Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.06.19
3460 0 Печатать

Чи може управитель багатоквартирника бути призначеним в результаті конкурсу?

Марія Осипчук, юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук.

Управитель може з’явитися у будинку двома шляхами - або за рішенням співвласників, прийнятим на зборах співвласників, або ж у результаті конкурсу, проведеного ОМС.

Із набранням чинності Законом України “Про житлово-комунальні послуги” було поставлено крапку у реформуванні сфери управління житлом. Ще з 1 липня 2015 року, з моменту набрання чинності Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” в Україні можливі лише 3 форми управління спільним майном: здійснення управління багатоквартирним будинком силами безпосередньо співвласників, створення ОСББ, залучення управителя.

Якщо з першими двома варіантами все більш-менш зрозуміло, відносини з управителем викликають багато питань, особливо питання - як саме управитель може з’явитися у багатоквартирному будинку?

А управитель може з’явитися у будинку двома шляхами - або за рішенням співвласників, прийнятим на зборах співвласників чи загальних зборах ОСББ (якщо воно створено у будинку), або ж у результаті конкурсу, проведеного органом місцевого самоврядування.

Пропоную детальніше розібратися у питанні проведення конкурсу.

Право органу місцевого самоврядування провести конкурс та призначити управителя за його результатами, було передбачено Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Цей закон визначав, що якщо протягом року з дня набрання чинності цим законом (з 01 липня 2015 року до 01 липня 2016 року), співвласники багатоквартирних будинків самостійно не визначилися з формою управління будинком (не почали управляти самостійно, не залучили управителя, не створили ОСББ), то орган місцевого самоврядування має право провести конкурс, за результатами якого визначити управителя багатоквартирного будинку. В деяких містах такі конкурси дійсно були проведені і управителі були визначені, але переважна кількість органів місцевого самоврядування в той період такі конкурси не проводила, тому що аж до 05 вересня 2018 року Кабінетом Міністрів України не було затверджено типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком і в цих умовах ніхто не хотів брати на себе відповідальність за розробку договору для укладення його з управителем.

10 червня 2018 року набрали чинності норми Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що регулюють питання управління житлом. Серед прикінцевих та перехідних положень цього закону, є норма, яка суттєво змінює випадки, коли може бути проведений конкурс з призначення управителя. Відповідно до цієї норми виконавчий орган місцевої ради зобов’язаний оголосити і провести конкурс з визначення управителя у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя (якщо до 10 червня 2018 року у будинку не було створено ОСББ, не прийнято рішення про іншу форму управління та не оголошено конкурс з призначення управителя відповідно до Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”). При цьому, співвласники для того, щоб звернутися із таким проханням мають набрати на зборах співвласників понад 50% голосів за таке звернення.

Тобто, згідно чинних норм законів управитель може або бути обраний співвласниками, або бути призначеним за результатами конкурсу, проведеного на підставі звернення співвласників багатоквартирного будинку.

Але ж як проводиться конкурс? Він обов'язково проводиться відкрито і інформація про всі етапи його проведення має бути доступною.  

Орган місцевого самоврядування публікує на своєму офіційному веб-сайті оголошення про проведення конкурсу, у якому мають право брати участь усі юридичні особи або фізичні особи-підприємці, які відповідають наведеним вимогам до управителів.

Особи, що бажають стати управителем для будинку мають подати конкурсну пропозицію, у якій визначити ціну своїх послуг та надати інформацію про свій досвід роботи, матеріально-технічне забезпечення, працівників та їх кваліфікацію, наявність працівників, що пройшли професійну атестацію, тощо.

Після оцінки конкурсних пропозицій приймається рішення та визначається переможець конкурсу, що стає управителем багатоквартирного будинку. При цьому, найбільшу кількість балів (до 35 балів в цьому розділі) може отримати управитель, ціна послуг якого є найнижчою.

Після оголошення результатів уповноважена особа органу місцевого самоврядування підписує договір про надання послуги з управління відповідним багатоквартирним будинком з управителем-переможцем. Такий договір обов'язково укладається на основі Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Варто зауважити, що якщо орган місцевого самоврядування у ваших інтересах провів конкурс та призначив управителя, він бере участь у цих відносинах лише єдиний раз. Тобто в подальшому, коли в управителя виникне необхідність змінити або доповнити договір, збільшити або зменшити його ціну, йому доведеться ініціювати збори співвласників та аргументувати чому необхідно прийняти те чи інше рішення.

Закон чітко визначає як управитель з'являється у багатоквартирному будинку і як він має будувати свою діяльність. Для того, щоб уникнути будь-яких неприємних ситуацій та захистити свої права варто пам'ятати, що управитель може з'явитися у багатоквартирному будинку або за рішенням співвласників, прийнятим у встановленому законодавством порядку, або в результаті конкурсу, який проводиться виключно у випадку, якщо співвласники звернулися з відповідним прохання до органу місцевого самоврядування.

По материалам Ліга.Блоги
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям