Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.06.19
8469 5 Печатать

LIQPAY та РРО. Продовження історії

Нагадуємо, в ІПК від 01.04.2019 р. № 1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК  податківці зазначили, що у випадках, коли споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар, і розрахунок за нього було здійснено із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет- еквайринг) WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY та інших аналогічних, такі операції суб’єктом господарювання (продавцем) здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО та видачею споживачу розрахункового документу встановленої форми (чек з РРО).

На відміну від цієї консультації, у листі від 10.04.2018 р. № 1532/0/99-99-14-05-01-14/ІПК податківці уточнюють, що РРО не застосовуються у разі надання послуг через мережу Інтернет за умови оплати за такі послуги за допомогою платіжних систем та відсутності місця здійснення розрахунків (наприклад, отримання послуг або інформації, виконання або доставка яких здійснюється через мережу Інтернет). 

При цьому у суб'єктів господарювання залишаються питання, пов'язані з необхідністю застосування РРО при розрахунках за допомогою платіжних систем. На цей раз податківцям поставлено питання про видачу чека РРО, у випадках доставки товару Укрпоштою або кур’єрською службою.

У листі від 21.05.2019 р. № 2285/6/99-99-14-05-01-15/ІПК фіскали зазначають, що у випадках, коли попередньо оплачений за допомогою LiqPay, WAYFORPAY товар доставляє Укрпошта, продавець повинен укласти в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми і змісту на повну суму проведеної операції. Він підтверджує факт купівлі-продажу товарів. У касовому чеку повинно бути зазначено — «передоплата товарів».

А у разі проведення розрахунків за відстроченим платежем - розрахунки проводяться через РРО з використанням режиму попереднього програмування "погашення кредиту". При цьому, роздрукування розрахункового документа на РРО здійснюється на підставі виписки з фінансової установи.

Якщо доставка товару здійснюється поштою за умови післяплати, то в момент отримання товару на поштовому відділенні покупець вносить кошти для перерахування на банківський рахунок продавця. Відповідний документ, що підтверджуює факт оплати товару, у цьому випадку зобов’язане видавати поштове відділення. Документом, що свідчить про отримання того або іншого товару, буде видаткова накладна продавця, вкладена суб’єктом господарювання (продавцем) у посилку.

У разі доставки товару за допомогою кур’єрської служби за умови передоплати із застосуванням зазначених вище платіжних карт, аналогічно, як у разі доставки товару поштою: продавець при продажу товарів повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чеку) разом із придбаним товаром та відповідним чином оформленим гарантійним талоном (у разі необхідності).

Якщо доставка товару здійснюється кур’єрською службою за умови післяплати, то кур’єр видає розрахунковий документ (чек) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар. При цьому розрахунковий документ (чек) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Податківці нагадали, що РРО не застосовується: 

  • якщо розрахунки здійснюються в безготівковій формі шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;
  • у разі внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки (без використання банківських платіжних карток); 
  • якщо оплата за товар здійснюється покупцем через ПТКС, який належить банку та знаходиться у приміщенні банку.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • хаха
05.06.19 09:50

Почему для интернет-эквайринга необходим РРО если все деньги падают на твой счет в банке? Почему к одной стенке поставили интернет-эквайринг и от платежных систем и от банков? Видимо логика РРОристов такая: если у тебя есть деньги на интернет-эквайринг, если он тебе необходим, то у тебя будут деньги на РРО и штрафы за него и жаль упускать возможность нажиться на тебе.

Ответить
  • @@@
05.06.19 10:16

Вспоминается: "нам не нужно чтобы вы работали, нам нужно чтобы вы мучались"

Ответить
  • Ляпис Т.
05.06.19 17:25

Дайте покупцю чек, щоб він зміг звернутися до суду.

Ответить
  • Инга Г.
06.06.19 17:32

А ФОПы 2 группы? Если они не превысили лимит в 1 млн. -  им тоже нужен РРО при интернет-торговле с использованием LiqPay?

Ответить
  • ФОП 2 Група
11.06.19 18:13

ФОП 2 Група (единщик).Продаю только б/у ноутбуки/ПК/Фотоапараты/мониторы/телефоны.
Нужно ли РРО при использовании:1) LiqPay2) MiniPOS от приватбанка.
В 1 метре от меня стоит терминал самообслуживания и банкомат приватбанка.

Хочу уйти ОТ РРО вообще. Посоветуйте сервисы. Готов платить до 3% комисии.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям