Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.05.19
1475 0 Печатать

Мінфін усунув перешкоди в отриманні товарів гуманітарної допомоги

Набрали чинності зміни до Наказу Мінфіну від 15.06.2012 р. № 731 про врегулювання питання відшкодування витрат за зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів.

«Реалізація цих змін надасть можливість комплексно вирішити питання розпорядження товарами гуманітарної допомоги, їх видачі зі складів органів доходів і зборів з відшкодуванням фактично понесених при зберіганні витрат, що, у свою чергу, сприятиме своєчасному спрямуванню гуманітарної допомоги за цільовим призначенням», – підкреслив заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.

У чому суть?

Згідно з Митним кодексом України товари, які до закінчення строків тимчасового зберігання під митним контролем на складах організацій-отримувачів гуманітарної допомоги (з урахуванням можливості продовження строку тимчасового зберігання – до 120 днів) не були задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму, підлягають обов'язковій передачі для зберігання органу доходів і зборів, а видані їх власникам можуть бути лише після відшкодування органам доходів і зборів витрат на зберігання.

Для зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів, митницями ДФС, як правило, укладаються договори зберігання з утримувачами складів організацій – отримувачів гуманітарної допомоги. Тобто товари гуманітарної допомоги юридично зберігаються на складі органу доходів і зборів фактично перебуваючи на складах організацій – отримувачів гуманітарної допомоги.

При цьому Кодексом не визначено випадків, коли вимоги щодо відшкодування витрат на зберігання не застосовуються.

Таким чином, отримання організацією – отримувачем гуманітарної допомоги товарів гуманітарної допомоги зі свого складу можливо тільки після відшкодування витрат на зберігання, розрахованих у загальному порядку.

Врахувавши, зокрема, практичний досвід застосування митницями Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів, затвердженого наказом Мінфіну від 15.06.2012 р. № 731, Мінфіном спільно з Державною фіскальною службою розроблено зміни до цього Порядку.

Наказ Мінфіну від 19.03.2019 р. № 115 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 15 червня 2012 року № 731" затверджує попередньо погоджені з Державною регуляторною службою України зміни до зазначеного вище Порядку, згідно з якими обрахування витрат за зберігання товарів, транспортних засобів, що визнані гуманітарною допомогою, на складі організації – отримувача гуманітарної допомоги, якщо таке зберігання вважається зберіганням на складі органу доходів і зборів відповідно до положень частини четвертої статті 239 Митного кодексу України, має здійснюватися пропорційно до калькуляції витрат за період зберігання цих товарів на відповідних складах згідно з договором.

Що це дасть?

Положення Наказу спрямовані на:

  • попередження накопичення товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів та уникнення витрат на розпорядження тими з них, за якими не звернувся власник;
  • отримання зі складів митниць ДФС товарів гуманітарної допомоги з відшкодуванням лише фактично понесених витрат згідно з договором про надання послуг зі зберігання;
  • зменшення обсягу товарів гуманітарної допомоги, які тривалий час зберігаються на складах митниць ДФС і щодо яких посадовими особами митниці мають здійснюватися митні формальності;
  • уникнення затримок з видачою товарів гуманітарної допомоги зі складів митниць ДФС;- своєчасне спрямування гуманітарної допомоги для використання за цільовим призначенням.
По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям