Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.05.19
3952 6 Печатать

Захист прав користувачів платіжних карток посилиться

Національний банк має намір посилити захист прав користувачів платіжних карток. Для цього пропонується встановити такі додаткові вимоги щодо випадків оскарження клієнтом переказів коштів, які ним не здійснювалися:

  • банк-емітент повинен після отримання відповідного повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був перед здійснення цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли банк має підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено правоохоронні органи);
  • користувач несе всі збитки, пов’язані з переказами, що ним оскаржуються, якщо банком доведено, що дії чи бездіяльність користувача призвели до втрати, незаконного використання ПІНу або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції;
  • банк-емітент має право не повертати користувачу на його рахунок суму коштів у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі близько 350 гривень), якщо переказ, що оскаржувався користувачем, був здійснений із використанням втраченої/викраденої або неправомірно використаної платіжної картки та/або її реквізитів, водночас користувач повідомив банк про її втрату/викрадення або неправомірне використання реквізитів лише після проведення такого переказу.

Крім того, регулятор планує осучаснити порядок здійснення емісії електронних платіжних засобів та операцій з їх використанням відповідно до міжнародної практики здійснення розрахунків, зокрема:

  • зобов'язати банк у договорі з клієнтом визначати порядок видачі та передачі електронного платіжного засобу користувачу;
  • надати права агентам банку здійснювати ідентифікацію/верифікацію користувача та передавати користувачу платіжну картку;
  • передбачити права фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну картку;
  • надати довіреній особі клієнта право отримувати платіжну картку, але без права користуватися нею.

З цією метою Національний банк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (далі – Проект). Зокрема йдеться про унесення змін до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 05 листопада 2014 року № 705.

Аналіз регуляторного впливу Проекту.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 17 червня 2019 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, press@bank.gov.ua.

Нагадуємо, що користувачам платіжних карток жодним чином не слід розголошувати реквізити платіжних карток (термін її дії, код CVС2/CVV2, ПІН-код до картки) та персональні дані, а також логін/пароль для входу до веб-банкінгу, одноразові паролі для проведення додаткової автентифікації тощо.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Mariya A.
20.05.19 08:26

Дорогая!
Я уехал с ребятами на рыбалку.
Вот моя карточка. Можешь снимать денег - сколько хочешь. Можешь ходить по магазинам и покупать все, что пожелаешь. Можешь пойти с подругами в ресторан и заплатить за всех! А также купить своей маме скороварку!
Ты была лучшей в нашем математическом классе.
Вот ПИН-код: P=[(h*1/2-S/(q+u+ab)*0,257931) - f*k*(S-q!!-ab)] / 0.314*h...

Ответить
  • ок
20.05.19 08:44

Mariya A., вот зачем ему этот головняк? Ошибется она в расчетах, введет несколько раз не тот пин-код, банкомат у нее карточку конфискует, ему же потом назад ее вызволять.
И вообще, жена должна знать не только место заначки, но и пин-код от карточки мужа.   

Ответить
  • Юля
20.05.19 10:03

Я бы сказала не просто знать пин-код, а назначать его))))))))))))))

Ответить
  • Данко
20.05.19 22:30

Юля, назначь себе день развода... и поскорее.

Ответить
  • Олена
20.05.19 13:18

скажіть, будь ласка, хтось знаєякий зараз "неоподаткований  мінімум" ? наскільки я знаю - 960,50 грн, ще й при з\пл до 2690,00 грн .скільки можна   тягнути оті 17 грн з минулого століття?

Ответить
  • Дуня
21.05.19 13:52

Олена, дуже гарна думка, враховуючи, що більшість існуючих штрафних санкцій все ще розраховують від 17грн. 
Треба терміново внести зміни в АКУ та деякі інші документи і найменший штраф (17х10)=170 грн. за Вашим бажанням
 зросте...  до  960,50х10

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям