Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.05.19
2289 2 Печатать

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у квітні 2019 року

У квітні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 8,8% (8,6% у березні)У місячному вимірі ціни зросли на 1,0%. Про це свідчать дані, опубліковані Держстату.

Фактичний показник інфляції дещо перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в "Інфляційному звіті" (квітень 2019 року). Це було зумовлено дією тимчасових факторів, зокрема перебоями поставок нафтопродуктів з Білорусі і анонсованими РФ обмеженнями на експорт енергетичних товарів в Україну, а також виникненням ажіотажного попиту на окремі сирі продукти харчування внаслідок їх обмеженої пропозиції. Натомість базова інфляція знизилася відчутніше за прогноз, зокрема, під впливом жорсткої монетарної політики Національного банку.

  • Базова інфляція  у квітні сповільнилася до 7,4% у річному вимірі з 7,6% у березні.

Уповільнилося подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки (до 8,4% р/р). Завдяки розширенню пропозиції та падінню світових цін у квітні тривало зниження темпів зростання цін на м’ясні продукти. Вартість соняшникової олії майже зрівнялася з минулорічною завдяки рекордному врожаю соняшнику та зниженню цін на олійні у світі. Унаслідок слабшого тиску з боку виробничих витрат та очікувань гарного врожаю пшениці цього року також уповільнилося зростання вартості хліба. Водночас через підвищення світових цін та зниження поголів‘я корів дещо прискорилося подорожчання молочної продукції.

Підвищення цін на послуги також уповільнилося (до 14,0% р/р). Упродовж квітня зменшилися темпи зростання цін на фінансово-правові та ритуальні послуги, а також мобільний зв’язок і відпочинок у санаторно-курортних установах. Водночас темпи зростання цін на більшість інших послуг практично не змінилися.

Темпи підвищення цін на непродовольчі товари залишилися на рівні попереднього місяця (2,7% р/р). Зокрема, низькими, як і раніше, були темпи подорожчання одягу та взуття. Уповільнилося зростання цін на товари домашнього вжитку та фармацевтичну продукцію, а аудіовізуальна та комп’ютерна техніка була дешевшою, ніж рік тому.

  • Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 5,1% р/р). Зокрема, після зниження у березні знов підвищилися темпи зростання вартості овочів борщового набору насамперед за рахунок цін на цибулю та білокачанну капусту. Це зумовлено виникненням ажіотажного попиту через недостатню пропозицію цих продуктів в Україні та країнах-імпортерах унаслідок як слабкого врожаю минулого року, так і порівняно несприятливих погодних умов у квітні поточного року. Крім того, вищими темпами зростали ціни на молоко. Дещо стримувало інфляцію сирих продуктів здешевлення фруктів. Також тривало падіння цін на яйця з огляду на значний приріст продукції в птахівництві. 
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін очікувано знизилися (до 18,2% р/р). Незначене прискорення підвищення цін на алкогольні напої та проїзд у залізничному транспорті було нівельоване уповільненням подорожчання тютюнових виробів, послуг міського транспорту та тарифів на холодне водопостачання та каналізацію.
  • Ціни на паливо залишилися нижчими, ніж у минулому році (на 0,2% р/р). Водночас їх падіння суттєво сповільнилося як під впливом зростання світових цін на нафту, так і через виникнення вже згадуваних складнощів з імпортом енергоресурсів з Білорусі та Росії. 

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових відображає тимчасове посилення впливу факторів пропозиції, які зумовили дещо вищі темпи зростання цін на сирі продукти харчування, а також паливо. За оцінками Національного банку, дія цих факторів вичерпається у найближчі місяці. Отже, інфляція продовжуватиме знижуватися відповідно до прогнозу Національного банку і наближатиметься до цілі 5% +/- 1 в.п., якої досягне у 2020 році.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Готовь карманы
12.05.19 15:54

Ой-ц, можно стартовать?

Ответить
  • СержК
13.05.19 08:28

Из серии - как красиво и оптимистично написать, что многие стали жить еще хуже...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям