Це дозволить суттєво збільшити ефективність контролю за використанням коштів Фонду на оплату тимчасової втрати працездатності, а також розвине і зміцнить інформаційно-аналітичний потенціал як закладів охорони здоров’я, так і Фонду», –"   отпуск в 24 к.д сразу взять не можешь, за свой счет тоже, до пенсии дотянуть тяжеловато так теперь и на больничный хрен пойдешь. 

Ответить
  • *
23.04.19 10:58

Катя, звони своему врачу, и он откроет. Какие проблемы? Ничего не поменяется, за исключением отсутствия бумажки. 

Ответить
  • 911
22.04.19 10:45

ні ну так норм же - залишилось дотиснути соцстрах щоб вони повністю забрали лікарняні на себе, із введенням єл реєстру лікарняних у них будуть абсолютно всі данні щоб робити то автономно - тобто без участі підприємства......

Ответить
  • бурундук
22.04.19 17:20

911,счас они нарягаться будут. САМИ считать.....вы шо......Никто их не дожмет....

Ответить
  • Оксана
22.04.19 13:59

911, Полностью согласна

Ответить
  • клава
22.04.19 13:40

911, только как они будут считать среднюю з-ту?

Ответить
  • *
23.04.19 11:00

клава, очень просто. Все данные они вытягивают из пенсионки. И если фонд сельский небалованный, то они сами помогают считать и оперативно проверяют суммы еще на этапе заявки.

Ответить
  • 911
22.04.19 13:53

клава,додаток 4 - єсв - у них э доступ, там є зарплата, відпустка без збереження,лікарняні - ну повний комплект. довідка про стаж в ел кабінеті робиться за 1 хв. - єдина проблема була б у реквізитах для перерахування - але тут все просто, у нас в країні держоргани просто так никому гроші не перераховують - як мінімум потрібно подати заяву в прозорий офіс ну от до тої заяви можна додати і реквізити. + буде профіт для держави коли за відшкодуванням не будуть звертатись - ну там сумма мала чи їхати далеко.....

Ответить
  • Евгений
22.04.19 14:43

Так,а когда в силу вступит?и сама процедура как выглядит?

Ответить
  • Анна Ивановна
22.04.19 16:24

Ох, хотелось бы верить.... Только кажется мне, что придется  еще нам  и в электронном, и в бумажном, тот же больничный распечатать, потом принести в ФСС. Не знаю, как у других. а я в Харькове носила в ФСС один больничный: 2 часа комп вис, потом трижды пытались внести информацию , потом сказали: идите, я  потом разнесу! 19 апреля пришли деньги за заявку от 05.марта. А тут такое....

Ответить
  • бурундук
22.04.19 17:17

Если он еще через пень будет работать, как электронный рецепт ( не приходят смс и люди использовав свой шанс не получают бесплатных нужных лекарств)--то будет красота....:_

Ответить
  • Светлана
24.04.19 15:33

ФССУ працює. Деньги полтора месяца задерживают, а тут такие новации......

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям