Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.06.19
3567 4 Печатать

Щомісячне переукладання договорів ЦПХ розцінюють як приховані трудові відносини

У 2018 році, за результатами інспекційного відвідування, посадовою особою Управління на фізичну особу – підприємця (далі – ФОП), що надає послуги у спортивному клубі (м. Черкаси), накладено фінансові санкції за допущення адміністраторів і тренерів до роботи без укладання трудових договорів.

Підприємець здійснює господарську діяльність з 2013 року, проте усі працівники спортивного клубу, відповідно до наданих інспектору праці Управління договорів цивільно-правового характеру, працюють лише кілька місяців. Завдяки аналізу наданої документації встановлено факт укладання з працівниками спортивного клубу цивільно-правових договорів на постійній основі кожні 1-2 місяці.

Підприємець не погодився з правомірністю накладеного на нього штрафу та оскаржив його до суду.

Як встановлено судом першої інстанції, надані підприємцем цивільно-правові договори 4 працівників передбачають помісячну оплату праці в розмірі 4 тис. грн. Тобто, не передбачають сплату грошових коштів у залежності від об’ємів виконаних робіт, що є характерною ознакою трудового договору. Роботи, виконання яких передбачають вказані цивільно-правові договори, не носять разового характеру та вказують на систематичне виконання обов’язків щодо вирішення щоденних питань, які виникають в роботі спортивного клубу.

Черкаський окружний адміністративний суд відмовив підприємцю у задоволенні позову та визнав постанову Управління про накладення на ФОП штрафу правомірною.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду розглянула апеляційну скаргу фізичної особи – підприємця (ФОП) на рішення Черкаського окружного адміністративного суду у справі за адміністративним позовом ФОП до Управління про скасування постанови про накладення штрафу і погодилася з рішенням суду першої інстанції. Суд апеляційної інстанції визнав, що Черкаським окружним адміністративним судом фактичні обставини справи встановлено вірно, надано належну оцінку дослідженим доказам, правильно застосовано норми матеріального та процесуального права.

Апеляційну скаргу ФОП судом залишено без задоволення. Судове рішення набрало законної сили 21.05.2019 р., а, отже, ФОП має сплатити штраф у розмірі 446 760 грн за використання найманої праці у спортивному клубі без оформлення трудових відносин.

Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду у справі № 2340/3864/18 .

По материалам ГУ Держпраці у Черкаській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Жесть
13.06.19 14:25

А То Як ЖЕ?

Ответить
  • клава
13.06.19 16:48

В Законе о бухучете написано, что предприятие может по договору пользоваться услугами ФОПа, предоставляющего бухуслуги и услуги аудита.  Интересно, как это выглядит с точки зрения Гоструда? Угадайте? т.е одним законом можно, но другим низзя?

Ответить
  • Наталья
13.06.19 16:55

клава,так, кажись, к отношениям "юрлицо - ФОП" Гоструда пока не докапывается. Хотя и обещало...

Ответить
  • клава
13.06.19 16:58

Наталья, докапываются к договорам ЦПХ. а услуги ФОП (бух, аудит) практически постоянны , если предприятие не создает бухслужбу.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям