Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.05.19
5050 4 Печатать

Нацбанк програв апеляцію за позовом колишнього акціонера ПриватБанку

Нацбанк має намір подати касаційну скаргу на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку напередодні його виведення з ринку.

Так, 13 травня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов колишнього акціонера ПриватБанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

"Національний банк не погоджується з рішенням суду та готується до подання касаційної скарги. Порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Національного банку. У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки, - наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук. - Перевірка фінансової стійкості банків, особливо системно важливих, є не тільки одним з пріоритетних завдань регулятора, що є складовою забезпечення фінансової стабільності в Україні, а й належить до його виключних повноважень, закріплених Законом. Саме тому варто зважено підходити до вирішення спорів, в яких оскаржуються наглядові дії Національного банку з метою забезпечення стабільної роботи банківської системи".

Нагадаємо, що Національний банк мав підстави для проведення інспекційної перевірки ПриватБанку у 2016 році, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов’язань.

За результатами інспекційної перевірки ПриватБанку напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку за участі держави було встановлено, що план реструктуризації банком не виконувався, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків. Такі висновки підтверджуються матеріалами інспекційної перевірки, а також незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією, яку залучив ПриватБанк. Національний банк, виконуючи свою функцію, а саме сприяння фінансовій стабільності, зокрема стабільності банківської системи, визнав ПриватБанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією вивести банк з ринку за участю держави через продаж банку Міністерству фінансів України.

"Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку є частиною процесу, направленого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку. Нагадаю, що рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави ухвалювалось відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО, Урядом та міжнародними партнерами з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав", - додав Віктор Григорчук.

Національний банк продовжить доводити законність своїх дій і звертає увагу, що подібні судові рішення є загрозою для фінансової стабільності країни.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • провінція
14.05.19 08:15

Все ля України...

Ответить
  • s
14.05.19 08:40

Зелена венесуела вже близько. А ми вас предупреждали?

Ответить
  • х
14.05.19 09:23

А сколько по времени кассационная процедура длится?

Ответить
  • Инна
14.05.19 19:38

О, чем думали 73% избирателей?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям