Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.06.19
21489 4 Печатать

Найпоширеніші проблеми з ключами ЕЦП та методи їх вирішення

Автор: Анастасія Куликова, експерт з питань звітності iFin www.ifin.ua

Щоб користуватися ключами ЕЦП, не обов’язково мати особливих знань та навичок. Функціонал електронних підписів досить простий і зрозумілий. Однак, часто у користувачів виникають питання при завантаженні ключа або при відправці звітності. Як показує  практика, багато з них можна вирішити без допомоги спеціаліста. Ми зібрали найпоширеніші.

  1. Забули пароль до ключа

Що робити: Якщо пароль до електронного ключа втрачено, то необхідно повторно звернутись до акредитованого центру сертифікації ключів для отримання нового особистого ключа і Сертифікату відкритого ключа ЕЦП. Пароль доступу до особистого ключа ЕЦП –конфіденційна інформація, якою володіє виключно його власник! Краще обирати зручний для запам’ятовування пароль, або зберігати його у спеціальному додатку для збереження пароля.

2) Записали ключ на флешку, а при завантаженні ЕЦП вона виявилася пуста

Файл особистого ключа за замовчуванням має атрибут прихованого файлу і називається «Key-6.dat». Для того, щоб його побачити у провіднику, треба у налаштуваннях папок увімкнути можливість відображення прихованих файлів та папок.


3) При підписанні документа (відправці звіту) виникає помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджений».

Можуть бути такі причини такої помилки:

  • Вірогідно, що замість файла ключа був завантажений файл сертифіката або інший невірний файл.
  • Введено неправильний пароль до ключа.
  • Завантажено не відповідний ключ.

Треба перевірити:

  • чи відповідає пароль ключу, який використовується (наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується лише з ключем бухгалтера);
  • правильність введення пароля:
  • мову на розкладці клавіатури,
  • CAPSLOCK
  • Чи змінювалося ім'я файлу особистого ключа.

4) Звіт не відправляється

Що робити: Перепідключити ЕЦП та відправити документ (звіт) повторно. Якщо у Вас ключі ЕЦП від АЦСК «Україна», то можливо при підключенні було переплутано місцями ключ печатки та шифрування. Якщо в назві ключа присутня літера "C" (напр. C, BC, DC) – це ключ шифрування. Оберіть ключ з літерою "S" (напр. S, BS, DS).

5) При підписанні документу з’являється помилка «сертифікат не знайдено»

Що робити: Щоб перевірити наявність сертифікатів, то необхідно використати розділ «Пошук сертифікатів» на офіційному сайті ресурсу АЦСК, до якого належить Ваш ключ.

У даному розділі ввести у одне з полів «Код ЄДРПОУ» або «Реєстраційний номер облікової картки платника податків» відповідний номер та знайти відповідний посилений сертифікат відкритого ключа.

Обов’язково звертайте увагу на дату і термін дії сертифікату!

Якщо дата ключа відповідає даті сертифіката, то його потрібно зберегти на Ваш локальний диск, який обрано для збереження сертифікатів у якості файлового сховища.

Після цих налаштувань повторіть спробу завантаження ключа електронного цифрового підпису ще раз.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • заинтерисванный
11.06.19 12:27

еще бы написали ошибки при принятии договоров на ключи с расшифровкой, код 1, код 2 и т. д.

Ответить
  • Анастасия Куликова, експерт iFin
12.06.19 23:17

заинтерисванный, що конкретно ви розумієте під поняттями "код 1" і "код 2"? Помилки при підписанні договорів - актуальна тема! І я обов'язково висвітлю її з часом!

Ответить
  • Ольга
12.06.19 17:05

Корисна стаття для пересічного користувача ЕЦП із детальним описом помилок. Спасибі Автору!

Ответить
  • Анастасия Куликова, експерт iFin
12.06.19 23:17

Ольга, дякую) 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям